Τυροκόμος

Σχεδόν ιταλικό το βάθρο με τα καλύτερα τυριά στον κόσμο

Στην λίστα και η Burrata (έκτη), Grana Padano (ενδέκατος), Pecorino Romano (δεκάτος τρίτος), pecorino Sardo (δέκατος έβδομος), Pecorino Toscano (εικοστός) και πολλά άλλα ιταλικά τυριά, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ιταλικός συνεταιριστικός βραχύονας Coldiretti σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κατάταξης με τα «100 καλύτερα τυριά στον κόσμο» 2023-2024 που καταρτίστηκε από τον «Taste Atlas».

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα για την Ιταλία σημειώνει η Coldiretti, υπογραμμίζοντας την ήττα της Γαλλίας που μπορεί να υπολογίζει μόνο σε 20 τυριά που περιλαμβάνονται στην κατάταξη, με το διάσημο Saint-Andre να που κατατάσσεται μόλις στην έβδομη θέση. «Μια συντριπτική ιταλική νίκη που μειώνει το γαλλικό μεγαλείο», αναφέρει η οργάνωση. «Η πρόκληση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας στην παραγωγή τυριού έχει στην πραγματικότητα μακρινές ρίζες, αν ο ίδιος ο στρατηγός Charles De Gaulle αναρωτιόταν πώς ήταν δυνατόν να κυβερνήσει τη Γαλλία που έχει περισσότερα τυριά από ημέρες στο ημερολόγιο.» σημειώνει.

Με τις πιο πρόσφατες κοινοτικές αναγνωρίσεις – συνεχίζει η Coldiretti – η Ιταλία μπορεί στην πραγματικότητα να υπολογίζει σε 55 τυριά ιταλικής προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (DOP/IGP) που προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία προστίθενται στα 524 τυριά που παρασκευάζονται σύμφωνα με παραδοσιακούς κανόνες και συνεχίζονται στο χρόνο για τουλάχιστον 25 ετών, εγγεγραμμένος σε περιφερειακό επίπεδο.

Και πέρα ​​από τις Άλπεις δείχνουν ότι εκτιμούν τα ιταλικά τυριά, λέει η Coldiretti, δεδομένου ότι οι εξαγωγές τους αυξήθηκαν κατά 15% σε αξία τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τη συνολική αξία του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για ολόκληρο το 2023, επικαλούμένη τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat.