Τυροκόμος

Φέτα και Γραβιέρα ΠΟΠ Αγράφων από τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Θεσσαλίας

του Γιώργου Λαμπίρη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, Γιώργο Βαϊόπουλο, πρόκειται για μία κίνηση με την οποία η συνεταιριστική οντότητα της Δυτικής Θεσσαλίας θα διασφαλίσει καλύτερες τιμές στις πωλούμενες ζωοτροφές προς τους συνεργαζόμενους παραγωγούς, σε ένα ποσοστό κατά τουλάχιστον 5%. Ταυτόχρονα θα βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητα των ζώων.

Παράλληλα στο πλάνο του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι εκτός των άλλων και η δημιουργία τυροκομείου, με σκοπό την παραγωγή ΠΟΠ Φέτας Αγράφων και ΠΟΠ Γραβιέρας Αγράφων. «Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θέλουμε να υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου ζωοτροφών, με σκοπό την ανάδειξη τοπικών προϊόντων της περιοχής μας», λέει ο ίδιος.

Ζωοτροφή σε μορφή πέλετ

Το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών που θα δημιουργηθεί θα παράγει ζωοτροφή σε μορφή πέλετ. Η έναρξη της κατασκευής αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου, καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η άδεια ανοικοδόμησης. Η δυναμικότητα παραγωγής ανά ώρα θα ανέλθει σε περίπου 8 τόνους ζωοτροφής και θα είναι έτοιμη προς λειτουργία σε ενάμισι χρόνο από σήμερα. Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή η αγορά ζωοτροφής σε τιμή πέλετ από την αγορά ανέρχεται στα επίπεδα των 45 ευρώ ανά τόνο.

Ζώνη γάλακτος με πέντε ιδιόκτητα φορτηγά-βυτία

Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, που το 2022 είχε τζίρο 28 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 600 χιλιάδες ευρώ,  συλλέγει το γάλα που διακινεί από τα 600 μέλη – παραγωγούς. Διατηρεί ζώνη γάλακτος την οποία εξυπηρετεί με 5 ιδιόκτητα φορτηγά-βυτία και ιδιόκτητες ως επί το πλείστον παγολεκάνες. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί τους συνεργαζόμενους παραγωγούς με κτηνιατρείο, πρατήριο ζωοτροφών, ενώ παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η συνολική φετινή παραγωγή υπολογίζεται σε 12 εκατ. κιλά πρόβειου,  6 εκατ. κιλά αγελαδινού και 2 εκατ. κιλά γίδινου γάλακτος.

Γενετική βελτίωση των ζώων

Όπως σημειώνει ο κ. Βαϊόπουλος, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία γενετικής βελτίωσης των κοπαδιών των μελών, ούτως ώστε να βελτιωθεί ο μέσος όρος παραγωγής γάλακτος ανά ζώο σε συνεργασία με το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.  Να σημειωθεί επίσης ότι σχεδόν το σύνολο των ποσοτήτων γάλακτος που παράγει ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων της Δυτικής Θεσσαλίας, διοχετεύονται στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία,  με τον οποίο διατηρεί σταθερή συνεργασία τα τελευταία χρόνια.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου