Connect with us

Αναζήτηση

Χωρίς κατηγορία

Σύμμαχος ενάντια στην οστεοπόρωση το νορβηγικό τυρί Jarlsberg

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη αυτή τροφή.

Μικρές ποσότητες αυτού του νορβηγικού μαλακού τυριού σε ημερήσια βάση συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών και προλαμβάνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, χωρίς να προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης

Ποιο είναι το μη λιπαρό τυρί

Το νορβηγικό τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας του τυριού (57 γρ.) μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών, χωρίς μάλιστα να αυξάνει τη χοληστερόλη.

Πρόκειται για ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα με τις χαρακτηριστικές τρύπες, που θα μπορούσε να καταναλωθεί και σε φέτες μέσα σε ένα τοστ ή σάντουιτς. Προέρχεται από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομά του.

Το τυρί και η προστασία των οστών

Σύμφωνα με προηγούμενο ερευνητικό υλικό το συγκεκριμένο τυρί έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με τα γερά οστά και δόντια, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό οφειλόταν στο συγκεκριμένο τυρί ή σε οποιοδήποτε είδος τυριού.

Η έρευνα σε 66 υγιείς γυναίκες

Για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές του, οι ερευνητές μελέτησαν 66 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία τα 33 έτη και μέσο ΔΜΣ 24, οι οποίες πρόσθεσαν στη διατροφή τους είτε μια ημερήσια μερίδα 57 γρ. τυριού Jarlsberg  είτε 50 γρ. τυριού Camembert για 6 εβδομάδες. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η περίοδος, η ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Camembert, ξεκίνησε να καταναλώνει Jarlsberg για ακόμα έξι εβδομάδες.

Για κάθε έξι εβδομάδες λαμβάνονταν δείγματα αίματος για τον έλεγχο των βασικών πρωτεϊνών, της οστεοκαλσίνης και ενός πεπτιδίου (PINP) που εμπλέκεται στον κύκλο εργασιών των οστών. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και τα επίπεδα λίπους στο αίμα.

Τα δύο αυτά τυριά έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά σε αντίθεση με το Camembert, το Jarlsberg είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη.

Οι επιδράσεις των δύο τυριών

Μετά και την ανάλυση των δειγμάτων, αποδείχθηκε ότι οι βασικοί βιοχημικοί δείκτες του οστικού κύκλου εργασιών, η οστεοκαλσίνη και η βιταμίνη Κ2 αυξήθηκαν σημαντικά μετά από 6 εβδομάδες στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg.

Από την άλλη, για όσες κατανάλωναν το τυρί Camembert, τα επίπεδα του πεπτιδίου PINP παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ εκείνα των άλλων βιοχημικών δεικτών μειώθηκαν ελαφρώς. Αυξήθηκαν όμως σημαντικά μετά τη μετάβαση στο τυρί Jarlsberg.

Όσον αφορά τα λίπη στο αίμα, αυτά αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες μετά από 6 εβδομάδες, ωστόσο τα επίπεδα της χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα Camembert μετά την αλλαγή σε Jarlsberg.

Επιπλέον, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μειώθηκε κατά 3% στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg, ενώ αυξήθηκε απότομα, κατά 2% για όσες έτρωγαν το τυρί Camembert. Όμως, μετά την αλλαγή σε Jarlsberg η HbA1c μειώθηκε σημαντικά και σε αυτή την ομάδα.

Τα οφέλη με την κατανάλωση

Τέλος, οι ποσότητες του ασβεστίου και του μαγνησίου μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα του τυριού Jarlsberg, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες στην ομάδα του τυριού Camembert. Μετά την αλλαγή του είδους του τυριού, τα επίπεδα ασβεστίου μειώθηκαν και σε αυτή την ομάδα, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά την αυξημένη πρόσληψη αυτών των βασικών μετάλλων για τον σχηματισμό των οστών, σημειώνουν οι ερευνητές.

Καταληκτικά, εκτιμούν ότι το τυρί Jarlsberg θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπενίας -το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση- καθώς και άλλων μεταβολικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αν και τονίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...

REPORTS

Αυτό το οποίο εντοπίζει η φετινή τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκδοση του Top 50 by Τυροκόμος, είναι ότι χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν οι...

REPORTS

Η εύκολη πρόσβαση σε γνήσια προϊόντα αγροδιατροφής µε ένα βιαστικό πέρασµα από το σούπερ µάρκετ της γειτονιάς, είναι µια καλά κρυµµένη πολυτέλεια που περνά...