Τυροκόμος

«Τα Καλά Βουνά» έτοιμα για γραβιέρα με βουβαλινό γάλα

του Λεωνίδα Λιάμη

Το νέο project, που έχει στα σκαριά της η µικρή τυροκοµική επιχείρηση, ώστε να εµπλουτίσει τη γκάµα προϊόντων υψηλής προστιθέµενης αξίας που παράγει, έχει να κάνει µε την παρασκευή ενός κίτρινου τυριού από 100% φρέσκο βουβαλινό γάλα. «Πρόκειται για µια γραβιέρα, η οποία όµως δεν θα είναι σκέτη, αλλά θα κοιτάξουµε να προσθέσουµε και κάποιο άλλο υλικό, όπως κάναµε πολύ πρόσφατα µε το λευκό βουβαλινό τυρί µε πράσινη πιπεριά» εξηγεί στην Agrenda ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, συνιδρυτής της τυροκοµικής µονάδας, µαζί µε τους Αλέξανδρο Απιδόπουλο και Χρήστο Λουπάτατζη.

Ο ίδιος εκτιµά πως σε σχέση µε το νέο προϊόν, µέσα στο 2022 θα γίνουν οι πρώτες δοκιµές, οι οποίες, όπως επισηµαίνει, θέλουν αρκετό χρόνο και έχουν και υψηλό κόστος. «Αν δεν πετάξεις δεν µαθαίνεις. Και αν το αποτέλεσµα δεν είναι επιθυµητό το κόστος ανεβαίνει. ∆ιότι από τις 10 αρχικές σκέψεις, θα πας σε δοκιµές στις µισές από αυτές και στο τέλος θα καταλήξεις σε 1-2 επιλογές προϊόντων, ανάλογα µε τα standards που θέτεις για την ποιότητα και τη γεύση και το τί ζητά η αγορά», αναφέρει.

Η επιχείρηση διαθέτει ήδη άλλα δύο προϊόντα µε βάση το φρέσκο 100% βουβαλινό γάλα. Η αρχή έγινε µε το λανσάρισµα, κατά τη διάρκεια του 2020, σε τενεκεδένια συσκευασία των 500 γραµµαρίων µε άλµη λευκού βουβαλινιού τυριού και ακολούθησε, τα περασµένα Χριστούγεννα, µια νέα εκδοχή του ίδιου λευκού τυριού παρασκευασµένο από βουβαλίσιο γάλα και µια δεύτερη µε προσθήκη πράσινης πιπεριάς, αµφότερες σε συσκευασία vacuum των 200 γραµµαρίων.

«Σειρά παίρνει µια καινούρια συσκευασία των 400 γραµµαρίων, πάλι για το βουβαλίσιο λευκό τυρί, αλλά αυτή τη φορά σε πλαστικό ταπεράκι µε άλµη», αναφέρει ο κ. Καλαϊτζίδης και τονίζει πως µε τη συσκευασία των 200 γραµµαρίων η επιχείρηση έχει τοποθετηθεί σε 20 καταστήµατα πανελλαδικά στον  Σκλαβενίτη, στα My Market, σε 5-6 Grand Masoutis και τοπικά στην αλυσίδα Κάντζας. «Όταν ένα προϊόν είναι ιδιαίτερο, όπως το βουβαλίσιο τυρί και έχει περάσει όλα τα τεστ, τοποθετείται και σχετικά εύκολα στο λιανεµπόριο», επισηµαίνει ο κ. Καλαϊτζίδης, ο οποίος παραδέχεται πως η πρόσβαση στην α’ ύλη είναι δύσκολη, διότι οι εκτροφές είναι λίγες και το διαθέσιµο γάλα δεν µπορεί να υποστηρίξει απεριόριστες ποσότητες τυριών.

Το τυροκοµείο εισκοµίζει περίπου τα 500-600 κιλά ανά διήµερο και αν χρειαστεί θα γίνουν νέες συνεργασίες µε παραγωγούς της Κερκίνης, για να αυξηθούν οι ποσότητες. Η λειτουργία του ξεκίνησε το δεύτερο µισό του 2019, αρχικά µε την παραγωγή τυριού τύπου φέτα, κατσικίσιου και λευκού από αγελαδινό γάλα. «Η φέτα και το κατσικίσιο τυρί µας τυποποιείται σε τενεκέ 14 κιλών και σε τάπερ του 1 κιλού και των 400 γραµµαρίων, ενώ το λευκό αγελαδινό τυρί βγαίνει µόνο σε µεγάλο τενεκέ», διευκρινίζει ο συνοµιλητής µας και σηµειώνει πως για το γάλα που απαιτείται για την παρασκευή των συγκεκριµένων τυροκοµικών, η επιχείρηση συνεργάζεται µε άλλους 4-5 κτηνοτρόφους των Σερρών.

Η δηµιουργία του τυροκοµείου έγινε µέσω του προγράµµατος Leader και στοίχισε σε εξοπλισµό γύρω στις 300.000 ευρώ, ενώ η δυναµικότητά της ανέρχεται σε περίπου 2 τόνους γάλακτος την ηµέρα. «Για την ώρα δεν χρειάζεται κάποια επέκταση», αναφέρει και τονίζει πως «η περίοδος που διανύουµε δεν ενδείκνυται για ανοίγµατα. Έχει µεν προκλήσεις, αλλά κρύβει και απρόοπτα».