Τυροκόμος

Στροφή στα βιολογικά τυριά για τον Βασίλη Σιαφαρίκα

του Λεωνίδα Λιάμη

Με έδρα στα Γρεβενά και ιστορία που «έλκει» τις ρίζες της στο μακρινό, πλέον, 1930, το οικογενειακό τυροκομείο έχει περάσει πλέον στα χέρια του Βασίλη Σιαφαρίκα, ενός παραδοσιακού τυροκόμου, εκπροσώπου της 4ης γενιάς της οικογένειας, ο οποίος, όπως σημειώνει, θυμάται τον εαυτό του μέσα στο τυροκομείο από την ηλικία των μόλις 8 ετών. «Η φιλοσοφία μου είναι να παράγουμε τα προϊόντα όπως ήταν παλιά σε γεύση και σε αρώματα», ανέφερε στον Τυροκόμο ο κ. Σιαφαρίκας, τονίζοντας πως «η διαδικασία της τυροκόμησης γίνεται παραδοσιακά, χωρίς καμία παρέμβαση ή προσθαφαιρέσεις υλικών, προκειμένου το τελικό προϊόν να είναι απολύτως φυσικό και αγνό. «Στην ουσία παράγουμε ένα τυρί που έχει όλο το βούτυρο, όλη την πρωτεΐνη και ό,τι άλλο περιέχει το γάλα, τα οποία μένουν και στο τελικό προϊόν».

Η στροφή των κτηνοτρόφων

Η επέκταση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύτηκε από τη «στροφή» που έκαναν ορισμένοι από τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους του τυροκομείου, προς τη βιολογική εκτροφή των ζώων τους. «Πλέον πάνω από 400 τόνοι γάλα που αγόραζα ήταν από βιολογικά κοπάδια, οπότε το αξιοποίησα για να παράγουμε τα καινούργια βιολογικά τυριά», ανέφερε. Συνολικά το τυροκομείο εισκομίζει σήμερα γύρω στους 800 τόνους, βιολογικό και συμβατικό γάλα, και παράγει 12 κωδικούς τυροκομικών προϊόντων.

Την πρώτη ύλη την εξασφαλίζει από περίπου 40 συνεργαζόμενες μικρές κατά τεκμήριο εκτροφές στην περιοχή των Γρεβενών και στην Κοζάνη, που παράγουν από 20-30 τόνους έως και 70 τόνους τη γαλακτική περίοδο. Λεωνίδας Λιάμης.