Δεν πρόκειται για μια απλή ξενάγηση τους στάβλους ή τα ωριμαντήρια του τυριού, αλλά για μια αυθεντική εμπειρία μέσα στον χρόνο. Με τις χειροποίητες μεθόδους παραγωγής του Parmigiano Reggiano ΠΟΠ να αποκαλύπτωνται, η παράδοση παραμένει αναλλοίωτη πάνω από εννέα αιώνες. Με μόνο τρία φυσικά υλικά, φρέσκο γάλα, αλάτι και πυτιά, και χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή πρόσθετων, η παραγωγή του τυριού συνεχίζει όπως και 1000 χρόνια πριν.
Ο ετήσιος θεσμός “Caseifici Aperti” αναδεικνύει τον τουρισμό τροφίμων με βασικό πυλώνα το Parmigiano Reggiano. Η άμεση εμπειρία της επίσκεψης στα τυροκομεία θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταδοθούν η μοναδικότητα και οι αξίες της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προβάλλοντας τη παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, τη βαθιά σύνδεση με τον τόπο καταγωγής και τη πλούσια τοπική πολιτιστική κληρονομιά.
Ένα διήμερο, 50 τυροκομία, ένα τυρί
Το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Απριλίου, σε 51 τυροκομεία στις επαρχίες Πάρμα, Ρέτζιο Εμίλια, Μόντενα, Μπολόνια και Μάντοβα. Μέσω ξεναγήσεων, δοκιμών, και έχοντας τη δυνατότητα για απευθείας αγορά προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι επισκέπτες γνώρισαν το τοπικό προϊόν.
Όπως αναφέρει ο Nicola Bertinelli από το Consorzio Parmigiano Reggiano «Για 13η χρονιά, τα τυροκομεία του Consorzio ανοίγουν τις πόρτες τους, όχι μόνο για να δείξουν πώς παράγεται το Parmigiano Reggiano, αλλά για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία γύρω από το προϊόν. Όποιος το ζήσει, καταλαβαίνει γιατί πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα κομμάτι τυρί».
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα δύο φορές τον χρόνο και θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.
Πληροφορίες από: parmigianoreggiano.com