Τυροκόμος

Nέα κουλτούρα «ακυρώνει» την αγελάδα και κατ’ επέκταση το γάλα και το τυρί

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Αυτό υποστηρίζει η Arla Foods, η μεγαλύτερη παραγωγός γαλακτοκομικών στο Ηνωμένο Βασίλειο  και σημαντικός τροφοδότης γάλακτος και τυριού στον κόσμο, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία με την ονομασία «μην ακυρώνετε την αγελάδα» ως απάντηση στις πιέσεις προσφοράς και ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι οι νεότεροι αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά – και είναι πιο πιθανό να γίνουν vegan.

Αυτό έρχεται μετά την αύξηση του κόστους για τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των καυσίμων, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που άσκησε πίεση στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, με προειδοποιήσεις ότι η τιμή του γάλακτος μπορεί να αυξηθεί σχεδόν κατά 50%.

«Μια νέα κουλτούρα ακύρωσης σκοτώνει το γάλα και το τυρί με τους ανθρώπους να ντρέπονται για τα γαλακτοκομικά δημόσια» λέει η Arla Foods, η οποία πιστεύει επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον βιγκανισμό.

Ο Graham Wilkinson, Διευθυντής Γεωργίας στην Arla, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κατανάλωση γαλακτοκομικών από τις νεότερες γενιές καθώς περίπου το 6% των Βρετανών ενηλίκων είναι πλέον vegan και οι νεότεροι πιο πιθανό να κάνουν την αλλαγή.

Ο κ. Wilkinson συνέχισε λέγοντας ότι οι «σημαντικά πληθωριστικές» πιέσεις θα μπορούσαν να είναι «ο αποφασιστικός παράγοντας για ορισμένες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις να πάρουν την απόφαση μια μέρα και να βγουν από τη βιομηχανία». Πρόσθεσε ότι το αυξανόμενο κόστος «συνδέεται κυρίως με ζωοτροφές, καύσιμα και λιπάσματα» και εντείνεται όπως λέει καθώς το κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του γάλακτος θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 50%. Ενώ τους  τελευταίους 12 μήνες έως τον Μάρτιο η τιμή του γάλακτος με χαμηλά λιπαρά έχει αυξηθεί κατά 14% και του βουτύρου 10%. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της γαλακτοβιομηχανίας στο περιβάλλον, με μια έκθεση του ΟΗΕ του 2019 να λέει ότι το 3% των παγκόσμιων εκπομπών οφείλονται σε αυτό.