Τυροκόμος

Τα τυριά σε ψηλές θέσεις σε αξία των ελληνικών εξαγωγών στην Αλβανία

Στην κατηγορία λαχανικά, φυτά, ρίζες, η Αίγυπτος κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στις χώρες προμηθεύτριες της Αλβανίας, με τη Γερμανία και την Ελλάδα να ακολουθούν. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, παρατηρείται μία υποχώρηση των εξαγωγών της το 2020 και το 2021 (το οποίο μπορεί να οφείλεται και στους περιορισμούς μετακινήσεων που είχαν επιβληθεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας), ενώ για το 2022 σημειώνεται μία ανάκαμψη, η οποία μένει να φανεί αν θα διατηρηθεί και στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Τιράνων.

Αντιθέτως, η Γερμανία έχει σταθερά σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών της στην Αλβανία. Αναφορικά με τα εισαγόμενα προϊόντα, οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν σε προϊόντα της κατηγορίας «Πατάτες νωπές ή διατηρημένες με απλή ψύξη», ενώ σημαντική άνοδος παρατηρείται και στις εισαγωγές σε προϊόντα της κατηγορίας «Όσπρια ξερά, χωρίς λοβό».

 Η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση σε πολλούς κλάδους τροφίμων και ποτών στις αλβανικές εισαγωγές, ενώ διατηρεί σημαντική παρουσία σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως αργίλιο, σίδηρο και χάλυβα, πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα, χαρτί και χαρτόνια, δομικά υλικά, μηχανές-συσκευές και εξαρτήματα και άλλα.