Τυροκόμος

Μερικά από τα πιο μοναδικά τυριά στον κόσμο και πού θα τα βρείτε

Όταν ταξιδεύετε, προσπαθήστε να αναζητήσετε τοπικά τυριά, όπως θα κάνατε με τα τοπικά κρασιά ή μπύρες. Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν ενεργή σκηνή τυροκόμων και να πάτε σε φεστιβάλ αλλά ακόμη και ιδιωτικές εκδρομές για να γνωρίσετε από κοντά τους παραγωγούς. Αυτή η λίστα προσφέρει ένα δείγμα για να ξεκινήσετε, είτε ενδιαφέρεστε για ντόπιες γεύσεις είτε για πιο πειραματικές γεύσεις. Για να γίνετε ένας εξερευνητής του τυριού, ψάξτε για καταστήματα τυριών όπου κι αν βρίσκεστε και ρωτήστε: «Τι υπάρχει τοπικά;» Θα εκπλαγείτε από τις γαστρονομικές ανακαλύψεις σας.

Queso Bola de Ocosingo (QBO) από το Τσιάπας στο Μεξικό

Αυτό το ασυνήθιστο τυρί από το Τσιάπας φτιάχνεται με την γέμιση ενός μαλακού τυριού μέσα σε ένα σκληρό τυρί, το οποίο δημιουργεί μια κρούστα για να δημιουργήσει μια «μπάλα». Πρόκειται για το πρώτο εμπορικό τυρί του Μεξικού και πρέπει να παρασκευάζεται από τον ωμό γάλα τοπικών αγελάδων Zebu-Brown Swiss. Αυτά τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό και αυθεντικό προϊόν του τόπου.

Grey Owl από την Πόλη του Κεμπέκ στον Καναδά

Όταν το τυρί Grey Owl παραγγέλθηκε για ένα δείπνο που σχετιζόταν με τον γάμο του Πρίγκιπα Harry το 2018 έγινε διεθνής είδηση. Εκτός από το ότι είναι ένα από τα αγαπημένα της Δούκισσας Meghan Markle, το Grey Owl είναι ένα εντυπωσιακό μαλακό τυρί από γίδα, επιφανειακά ωριμασμένο από το μικρό τυροκομείο Fromagerie le Détour, που διαχειρίζεται από το ζευγάρι Ginette Bégin και Mario Quirion. Ο ασημένιος φλοιός μοιάζει πτερυγωτός και από εκεί προέρχεται το όνομά του.

Queijo do Serro από την περιοχή Σέρο στην Βραζιλία.

Οι εξερευνητές χρυσού ξεκίνησαν την παραγωγή τυριού εκεί κατά τον 18ο αιώνα. Ένα από τα παλαιότερα τυριά της χώρας, το Queijo do Serro, παρασκευάζεται ακόμη και σήμερα χειροποίητα από τοπικές μικροοργανισμικές καλλιέργειες που προέρχονται από τον φυσικό περιβάλλον της περιοχής γνωστές και ως «pingo». Συνήθως πωλείται φρέσκο ή ωριμάζει για 8 έως 60 ημέρες, με το Queijo do Serro να αποκτά από ήπια γεύση και γεύση γιαουρτιού όταν είναι ακόμη φρέσκο, μέχρι βουτυρένια και ελαφρά πικάντικη γεύση όταν ωριμάζει. Αυτό το τυρί έχει ενταχθεί στο «Ark of Taste» της Slow Food, έναν κατάλογο «ξεχωριστών, νόστιμων και υπό εξαφάνιση» τροφίμων.

Cathare από την περιοχή Λανγκεντόκ στην Γαλλία

Κάθε ρόδα αυτού του απαλού τυριού από αγελαδινό γάλα στη νοτιοδυτική Γαλλία κυλιέται σε στάχτη και στη συνέχεια αποτυπώνεται με τον Σταυρό των Cathars – ένα σύμβολο μιας μεσαιωνικής θρησκευτικής ομάδας που εγκαταστάθηκε στην περιοχή κατά την περίοδο των Σταυροφοριών. Αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα τυριά που μπορείτε να δείτε (και να φάτε, έχει φρέσκια και αρωματική γεύση) από κοντά. Ψάξτε το σε τυροκομεία στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Piacentinu Ennese από την Σικελία της Ιταλίας

Το Piacentinu είναι φτιαγμένο από γάλα προβάτου, σαφράνι και ολόκληρους κόκκους πιπεριάς και σχεδιάστηκε από έναν βασιλιά, τον Ruggero the Norman (1095–1154), ως θεραπεία για την κατάθλιψη της συζύγου του. Το σαφράνι θεωρούταν ότι αναζωογονεί το πνεύμα, και οι κόκκοι πιπεριάς ήταν πραγματικός θησαυρός. Ψάξτε για αυτό το λαμπερό, χρυσαφί τυρί εάν ταξιδεύετε στη Σικελία, ή ενδέχεται να δείτε το χρυσαφένιο φως του από καιρό σε καιρό σε τυροκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Olomoucké Tvarůžky από την Τσεχία

Αυτό που μοιάζει με ένα διαφανές χρυσό ντόνατ είναι στην πραγματικότητα ένα πικάντικο δαχτυλίδι που έχει γεύση σαν σοταρισμένο σκόρδο. Αρχικά φτιαγμένο στην περιοχή γύρω από την πόλη της Όλομουτς, αυτή η συνταγή αιώνων προστατεύεται τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα μουσείο αφιερωμένο στο τυρί της Όλομουτς βρίσκεται στην πόλη της Λόστιτσε.

Mish από την Αίγυπτο

Αυτό το πικάντικο τυρί που φτιάχνεται σε πήλινα δοχεία θεωρείται ότι είναι παρόμοιο με τα τυριά που βρέθηκαν στους τάφους των Φαραώ που χρονολογούνται από το 3200 π.Χ. Η συνταγή απαιτεί να καλύψετε το τυρόπηγμα με ορό γάλακτος, αλάτι και ένα μείγμα από κόκκινο πιπέρι, κύμινο και σπόρους τριγωνέλλας και να αφήσετε το μείγμα να ζυμωθεί σε βάζα σφραγισμένα με πάστα λάσπης για μήνες ή και χρόνια. Σήμερα, αυτό το αλμυρό, πικάντικο μείγμα εξακολουθεί να παρασκευάζεται κυρίως από τοπικούς τυροκόμους στην Αίγυπτο.

Byaslag από την Μογγολία

Ή αλλιώς γνωστό ως τυρί γιακ της Μογγολίας, το Byaslag είναι ένα τυρί παρόμοιο με τη ricotta που φτιάχνεται σε μεγάλα τεμάχια που τυλίγονται με ύφασμα και πιέζονται κάτω από σωρούς βράχων για να αποσπάσουν την υγρασία, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα αλμυρό, ξηρό τυρί που μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ή ωριμασμένο. Σερβίρεται με τσάι και είναι δημοφιλές στα μογγολικούς γάμους ή ως σταθερή επιλογή για τους νομάδες που ταξιδεύουν. Δυστυχώς, θα πρέπει να πάτε στη Μογγολία για να το βρείτε.

Anthill από τους Λόφους της Αδελαΐδας στην Αυστραλία        

    

Chèvre με αποξηραμένα πράσινα μυρμήγκια και αποξηραμένα λεμονόφυλλα. Ναι, σωστά διαβάσατε. Η δημιουργός Kris Lloyd της Woodside Cheese Wrights ισχυρίζεται ότι τα μυρμήγκια προσθέτουν μια εσπεριδοειδή κλωτσιά (για να μην αναφέρουμε μια λεπτή τραγανή αίσθηση) στο βραβευμένο της chèvre. Το μόνο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να πάτε στη Νότια Αυστραλία για να βρείτε αυτό το στολίδι.

Sakura από την Χοκκάιντο στην Ιαπωνία

Το Sakura είναι ένα μικρό τυρί παρόμοιο με το Camembert που φτιάχνεται μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανθοφορίας των κερασιών στην Ιαπωνία, τον Απρίλιο και τον Μάιο. Κατασκευάζεται από το αγρόκτημα Kyodo Gakusha Shintoku Farm. Αυτά τα απαλά τυριά ωριμάζουν για 10 ημέρες πάνω σε φύλλα κερασιάς, κάνοντάς τα πολύ αρωματικά και ταυτόχρονα απαλά και κρεμώδη. Επιπλέον, το τυρί έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με την ιαπωνική σημαία.

Πηγή: newsweek.com