Τυροκόμος

Τσαλαφούτι από τα βουνά της Ευρυτανίας με εγγύηση ΠΟΠ

Μεστό και ελαφρώς υπόξινο, ξυπνάει τον ουρανίσκο, ανοίγει την όρεξη, ενώ βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του σήματος ΠΟΠ, αφού  μένει μόνο το τελικό «οκ» της Κομισιόν, πριν το ειδικό σήμα στολίσει τις συσκευασίες ανοίγοντας νέους δρόμους στις διεθνείς αγορές.

Γαστρονομικός πολιτισμός από τα Άγραφα και τα Τζουμέρκα, μέχρι τα βουνά της Ευρυτανίας, το τσαλαφούτι ήταν σήμα κατατεθέν των μετακινούμενων κτηνοτρόφων που αξιοποιούσαν το καλοκαιρινό γάλα από τα κοπάδια τους. Ξεχωρίζει το Τσαλαφούτι του τυροκομείου Κουτρομάνου, με τον έμπειρο Ηλία Κουτρομάνο να αποτελεί από τους πρωτεργάτες που πέτυχαν να εντάξουν το σπάνιο αυτό τυρί στο Μητρώο ΠΟΠ της χώρας, μόλις τον περασμένο Μάρτιο. «Την πρωτοβουλία για το ΠΟΠ την πήραμε ως άτυπη ομάδα παραγωγών απο την ευρυτανια και τα Τζουμέρκα Η εξέλιξη με το ΠΟΠ δίνει νέα πνοή στη προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε υπεραξία στην πρώτη ύλη, αλλά και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πόλη του Καρπενησίου και την Ευρυτανία γενικότερα», αναφέρει ο ίδιος.