Τυροκόμος

H αυξημένη ζήτηση για τυρί ωθεί σε ανοδικά μονοπάτια τα γαλακτοκομικά των ΗΠΑ

Όσον αφορά την αξία των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων με προέλευση τις ΗΠΑ τα στοιχεία του USDEC δείχνουν μια σημαντική άνοδο 10% τον Αύγουστο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήτοι σε αριθμούς ανήλθε περίπου στα 649 εκατομμύρια ευρώ. Σε μεγάλο βαθμό η ανοδική πορεία των εξαγωγών φαίνεται να οφείλεται στην αυξημένη τιμή των εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την εστίαση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για τυροκομικά και πρωτεϊνούχα προϊόντα.

Μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, το παγκόσμιο εμπόριο τυροκομικών προϊόντων παρουσίασε διαρκή ανάπτυξη επί 10 συναφείς μήνες, δείχνοντας πως η ζήτηση για τυροκομικά προϊόντα είναι άσβεστη. Στην περίπτωση των ΗΠΑ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, καθώς η ζήτηση για τυρί συνέχισε να ανθίσταται στην αύξηση των τιμών.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει στα προ πανδημίας επίπεδα, οι προβλέψεις για το μέλλον των εξαγωγών γαλακτοκομικών από τις ΗΠΑ παραμένουν σχετικά αισιόδοξες, με την Παγκόσμια Τράπεζα να προβλέπει ότι η ακρίβεια θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί μέχρι το 2025/26, ευνοώντας το διεθνές εμπόριο. Επιπλέον, το πρόσφατο πακέτο οικονομικής τόνωσης της Κίνας αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση εντός των συνόρων της ασιατικής χώρας, δημιουργώντας έμμεσες προοπτικές για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών των ΗΠΑ, παρά τα οικονομικά κίνητρα για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εντούτοις, δεν παύουν να παρατηρούνται διάφοροι εν δυνάμει ανασταλτικοί που μπορούν να μετριάσουν την ανοδική πορεία των εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως οι ενδεχόμενες πιθανές διαταραχές που σχετίζονται με το κλίμα και τις διαρκείς γεωπολιτικές συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις  προσπαθώντας να διατηρηθούν σε αναπτυξιακή πορεία με τις παγκόσμιες αγορές να είναι περίπλοκες και ανταγωνιστικές.

Με πληροφορίες από dairy news