Τυροκόμος

Στροφή καταναλωτών σε πιο ήπια τυριά, γραβιέρες και μπρι αντί ροκφόρ και παρμεζάνας

Όπως αποκαλύπτει η εν λόγω έρευνα, η ζήτηση για έντονα τυριά, με βαριά αρώματα, δείχνει πως έχει καταρρεύσει, καθώς οι καταναλωτές συρρέουν σε πιο ήπιες κατηγορίες, όπως το cheddar και τις γραβιέρες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ετικετών τροφίμων Ashbury.

Έρευνα από την ομάδα διαπίστωσε ότι οι διαδικτυακές αναζητήσεις για πιο πικάντικα τυριά, όπως το ροκφόρ (-33%), το προβολόνε (-33%) και η παρμεζάνα (-18%), είχαν μειωθεί τον περασμένο χρόνο.

Αντίθετα, οι καταναλωτές αναζητούσαν πιο ήπια, με το ενδιαφέρον για τις διάφορες παραλαγές του έμμενταλ να αυξάνεται κατά 49%. Ακολούθησαν τα Cheddar (+23%), οι γραβιέρες (+22%) και η Mozzarella (+22%).

Οι αναζητήσεις για το τυρί Cheddar αυξήθηκαν, παρά τις αυξήσεις των τιμών, με τις οποίες ένα κιλό του προϊόντος κοστίζει 3 (βρετανικές) λίρες περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο -9,40 λίρες ανά κιλό από 6,40 λίρες ανά κιλό τον Απρίλιο του 2022.

Καλύτερα Brie από Camembert;

Το Ashbury, επιπλέον, σημείωσε ότι οι αναζητήσεις για συνταγές με βάση το Camembert μειώθηκαν, επίσης, κατά 18%, παρόλο που η όρεξη για τον πιο ήπιο ξάδερφό του, το Brie, παρέμεινε η ίδια.

Η Cathy Lane, ανώτερη ρυθμιστική σύμβουλος στο Ashbury, απεφάνθη για το τι οδήγησε στη μετατόπιση της ζήτησης.

«Το Cheddar ζύγιζε 9,40 λίρες ανά κιλό τον Απρίλιο φέτος σε σύγκριση με 6,40 λίρες τον ίδιο μήνα το 2022», είπε ο Lane. «Ακόμα κι έτσι, το άλμα στη δημοτικότητα που αποκαλύφθηκε στην έρευνά μας θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι νοικοκυριά, που έχουν περιοριστεί σε μετρητά, επιλέγουν μια ποικιλία που ξέρουν ότι θα απολαύσει όλη η οικογένεια ή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από διαφορετικά πιάτα.»

Η Lane σημείωσε, επίσης, ότι, ενώ, δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τα τυριά να δείχνουν πόσο ισχυρά είναι, είναι καλή ιδέα να ενημερώνονται οι καταναλωτές, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι παίρνουν.

Προσοχή στους κανονισμούς

Για τον σκοπό αυτό, προειδοποίησε τους κατασκευαστές να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές στους κανονισμούς, όταν αποφασίζουν να τροποποιήσουν τη συσκευασία, ώστε να αντικατοπτρίζει την εμπειρία που μπορούν να περιμένουν οι καταναλωτές από τα προϊόντα τους.

«Υπάρχουν άλλοι αυστηροί κανονισμοί που πρέπει να τηρούν, όπως η περιεκτικότητα σε λίπος και το best before», πρόσθεσε. “Ορισμένα τυριά, όπως το Stilton και το Yorkshire Wensleydale, έχουν προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), επομένως πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να φέρουν το όνομα.»

«Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας οι παραγωγοί τροφίμων να συμμορφώνονται με τους κανόνες και να εμφανίζουν όλες τις σχετικές πληροφορίες για να αποφευχθεί η παραπλάνηση των ανθρώπων».

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο μήνα, η Glanbia επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών της στο Glanbia Cheese στη Leprino Foods Company, σε μια συμφωνία αξίας τουλάχιστον 178 ευρώ (157,27 εκατομμύριες λίρες).