Τυροκόμος

Eπενδύσεις στη μεταποίηση και ανταγωνιστικές τιμές απαιτούν οι εξαγωγές γαλακτοκομικών από Ρωσία

Πολλοί εμπειρογνώμονες του κλάδου πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Ωστόσο, αυτό απαιτεί τόσο ανταγωνιστικές τιμές για τις πρώτες ύλες όσο και βελτιωμένη εφοδιαστική δύναμη και μεταποίηση. Εκπρόσωποι επιχειρήσεων, όπως ο Artem Filippov από την OJSC Severnoye Moloko, εφιστούν την προσοχή στη σημασία της προσαρμογής των προϊόντων στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών στις εξαγωγικές αγορές.

Ταυτόχρονα, ο Alexander Polyak από την IT-Moloko υπενθυμίζει ότι με το σημερινό έλλειμμα γάλακτος στη Ρωσία των 4,5 εκατομμυρίων τόνων, είναι δύσκολο να μιλάμε για εξαγωγικές παραδόσεις μεγάλης κλίμακας. Ο Dmitry Dokin, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Shin-Line, φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του, πιστεύοντας ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ζήτηση μόνο στις αγορές όπου η γαλακτοβιομηχανία είναι ελάχιστα ανεπτυγμένη, για παράδειγμα στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Oικονομικοί εμπειρογνώμονες, όπως ο Sergey Bluma από την Agromilk LLC, υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ανταγωνιστικής τιμής για το νωπό γάλα. Ταυτόχρονα, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές: η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος καθιστά τις εξαγωγές πιο ελκυστικές. Ωστόσο, ο Dmitry Dokin σημειώνει ότι αν η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου πέσει, ο πληθωρισμός μπορεί να φάει τα οφέλη των εξαγωγών.

Όσον αφορά την κρατική στήριξη, οι απόψεις διίστανται. Ο Artem Filippov και η Olga Petukhova πιστεύουν ότι η κρατική στήριξη είναι απαραίτητη για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην πιστοποίηση και την εφοδιαστική. Ο Dmitry Dokin, αντίθετα, πιστεύει ότι η υπερβολική στήριξη μπορεί να καταστείλει την πρωτοβουλία των παραγωγών.

Η Ρωσία μπορεί να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά αυτό απαιτεί επενδύσεις στη μεταποίηση, ανταγωνιστικές τιμές και προσαρμογή των προϊόντων στις απαιτήσεις των εξαγωγικών αγορών. Η κρατική στήριξη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο άνοιγμα νέων αγορών, αλλά η επιτυχία εξαρτάται τελικά από τους ίδιους τους παραγωγούς και την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια σκηνή.

Πηγή:Dairyreporter.gr