Τυροκόμος

H Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ κάτω από την ομπρέλα της Διεπαγγελματικής που κυοφορείται

Πρόθεση του υπουργού είναι µέχρι το τέλος του έτους να έχουν προστεθεί ακόµα οκτώ (ροδάκινου, βιοµηχανικής ντοµάτας, ελαιολάδου, µελιού, υδατοκαλλιεργειών, αλιείας-αλιευτικού τουρισµού, γραβιέρας Κρήτης-ΠΟΠ) ∆ιεπαγγελµατικές στις υπάρχουσες οκτώ και µια εξ αυτών, όπως είπε εσχάτως, η ∆ιεπαγγελµατική Γραβιέρας Κρήτης-ΠΟΠ.

«Θέλουµε να ενισχύσουµε το γάλα και τα τυροκοµικά προϊόντα της Κρήτης. Μπορούµε να συγκριθούµε στην ποιότητα. Θέλουµε να δηµιουργηθεί ∆ιεπαγγελµατική Γραβιέρα Κρήτης ως ΠΟΠ προϊόν. Θα µπορέσουν να καθίσουν όλοι οι εµπλεκόµενοι µε το προϊόν στο ίδιο τραπέζι και θα δοθούν νέες δυνατότητες για την προώθησή του. Η ΕΕ αναγνωρίζει πρώτα από όλα τις
∆ιεπαγγελµατικές και µετά Συνεταιρισµούς και Οµάδες Παραγωγών. Ό,τι σχήµα και να επιλέξετε θα το στηρίξουµε, αλλά µέσω των ∆ιεπαγγελµατικών θα µπορέσουµε να χρηµατοδοτήσουµε την προβολή του προϊόντος», είχε τονίσει ο Λευτέρης Αυγενάκης σε σύσκεψη µε εκπροσώπους παραγωγικών και θεσµικών φορέων της Κρήτης στο περιθώριο του 3ου Κρητικού Forum.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απευθυνόµενος στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν σαφής: «∆εν µε ενδιαφέρουν οι παλαιότερες εντάσεις και διαφορές. Το µόνο που µε ενδιαφέρει είναι να προστατεύσουµε ένα µοναδικό προϊόν, όπως η κρητική γραβιέρα, αλλά και το γάλα από το οποίο παράγεται». Τους κάλεσε επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία µεταξύ τους µε στόχο την καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.

Με το χρόνο να µετράει αντίστροφα για την κατάθεση έως τις 10 Μαΐου προτάσεων και συµµετοχών στην κυοφορούµενη ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης-ΠΟΠ, οι παραγωγικοί φορείς του νησιού… ζυµώνονται. «Όποιος δε θέλει να συµµετάσχει, τότε δε θέλει το καλό του πρωτογενούς τοµέα», δηλώνει ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Μυλοποτάµου, Γρύλλος Παπαδάκης υπογραµµίζοντας, ότι «δεν µπορεί να πωλείται το προϊόν τζάµπα».