Τυροκόμος

Aνερχόμενη τάση στην εγχώρια αγελαδοτροφία η «βιομηχανική διασταύρωση», έδειξε το συνέδριο Synetics

του Λεωνίδα Λιάμη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο, ωστόσο, εκτός από τον εύλογο προβληματισμό, δημιουργεί και ευκαιρίες, τις οποίες φαίνεται πως κάποιοι διορατικοί αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής σπεύδουν να τις εκμεταλλευτούν, αξιοποιώντας εργαλεία που δίνει η γενετική.

Έτσι, εσχάτως καταγράφεται μια νέα και ανερχόμενη τάση στην εγχώρια αγελαδοτροφία που αφορά στη λεγόμενη «βιομηχανική διασταύρωση». Τη χρήση, δηλαδή, εξελιγμένου σπέρματος κρεοπαραγωγικών φυλών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, η οποία υπόσχεται να περιορίσει αυτό το άνοιγμα στην «ψαλίδα» που υπάρχει μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων.

Την «ακτινογραφία» των εξελίξεων στην ελληνική αγελαδοτροφία έκανε ο Αλέξης Πυρπίλης, από την εταιρεία «Genia», η οποία αντιπροσωπεύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, τη Synetics, στη διάρκεια του 1ου διεθνούς συνεδρίου του γαλλογερμανικού γίγαντα της γενετικής βελτίωσης των ζώων, που διεξήχθη το τριήμερο 13-15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών – συνεργατών του από 29 χώρες.

«Στη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τα 80.000 ζώα της φυλής Holstein και ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό στάδιο όσον αφορά στις αποδόσεις. Δεν υστερούμε σε τίποτα ως προς τα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να έχει μια εκτροφή και ο Έλληνας αγελαδοτρόφος αν μη τι άλλο είναι ισοδύναμος και ίσως λίγο παραπάνω από τους ανταγωνιστές του στην Ευρώπη, γιατί έμαθε να μη φοβάται να επενδύσει και να ρισκάρει», ανέφερε και πρόσθεσε πως ειδικά αυτή την περίοδο που το κόστος των ζωοτροφών, αλλά και της ενέργειας έχουν μειωθεί, ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

Το διοικητικό στέλεχος της «Genia» παρουσίασε επίσης τους Έλληνες αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης ως ιδιαίτερα ενημερωμένους σε ζητήματα γενετικής βελτίωσης. «Είναι πάρα πολύ συνειδητοί στις επιλογές που κάνουν σε σπέρμα και για το κομμάτι της ανανέωσης του κοπαδιού τους με ζώα που θα είναι πιο ανθεκτικά και πιο παραγωγικά σε γάλα και ως προς την αναπαραγωγική ικανότητά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε, πως στο χώρο οι μονάδες μεγαλώνουν και ο πληθυσμός των ζώων αυξάνει, με αποτέλεσμα να αυξάνει και η ζήτηση για εξελιγμένο σπέρμα, προσθέτοντας πως η Genia το 2024 εισήγαγε στην Ελλάδα από τη Synetics 25.000 δόσεις υψηλής ποιότητας σπέρμα και άλλες 1.000 δόσεις για μικρά μηρυκαστικά, ενώ για φέτος, ήδη μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί 17.000 δόσεις και έπονται άλλες 3.000 μέχρι το τέλος Μαΐου, εμφανίζοντας σαφώς αυξητική τάση.

«Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να επιτύχουμε υψηλότερες αποδόσεις, σεβόμενοι, προφανώς, το περιβάλλον και τις ανάγκες του ζώου, έτσι ώστε να έχουμε την αγελάδα του μέλλοντος, η οποία θα τρώει λίγο λιγότερο και θα παράγει υγιέστερα κι αποτελεσματικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά ο ομιλητής χτύπησε και ένα καμπανάκι για τη μελλοντική πορεία της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, υπογραμμίζοντας πως το επάγγελμα έχει καταστεί κλειστό στην ουσία. «Η ανανέωση γίνεται μόνο με διαδοχή, από τους γονείς προς τα παιδιά, που σημαίνει ότι -το λέω πολύ λαϊκά- το κουρμπέτι είναι μικρό. Δύσκολα θα έρθει κάποιος νέος -όχι απαραίτητα ηλικιακά- να επενδύσει σε αυτό το χώρο γιατί τα κεφάλαια που απαιτούνται για να στηθεί μια νέα μονάδα είναι μεγάλα και χρειάζεται και πολλή τεχνογνωσία στη διαχείριση» τόνισε.

Εστιάζοντας στην αγελαδοτροφία κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης, ο κ. Πυρπίλης επισήμανε πως «στη θηλάζουσα αγελαδοτροφία δυστυχώς οι πληθυσμοί μειώνονται, καθώς οι μονάδες είτε συρρικνώνονται, είτε σταματάνε τη δραστηριότητα, λόγω της αλλαγής του τρόπου παροχής των επιδοτήσεων, αλλά και λόγω της αύξησης, προ διετίας, των τιμών των δημητριακών».

Μια αισιόδοξη νότα, ωστόσο, κατά το στέλεχος της Genia, προκύπτει από την τάση που διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό από ανθρώπους της γαλακτοπαραγωγικής αγελαδοτροφίας, ώστε να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ελληνικών σφαγίων, κάνοντας ίδιοι βιομηχανική διασταύρωση.

«Κάνουν χρήση εξελιγμένου σπέρματος κρεοπαραγωγικών φυλών σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, και παράγουν διασταυρωμένα σφάγια τα οποία είναι ισοδύναμα, αν όχι και καλύτερα από τα σφάγια από τις θηλάζουσες, γιατί έχουν τους πληθυσμούς, την τεχνογνωσία, αλλά και τις εγκαταστάσεις για να κάνουνε καλύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση τη δουλειά τους», υποστήριξε και συμπλήρωσε πως «αυτή η τάση είναι αυξητική, που σημαίνει ότι θα ανεβάσουμε την προσφορά σε σφάγια τα οποία παράγονται στην Ελλάδα. Προφανώς, με βάση τις ανάγκες τις ελληνικές, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καλύψουμε το ισοζύγιο, αλλά θα μπορέσουμε να παράγουμε συστηματικότερα και καλύτερα σφάγια».

Το πλάνο της ανάπτυξης κρεοπαραγωγικών δραστηριοτήτων από αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης, σύμφωνα με τον κ. Πυρπίλη, συνδυάζεται ενεργά και με την καλλιέργεια κουλτούρας στο καταναλωτικό κοινό, να καταναλώνει και κρέας από ενήλικα ζώα. «Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι καταναλωτές προτιμούν να καταναλώνουν κρέας από νεαρά μοσχάρια. Γίνεται μια προσπάθεια να μάθουμε τον καταναλωτή να υιοθετήσει στις επιλογές του και το βόειο κρέας από ενήλικα ζώα», επισήμανε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία επίσης να επισκεφτούν την Τρίτη 13 Μαΐου τη φάρμα του Κωνσταντίνου Ζίγκα -κτηνοτρόφου της χρονιάς για το 2022 στον ομώνυμο θεσμό της Green Box – στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης, όπου και ενημερώθηκαν για το πώς διαχειρίζεται το κοπάδι του (σ.σ. διαθέτει 150 αρμεγόμενες αγελάδες με συνολική ετήσια γαλακτοπαραγωγή 2,2 εκατ. τόνους) και πώς το βελτιώνει γενετικά, ενώ ανάλογη επίσκεψη έγινε την Τετάρτη 14 Μαΐου στη φάρμα της οικογένειας Κεφαλά (σ. σ. με 330 αρμεγόμενες αγελάδες και γαλακτοπαραγωγή 4,3 εκατ. τόνους) στο Κολχικό Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με κρουαζιέρα στην Ουρανούπολη.