Τυροκόμος

Χρυσό στα Mediterranean Taste Awards το αιγοπρόβειο τυρί Ντούραλη από τις επιλογές The Top 50 από τον Τυροκόμο

Το Ξανθιώτικο αιγοπρόβειο τυρί απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό «Mediterranean Τaste Awards 2023».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας ανακοινώσουμε ότι το εξαιρετικό αιγοπρόβειο τυρί μας κέρδισε το Χρυσό βραβείο από το έγκριτο διαγωνισμό “Mediterranean taste awards 2023”!

Επίσης, πήραμε και την πιστοποίηση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ από τον ΕΛΓΟ, επιβεβαιώνοντας την προέλευση της πρώτης ύλης και του τελικού προϊόντος μας!

Αυτή η τιμή είναι μια απόδειξη της αγάπης, της φροντίδας και της αφοσίωσης που βάζουμε σε κάθε συσκευασία μας!» σημειώνει το Τυροκομείο.

Aιγοπρόβειο Τυρί Ντούραλη

Αρχέγονη η τυροκοµική παράδοση της Θράκης

Πατροπαράδοτη συνταγή και σύγχρονη εκτέλεση για το Αιγοπρόβειο Τυρί του Τυροκοµείου Ντούραλη που διατίθεται σε πολλές και διαφορετικές συσκευασίες. Πρόκειται για µία πρότυπη τυροκοµική µονάδα, η οποία κατασκευάστηκε το 2021, διαµορφωµένη µε τα σύγχρονα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας παραγωγής. Εδρεύει  σε έναν συµβολικό τόπο, στα Κιµµέρια της Ξάνθης, στο ίδιο ακριβώς σηµείο όπου βρισκόταν ο παραδοσιακός χώρος παρασκευής τυριού από το γάλα των αιγοπροβάτων, µε την παραδοσιακή τσαντήλα και τη φροντίδα του παππού της οικογένειας Ντούραλη. Άλλωστε η περιοχή της Θράκης είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την κτηνοτροφική δραστηριότητα και την τυροκοµία από αρχαιοτάτων χρόνων. Επικεφαλής της τυροκοµικής µονάδας είναι ο Τολγκάς Ντούραλης, µε σπουδές στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, εξειδίκευση στο αντικείµενο στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και πιστοποίηση ACTA από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, των 60m2, το Τυροκοµείο Ντούραλη διαθέτει ηµιαυτόµατη γραµµή παραγωγής, η οποία του προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας 300 λίτρων ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή 70-80 κιλών τυριού ανά ηµέρα.

Τολγκάς Ντούραλης

Τελειοποίησε στα εργαστήρια της Σχολής τη μυστική του συνταγή για το λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα

Ο Τολγκάς Ντούραλης πήγε µε έναν πολύ συγκεκριµένο σκοπό στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή πίσω στο 2018: Nα µάθει όλα τα µυστικά της τυροκόµησης λευκού τυριού. Φέτας δηλαδή, ωστόσο το τυροκοµείο του, που έκοψε µόλις τον περασµένο Μάρτιο την πρώτη του απόδειξη, δεν έχει λάβει ακόµα την πιστοποίηση ΠΟΠ και ο 27χρονος τυροκόµος είναι πολύ προσεκτικός µε τις διατυπώσεις του. Αν µη τι άλλο στην ΑΓΣ διδάχτηκε µια επαγγελµατική προσέγγιση µε το τυρί, πέρα από τη συναισθηµατική σύνδεση που απέκτησε µε την τυροκοµία όταν επτά χρονών παιδί βοηθούσε τον παππού του σε ερασιτεχνικές τυροκοµήσεις στον στάβλο του, στο ίδιο ακριβώς σηµείο που σήµερα βρίσκεται το εργαστήριο του Τολγκάς. 

Ουσιαστικά στην ΑΓΣ ο συνοµιλητής µας ανέπτυξε παράλληλα µε τις σπουδές του τη µυστική συνταγή για το λευκό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα που δηµιουργεί καθηµερινά πλέον στο εργαστήριό του. «Είναι αυτό που θα µε καθορίσει. Το µέλλον µου» θα πει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, ήθελε να µάθει έναν πολύ συγκεκριµένο τρόπο παρασκευής τυριού, ώστε αυτό να βγαίνει πιο µαλακό στο στόµα, «λιγότερο στεγνό απ’ ό,τι σου δίνει η παραδοσιακή συνταγή». «Εδώ στην περιοχή µου, αγαπάνε το µαλακό τυρί και ήθελα κάτι το οποίο θα το απορροφήσει εύκολα η αγορά» συνεχίζει. Έτσι, έπειτα από πολλές συζητήσεις και αναζητώντας συγκεντρωµένα τις συµβουλές των καθηγητών του στην Αµερικανική Γεωργική Σχολή, κατάφερε να τελειοποιήσει στα εργαστήρια της σχολής, αυτό που σήµερα παρασκευάζει στο «θαυµατουργό», όπως θα πει, τυροκοµείο των 70 τετραγωνικών µέτρων στα Κιµµέρια της Ξάνθης. 

Πριν πάει στην ΑΓΣ, ήξερε µόνο τα βασικά γύρω από το τυρί. «Εκεί έµαθα τα πάντα. Και στη θεωρία και στην πράξη» αναφέρει, ενώ περιγράφει πως η πιο συχνή του ανάµνηση κάθε πρωί που µπαίνει στο τυροκοµείο του και πιάνει τις δουλειές, είναι τα µαθήµατα προετοιµασίας, αλλά και το αίσθηµα ικανοποίησης µόλις τυροκόµησε την πρώτη του Φέτα κάτω από τις υποδείξεις των καθηγητών του.