του Ηλία Ανδρεάκη
Η οικογένεια Λιναρά µεταποιεί αποκλειστικά δικό της γάλα. Το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής της µονάδας αποτελείται από περίπου 150 βοοειδή και 600 µε 700 γιδοπρόβατα. Σε καθηµερινή βάση η καθετοποιηµένη µονάδα της οικογένειας επεξεργάζεται περίπου έως και δύο τόνους γάλα ανά ηµέρα (αγελαδινό και γίδινο).
Η παραγωγή γίνεται κατά βάση µε παραδοσιακές µεθόδους, οι οποίες συνδυάζονται µε την τεχνολογία και σύγχρονα µηχανήµατα. Στον εξοπλισµό της επιχείρησης περιλαµβάνεται ένας αυτόµατος παστεριωτήρας, και σύγχρονοι αναλυτές γάλακτος, ενώ όπως αναφέρει στην Αgrenda ο Γιάννης Λιναράς η επιχείρηση προσπαθεί σχεδόν κάθε χρόνο να αναβαθµίζει τον τεχνολογικό της εξοπλισµό και το τυροκοµείο της. «Το σηµαντικότερο όµως είναι η πρώτη ύλη. Το γάλα µας προέρχεται από ζώα που µεγαλώνουν µε παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης και τρέφονται από τη χλωρίδα της Κέρκυρας. Αυτό µας κάνει να ξεχωρίζουµε», σηµειώνει o συνοµιλητής µας.
Στόχος η εξέλιξη, η αέναη βελτίωση και η διατήρηση της ποιότητας
Στόχος της Κτηνοτροφικής Κέρκυρας «Οικογένειας Λιναρά» είναι να παραµένει σύγχρονη και να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα των προϊόντων της, την οποία δεν θέλει να διακινδυνεύσει για να αυξήσει πολύ τον όγκο παραγωγής της.
Tα προϊόντα της επιχείρησης διατίθενται κατά κύριο λόγο στην Κέρκυρα, στο πρατήριο που διατηρεί η οικογένεια και σε κάποια επιλεγµένα καταστήµατα. Το χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης περιλαµβάνει µια µεγάλη και διαφοροποιηµένη ποικιλία προϊόντων όπως:
- Σκληρογραβιέρα.
- Παλαιωµένη γραβιέρα µε 1,5 χρόνο ωρίµανσης.
- Αυθεντικό βούτυρο Κέρκυρας.
- Κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα.
- Φρέσκο γάλα (διάρκειας 5 ηµερών).
- Κεφίρ.
- Σοκολατούχο γάλα.
- Κρέµες βανίλια και σοκολάτα.
- Ρυζόγαλο.
- Παραδοσιακά και στραγγιστά γιαούρτια (πλήρες, light και µε φράουλα).
- Όλα τα προϊόντα της εταιρείας παρασκευάζονται µε γάλα που παστεριώνεται άµεσα σύµφωνα µε τις πιο αυστηρές ευρωπαϊκές οδηγίες, το οποίο συλλέγεται έπειτα από άρµεγµα υψηλών υγειονοµικών προδιαγραφών. Πρόσφατα η Κτηνοτροφική Κέρκυρας «Οικογένειας Λιναρά» λάνσαρε ακόµα τυρί σχάρας, και όπως επισηµαίνει ο Γιάννης Λιναράς, η οικογένεια ψάχνεται για να µπορέσει να εµπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο της. Καθότι η οικογενειακή επιχείρηση προσπαθεί διαρκώς να αναβαθµίζεται τόσο στην κτηνοτροφική µονάδα όσο και στη µεταποίηση ο ίδιος συχνά παρακολουθεί σχετικές εκθέσεις.
Όσον αφορά την εξέλιξη της επιχείρησης, ο Γιάννης Λιναράς επισηµαίνει ότι χρόνο µε το χρόνο, η ζήτηση του κόσµου για τα προϊόντα της διαρκώς αυξάνεται, κάτι που µαρτυρά και την προσπάθεια που καταβάλλει η οικογένεια για τη διαρκή βελτίωση των προϊόντων της.