Τυροκόμος

Το πιο εκλεκτό ορεκτικό είναι το Ξύγαλο το Στειακό

Με γνώµονα την υψηλή διατροφική αξία και το σεβασµό στην παράδοση παράγει, συσκευάζει και προσφέρει γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1977 όταν ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο κατάστηµα στο κέντρο της πόλης της Σητείας. Το 2004 την επιχείρηση αναλαµβάνουν οι τρεις γιοι του Ιωάννη Κουβαράκη, Παντελής, Κωνσταντίνος και Γεώργιος και η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλα µέρη στην Ελλάδα. Στην γκάµα των προϊόντων του τυροκοµείου και κορωνίδα του αποτελεί το Ξύγαλο Σητείας ΠΟΠ, ένα προϊόν, που έλκει την ιστορία του από τα αρχαία χρόνια και το 2010 καταχωρήθηκε στο µητρώο των ΠΟΠ, ενώ ο καταναλωτής µπορεί να το βρει σε πολλά καταστήµατα τροφίµων στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μαζί µε το Ξύγαλο ΠΟΠ, το τυροκοµείο Κουβαράκη διαθέτει Στάκα Σητείας, Στακοβούτυρο Σητείας, Πλήρες Γιαούρτι Σητείας, Γιαούρτι Σητείας µε χαµηλά λιπαρά, Κεφαλοτύρι, Κεφαλογραβιέρα από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, µε ευχάριστη αλµυρή γεύση και πλούσιο άρωµα, Σκληρό επιτραπέζιο τυρί απο γίδινο ή αιγοπρόβειο γάλα,µε χαµηλά χαµηλά λιπαρά, Μυζήθρα Γλυκιά και Ξινή, Ξινόχοντρο και Λευκό τυρί άλµης.

Σηµειώνεται ότι το γάλα που χρησιµοποιείται για την παρασκευή των προϊόντων είναι από το Νοµό Λασιθίου και κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του ∆ήµου Σητείας.

Βραβείο γεύσης και ποιότητας

∆ροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλµυρή γεύση χαρακτηρίζουν το Ξύγαλο ΠΟΠ Σητείας του Τυροκοµείου Κουβαράκη, ένα µαλακό αλοιφώδες τυρί, που µάλιστα βραβεύθηκε µε Χρυσό Μετάλλιο ποιότητας στα Mediterranean Taste Awards τον  Ιούνιο 2020 στην Κρήτη. Το Ξύγαλο ΠΟΠ έχει πλούσια µικροχλωρίδα και χαµηλή λακτόζη ως συνέπεια της φυσικής ζύµωσης που κάνει µέσα στα ειδικά δοχεία όπου τοποθετείται το γάλα, το οποίο είναι αιγοπρόβειο,  πρόβειο ελαφρώς αποβουτυρωµένο ή και σκέτο γίδινο. Πρόκειται για ένα τυρί που χρησιµοποιείται σε πολλές συνταγές και συνοδεύει πολλά τρόφιµα.