Τυροκόμος

Συνεργασία του Τυροκομείου Καρακάνας με την ΕΒΟΛ και παραγωγή Τελεμέ

του Γιώργου Λαμπίρη

Η απόφαση για τη συγκεκριμένη συνεργασία από πλευράς του Συνεταιρισμού ελήφθη δεδομένου ότι η τυροκομική επιχείρηση διατηρεί καλή έξωθεν μαρτυρία στην περιοχή της Μαγνησίας και τα στελέχη της ΕΒΟΛ διέγνωσαν την δυνατότητα να διαθέσουν σε αυτήν ποσότητες από το εισκομιζόμενο γάλα. Από την πλευρά του το Τυροκομείο Καρακάνας αποφάσισε να προχωρήσει και στην παραγωγή τυριών από αγελαδινό γάλα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον Τελεμέ. Για το τυροκομείο η κίνηση αυτή αποτέλεσε μία ικανή διέξοδο στην εύρεση αιγοπρόβειου γάλακτος, καθότι η υφιστάμενη κατάσταση με την αύξηση κοστολογίου για τους κτηνοτρόφους σε όλα τα επίπεδα λειτουργιάς μίας κτηνοτροφικής μονάδας, είχε ως αποτέλεσμα την σφαγή κοπαδιών από αρκετούς παραγωγούς, οδηγώντας κατ’ επέκταση στην μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων γάλακτος για την παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους της γκάμας των τυροκομικών προϊόντων που διαθέτει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το Τυροκομείο παραλαμβάνει περίπου 6 τόνους γάλακτος την εβδομάδα.

Διάθεση στην τοπική αγορά και προσεχώς στην Αττική

Ο Τελεμές ήταν ένα προϊόν που παραγόταν σε ευρεία βάση στην ευρύτερη περιοχή περιοχή τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως κατά την δεκαετία του 1980. Όπως πληροφορούμαστε το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται στην τοπική αγορά και σύντομα αναμένεται η διανομή του και στην Αττική. Η επιχείρηση του Βόλου αγοράζει γάλα ημέρας και το τυρί που παρασκευάζει ακολουθεί διαδικασία με βάση την οποία η πρώτη ωρίμανση γίνεται στο δοχείο σε θερμοκρασία18 βαθμών Κελσίου, ενώ στη συνέχεια παραμένει για δύο μήνες σε ψυγείο στους 3 βαθμούς Κελσίου. Το προϊόν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε δοχείο για επαγγελματική χρήση και ακολούθως πρόκειται να κυκλοφορήσουν μικρότερες συσκευασίες για την λιανική σε συσκευασίες 1 κιλού και 400 γραμμαρίων.