Τυροκόμος

Τρίτη δύναμη στην παγκόσμια γαλακτοπαραγωγή η Κίνα που ψάχνει να κόψει εισαγωγές

Η πιο πρόσφατη έρευνα από τη Rabobank δείχνει ότι η Κίνα ετοιμάζεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής γάλακτος στον κόσμο.

Παρόλο που η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, ο οποίος συνεχίζει να αυξάνει την κατά κεφαλήν κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, οι κυβερνητικές πολιτικές οδηγούν επίσης στην αύξηση της ίδιας της παραγωγής γάλακτος στη χώρα.

Η Michelle Huang, αναλύτρια γαλακτοκομικών προϊόντων στη Rabobank, δήλωσε: «Η Κίνα θα συνεχίσει να έχει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γαλακτοκομική βιομηχανία, με αναμενόμενη περαιτέρω διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στις εισαγωγές. Το 2032, οι εισαγωγές αναμένεται να φτάσουν τους 15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου υγρού γάλακτος (LME).»

Η Rabobank προβλέπει επίσης ότι η προμήθεια γάλακτος μπορεί να αυξηθεί στην Κίνα από 41,5 εκατομμύρια τόνους το 2023 σε 47,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ισοδύναμου υγρού γάλακτος (LME) το 2032.

Η παραγωγή γάλακτος στην Κίνα τριπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια λόγω της ισχυρής υποστήριξης της κυβέρνησης και των επενδύσεων των κινεζικών εταιρειών επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων στον τομέα.

Τα κυβερνητικά κίνητρα ενθάρρυναν επίσης την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας αγροκτημάτων γαλακτοκομίας που οδηγούν σε σημαντική αύξηση του αριθμού των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής.

Η Rabobank προβλέπει ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων γαλακτοκομίας με περισσότερα από 1.000 αγελάδες θα επεκταθεί και θα κυριαρχήσει στον κινέζικο αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αντιπροσωπεύοντας το 56% του αγελάδων της χώρας έως το τέλος του 2025.

Γενικά, η Rabobank προβλέπει ότι η ετήσια ζήτηση για γάλα στην Κίνα θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,4% μεταξύ του 2023 και του 2032, με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων να φθάνει τα 62,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2032.

Σύμφωνα με τη Rabobank, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και το «αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα» έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αυξήσουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, με εθνικές κατευθυντήριες γραμμές να υποδεικνύουν μια ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών ανάμεσα σε 300-500γρ/άτομο.

Επίσης, δημιούργησε ένα εθνικό πρόγραμμα για το γάλα στα σχολεία με σκοπό να ενθαρρύνει τους μαθητές να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρά την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην Κίνα, η Rabobank επισημαίνει στην πιο πρόσφατη έρευνα της ότι το «έλλειμμα εισαγωγών» της χώρας θα συνεχίσει να διαμορφώνει τις παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χάσμα στις εισαγωγές, ειδικά από την πλευρά του εγχώριου εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών επενδύσεων στην παραγωγικότητα.

Βελτιώσεις στην αποδοτικότητα του κόστους μπορούν επίσης να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση της Κίνας από τις εισαγωγές, ιδίως σε σκόνες γαλακτοκομικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αρωματισμένων γαλακτοκομικών ποτών και σκόνες γάλακτος για βρέφη και ενήλικες.

Πηγή: agriland.ie