Η εν λόγω έκθεση αποδίδει στο κόστος των ζωοτροφών την τάση περιορισμού της προσφοράς που περιγράφεται, κάτι που αποδεικνύεται και από το βάρος των σφαγίων, το οποίο είναι μικρότερο σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.
Οι έντονες πληθωριστικές τάσεις στο κομμάτι των αγροτικών εισροών βρίσκονται στο επίκεντρο της τελευταίας έκθεσης μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων της Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει ότι η κατάσταση στις αγορές έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έρχεται να «καταπονήσει πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις», με σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ. Μάλιστα, το συνολικό κοπάδι ζώων γαλακτοπαραγωγής στην ΕΕ ήδη εμφανίζει ρυθμό μείωσης 1,5%, ενώ και οι αποδόσεις εμφανίζονται αδύναμες εξαιτίας της οικονομίας που γίνεται στα σιτηρέσια.
Αν και στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά για το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στο τοπίο, φαίνεται ότι τα έως τώρα μέτρα σε συνδυασμό με τον «προαιρετικό» χαρακτήρα εφαρμογής τους, όπως είναι για παράδειγμα η προσαύξηση με 200% επί των κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης, αφήνουν περιθώρια για νέο πακέτο ρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να δουν την ενεργοποίηση του μέτρου 21, τη μεταφορά δηλαδή κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκτακτη ενίσχυση τομέων της αγροτικής παραγωγής. Το γνωστό 7χίλιαρο. Να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση του 7χίλιαρου αποτελεί αξίωση τόσο της Ευρωβουλής όσο και κρατών μελών που αδυνατούν να «ακολουθήσουν» λόγω δημοσιονομικών περιορισμών στις κρατικές ενισχύσεις που ξεκλειδώνει το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Επιστρέφοντας στα δεδομένα της έκθεσης της Κομισιόν, εκεί επισημαίνεται ότι ο κυρίαρχος προβληματισμός στην εικόνα της αγοράς έχει να κάνει κυρίως με τον εφοδιασμό των μονάδων με επαρκείς ποσότητες ζωοτροφών και λιπασμάτων, όχι λόγω της ανεπάρκειας, αλλά του υψηλού κόστους. Εν τω μεταξύ, αναμένεται οι εξαγωγές δημητριακών της ΕΕ τόσο για το τρέχον εμπορικό έτος, όσο και για το επερχόμενο, να ενισχυθούν κατά 30% προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες γειτονικών τρίτων χωρών, σε μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές παραγωγού.
Σύμφωνα με την έκθεση, στην περίπτωση των ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι της ΕΕ βρίσκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών αγορών εφοδιασμού με τον κλάδο να αναπροσαρμόζει την γραμμή τροφοδοσίας του, τόσο για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους όσο και εξαιτίας της ανυπέρβλητης έλλειψης εισαγωγών -κυρίως καλαμποκιού- από την Ουκρανία.
Η όλη κατάσταση επηρεάζει την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και το σύνολο της δυναμικής του μπλοκ για γαλακτοπαραγωγή. Ο ανοιξιάτικος καιρός στην ΕΕ θα παίξει βασικό ρόλο στη διαθεσιμότητα ζωοτροφών που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν προσωρινά τις μειωμένες εισαγωγές.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι αφενός η ενίσχυση των μονάδων στην Ελλάδα με μια επιστροφή του 2% του τζίρου που δρομολογείται για τις επόμενες εβδομάδες, δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, με την ενεργοποίηση του Μέτρου 21 που ξεκλειδώνει το 2% των διαθέσιμων πόρων από το μεταβατικό ταμείο του ΠΑΑ να αποτελεί μονόδρομο, εφόσον το επιτρέψουν τελικά οι ευρωπαϊκές αρχές. Επί του ζητήματος αυτού, η Ελλάδα έχει ακόµα γύρω στα 420 εκατ. ευρώ αναξιοποίητα από το µεταβατικό ΠΑΑ που λήγει φέτος.Το 2% του ΠΑΑ στην Ελλάδα για τη µεταβατική περίοδο είναι µόλις 41 εκατ. ευρώ, οπότε αν τελικά προβλεφθεί η προκήρυξη του Μέτρου θα πρέπει να είναι άκρως στοχευµένη και κατά πάσα πιθανότητα να κατευθυνθεί προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας, σε περίπτωση που τα κονδύλια από το αποθεματικό κρίσης έρθουν να επιδοτήσουν την αγορά λιπασμάτων.