Τυροκόμος

Ένα σπάνιο ακαδημαϊκό εγχειρίδιο του 16ου αιώνα για τις πτυχές της τυροκομίας στη Βρετανία

Το 112σέλιδο χειρόγραφο, δεμένο με βελούδο, γράφτηκε τη δεκαετία του 1580 και καλύπτει όλες τις πτυχές της τυροκομίας από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή των Τιούντορ. Περιγράφει την παραγωγή πολλών διαφορετικών αγγλικών και ουαλικών τυριών και τα πλεονεκτήματά τους.

Ο ιστορικός τροφίμων Peter Brears πιστεύει ότι το βιβλίο «είναι η πρώτη ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή μελέτη ενός μεμονωμένου τροφίμου που είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα».

«Πραγματικά, δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο» δήλωσε. «Παρόλο που το τυρί αποτελεί μέρος της διατροφής του ανθρώπου από την εποχή της εισαγωγής της γεωργίας στις προϊστορικές περιόδους, υπάρχουν λίγα στοιχεία για την φύση του και τις τοποθεσίες παραγωγής του στη μεσαιωνική Βρετανία».

Ο Jay Rayner, κριτικός εστιατορίων της εφημερίδας Observer και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λιντς, αποκάλεσε «συναρπαστική» την απόκτηση του χειρόγραφου. Το σπάνιο έγγραφο μας οδηγεί «ακριβώς πίσω στην αρχή της τυροκομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα αναπόσπαστο και βασικό μέρος της διατροφικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς» πρόσθεσε.

Η ταυτότητα του συγγραφέα του βιβλίου είναι αβέβαιη, αλλά σημειώσεις στο κείμενο δείχνουν ότι κυκλοφορούσε ανάμεσα σε αξιωματούχους και πολιτικούς. Για παράδειγμα, σημείωση στην πρώτη σελίδα από τον Clement Fisher, βουλευτή του Tamworth, ζητά το βιβλίο να του επιστραφεί όταν έχει «διαβαστεί», ενώ ο Walter Bayley, του οποίου το όνομα εμφανίζεται στο τέλος του κειμένου, ήταν καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και γιατρός της Ελισάβετ Α΄.

Ένα ακόμα όνομα που εμφανίζεται στο κείμενο είναι του Edward Willoughby, και ο Peter Brears πιστεύει ότι πιθανότατα ήταν ο συγγραφέας. Ο Willoughby προερχόταν από μια οικογένεια πολιτικών και ήταν από το Bore Place στο Kent. «Η αναφορά στο Kingsnorth, ένα χωριό κοντά στο Ashford στο Kent, ως κέντρο παραγωγής τυριού σε μια κομητεία που κατά τα άλλα δεν αναγνωρίζεται για τα τυριά του, δείχνει ένα βαθμό γνώσης που φαίνεται να επιβεβαιώνει τον Edward Willoughby ως τον συγγραφέα» δήλωσε ο ιστορικός.

Μετά από μια ανοιχτή δημοπρασία πρόσφατα, το χειρόγραφο αποκτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς με την υποστήριξη της επιχορήγησης από τους Φίλους των Εθνικών Βιβλιοθηκών. Θα ενταχθεί στη συλλογή μαγειρικής της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Λιντς, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις βιβλιοθήκες του συγγραφέα και δημοσιογράφου για τη διατροφή Michael Bateman και της γαλλο-βρετανίδας δασκάλας μαγειρικής Gisele Mardon.

Πηγή: theguardian.com