Τυροκόμος

Στο 6% του τζίρου τα πρόστιμα για παραβάτες ΠΟΠ και οι αντιρρήσεις της διεπαγγελματικής φέτας

του Λεωνίδα Λιάμη

Η νομική επεξεργασία των σχετικών ρυθμίσεων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών, οι οποίες πλήττουν τη φήμη εμβληματικών προϊόντων όπως η Φέτα, οι ελιές, το ελαιόλαδο, αλλά και τα εισοδήματα των παραγωγών, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και μένει να γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής, πριν μπει η υπογραφή στην υπουργική απόφαση, που θα ενεργοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Μια πρώτη εκτενής παρουσίαση πτυχών των προωθούμενων αλλαγών, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στελεχών του ελεγκτικού φορέα, με αντιπροσωπεία εκπροσώπων της νεοσύστατης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, από την οποία ζητήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις της εντός δεκαημέρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως έγινε γνωστό στο Agronews και την Agrenda, ο Σπήλιος Λιβανός έθεσε κάποιες βασικές πολιτικές γύρω από το κομμάτι των ελέγχων και επανέλαβε ότι αυτοί θα συνεχίσουν να γίνονται στοχευμένα, διασταυρωτικά και σε βάθος και το κυριότερο θα καταλήγουν σε επιβολή κυρώσεων και όχι σε κάποιο συρτάρι.

Οι αλλαγές στο σύστημα επιβολής κυρώσεων, άλλωστε, ήταν αυτές που κυριάρχησαν στη συζήτηση, η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, ανέδειξε πως στο νέο πλαίσιο θα υπάρχουν κατηγορίες ποινών, που θα επιβάλλονται κλιμακούμενα αναλόγως την παράβαση.

«Πάνω σε αυτή την κατηγοριοποίηση θα προβλέπονται κυρώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη και στέρηση του πιστοποιητικού για 1-2 ή και 3 χρόνια, ενώ όσον αφορά στα πρόστιμα, αυτά θα κυμαίνονται από 1% έως 6% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων που θα πιαστούν να κάνουν κάποια παράβαση», μας περιέγραψε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.

Στο σημείο αυτό μάλιστα, εκφράστηκαν και οι σοβαρότερες αντιρρήσεις εκ μέρους ορισμένων μελών της διεπαγγελματικής οι οποίοι ζήτησαν να  μην προβλέπεται κλείσιμο της επιχείρησης – παραβάτη και αντίστοιχα το όποιο χρηματικό πρόστιμο να αφορά μόνο στον τζίρο του προϊόντος που έχει γίνει η παράβαση και όχι στο συνολικό τζίρο της επιχείρησης.

«Αυτό για παράδειγμα στις τυροκομικές επιχειρήσεις πονάει πολύ, γιατί δεν έχουν μόνο τη φέτα, αλλά παράγουν κι άλλα προϊόντα, με συνέπεια να αυξάνει σημαντικά το κόστος που θα καταβάλλουν. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, μέχρι να μπει η υπογραφή στην υπουργική απόφαση», μας επισημάνθηκε.

Από εκεί και πέρα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως ειπώθηκε, γίνεται προσπάθεια να καταστεί πολύ πιο συστηματικός ο τρόπος του ελέγχου και να γίνει πολύ πιο λειτουργικό όλο το σύστημα των διαδικασιών που ακολουθούνται από την επιλογή του ελεγχόμενου, μέχρι την επιβολή των κυρώσεων, αν προκύπτει παραβατική συμπεριφορά.

Προβλέπονται επίσης λύσεις σε τεχνικά ζητήματα τα οποία άπτονται παραμέτρων από το πώς και από ποιον θα λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις επιβολής κυρώσεων, πού θα πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα, μέχρι και θέματα σχετικά με το ρόλο της Δικαιοσύνης, καθώς η εμπειρία χειρισμού υποθέσεων στο πρόσφατο παρελθόν ανέδειξε μια σειρά από τέτοιες παραμέτρους, που έδεναν τα χέρια των ελεγκτών.

Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται επίσης να δίδεται και στο κομμάτι ποιότητα και πώς αυτή θα διασφαλιστεί τόσο στην παραγωγή, όσο και στους ελέγχους, ώστε ο τελικός καταναλωτής να είναι σίγουρος για το προϊόν που βάζει στο τραπέζι του.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου για τη συνάντηση αναφέρει:

 

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε  στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, παρουσία του Υπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τους κκ. Ιωάννη Βιτάλη, Χρήστο Αποστολόπουλο (ΣΕΒΓΑΠ), Μιχάλης Σαράντης (ΣΕΒΓΑΠ), Νίκος Τάχα (Ομοσπονδία Τυροκόμων Θεσσαλίας), Αλέξανδρο Μποτό (ΣΕΒΓΑΠ) και Δημήτρη Μόσχο (ΣΕΚ). Στη συνάντηση μετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Δημήτριος Γαλαμάτης.

Ο Υπουργός τόνισε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη αναγνώριση της Δ.Ο. Φέτας καθώς το ΥπΑΑΤ αποκτά έναν σημαντικό θεσμικό συνομιλητή.

Ο κ. Λιβανός επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση του για την ανάγκη λειτουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου και κυρώσεων, επεσήμανε όμως και τον προβληματισμό του για τα ευρήματα των ενδελεχών ελέγχων που ο ΕΛΓΟ έχει πρόσφατα διενεργήσει, καθώς εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και σοβαρές παραβάσεις, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό  το προϊόν θα πρέπει να προστατευθεί, όμως για να καταστεί αυτό εφικτό, πέραν των ελέγχων, αναγκαία είναι και η συνεργασία της Δ.Ο. Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ πρόκειται να θεσπίσει σύντομα νέο πλαίσιο για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντα που θα προβλέπει αυστηρότερες, αλλά πάντα αναλογικές κυρώσεις.

Οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΔΟ, από την πλευρά τους,αναγνώρισαν την προσπάθεια που το ΥπΑΑΤ καταβάλλει για να προστατεύσει τη Φέτα ΠΟΠ, και έθεσαν υπόψη του Υπουργού σκέψεις τους για το νέο πλαίσιο αλλά και γενικότερα θέματα ενδιαφέροντος του κλάδου, ενώ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διατύπωση προτάσεων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με όλους τους συμμετέχοντες να δεσμεύονται για κοινές συναντήσεις, προς τον σκοπό προστασίας της Φέτας ΠΟΠ, ενός από τα εμβληματικότερα ελληνικά προϊόντα.