Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον FAO, η ανοδική τάση θα υποστηριχθεί κυρίως από την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Πακιστάν. Την ίδια στιγμή στην Κίνα αναμένεται να επέλθει σταθερότητα με τις συγχωνεύσεις εταιρειών και την αύξηση της παραγωγής από μεγάλες εκμεταλλεύσεις να αντισταθμίζουν την πτώση ύψους 2,8% που είχαν φέρει το 2024 η μικρή αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών και η έξοδος μικρών παραγωγών.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή γάλακτος το 2025 αναμένεται να δει μετριοπαθή αύξηση, με την εικόνα να είναι ανάμεικτη ανάλογα με τη χώρα. Στις ΗΠΑ, η κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της σταθεροποίησης του κόστους των ζωοτροφών και την μερική ανάκαμψη από επιζωοτίες όπως η γρίπη των πτηνών. Στη Νέα Ζηλανδία, οι υψηλές τιμές αγοράς και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες έχουν τονώσει τον όγκο παραγωγής.
Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο εμπόριο γάλακτος αναμένεται να μειωθεί κατά 1,3% το 2025. Οι υψηλές τιμές παγκοσμίως μειώνουν την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών και περιορίζουν τις εισαγωγές, ειδικά σε χώρες με πιο ευάλωτες οικονομίες.
Στην παγκόσμια μείωση της ζήτησης συμβάλλουν ακόμα και άλλοι παράγοντες όπως η υψηλότερη εγχώρια παραγωγή σημαντικών εισαγωγέων όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, καθώς και η εμπορική αβεβαιότητα σε συγκεκριμένες ζώνες. Αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίζουν την μετριοπαθή αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα, της σημαντικότερης αγοράς γάλακτος παγκοσμίως, όπου η ανάκαμψη υποστηρίζεται από αγορές στον χώρο της επεξεργασίας, των ζωοτροφών και της διατροφής.
Τέλος, παρά την μικρή μείωση, οι παγκόσμιες τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένουν υψηλές εντός του 2025. Τον Νοέμβριο ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών του FAO έφτασε στις 142,2 μονάδες, όντας 7% χαμηλότερα από τον Μάιο, αλλά 17% υψηλότερα από τον μέσο όρο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024.
Οι αυξήσεις των τιμών εμφανίζονται σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες, ειδικά στο τυρί και τη σκόνη πλήρους γάλακτος, αντανακλώντας τη σταθερή ζήτηση στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Πληροφορίες από dairynews.today