Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το νέο «βαρύ πυροβολικό» της Lely «ασπίδα» προστασίας εκτροφών

Τρεις νέες λύσεις, που ενσωµατώνουν τεχνολογίες αιχµής µε καινοτοµία και φέρνουν τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία ένα βήµα πιο κοντά σε αυτό που το πιο δυναµικό κοµµάτι του κλάδου διεθνώς οραµατίζεται ως «φάρµα του µέλλοντος», λανσάρει η «Lely». Το νέο «βαρύ πυροβολικό» της ολλανδικής κατασκευάστριας εταιρείας, απαρτίζουν το ροµποτικό σύστηµα αρµεγής «Astronaut A5 Next» και το πληθωρικό «Astronaut Max» -αµφότερα «χτισµένα» πάνω στο ιδιαίτερα επιτυχηµένο «Astronaut A5»- και το «Lely Hub», µια ψηφιακή «ασπίδα» προστασίας για τα πολύτιµα δεδοµένα των εκτροφών.

Η επίσηµη παρουσίαση των άρτι αφιχθέντων εργαλείων, έγινε την περασµένη Τρίτη 24 Ιουνίου, σε πρώτη παγκόσµια ανακοίνωση, µε µια φαντασµαγορική εκδήλωση εµπνευσµένη από πλούσιες παραγωγές του Hollywood, στο Maassluis της Ολλανδίας, στο στρατηγείο της «Lely» και σε αυτή µετείχε και η Agrenda, το µοναδικό ελληνικό µέσο ενηµέρωσης που προσκλήθηκε.

Την ώρα που στη Χάγη ετοιµαζόταν να συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών µελών του ΝΑΤΟ, στο φιλήσυχο Maassluis και στον ειδικά διαµορφωµένο για την περίσταση αµφιθέατρο της «Lely», ο διευθύνων André van Troost και ο επικεφαλής εµπορικός διευθυντής, Gijs Scholman, ενηµέρωσαν λεπτοµερώς για τα καινούρια προϊόντα τους παρισταµένους -εµπορικούς συνεργάτες, παραγωγούς, αλλά και τους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου- που είχαν καταφτάσει στο Maassluis από όλες τις γωνιές του κόσµου.

«Τα Astronaut Max και Astronaut A5 Next έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν στους κτηνοτρόφους σταθερότητα στις γαλακτοκοµικές τους δραστηριότητες και βιώσιµες λύσεις αυτόµατου αρµέγµατος. Επιπλέον, µε την αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών στο αγρόκτηµα, η ασφάλεια των δεδοµένων είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του και το Lely Hub, υποστηρίζει τους κτηνοτρόφους, µέσα από τη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλεια, µεταξύ των λύσεων της Lely και του διαδικτύου», ανέφερε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι οι νέες λύσεις έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις εξελισσόµενες ανάγκες της σύγχρονης εκτροφής, µε έµφαση στη µείωση της εξάρτησης από την ανθρώπινη εργασία και του κόστους παραγωγής, µε βελτίωση της αποδοτικότητας αλλά και της ευζωίας των αγελάδων.

Ο πιο έξυπνος εγκέφαλος που σχεδιάστηκε

Εστιάζοντας στο «Astronaut A5 Next», τον «πιο έξυπνο εγκέφαλο που έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία», όπως ειπώθηκε, τα ανώτατα στελέχη της Lely ανέφεραν πως αποτελεί ισχυρή αναβάθµιση του πετυχηµένου «Astronaut A5», το οποίο, ήδη, έχει πουλήσει ανά τον κόσµο πάνω από 29.000 ροµπότ. Σύµφωνα µε τους ίδιους, η πιο σηµαντική αλλαγή που φέρνει το νέο µοντέλο είναι το νέο και µελλοντικά ανθεκτικό λογισµικό του που βελτιώνει τη λειτουργικότητα µέσω αποµακρυσµένης βοήθειας και αναβαθµίσεων µέσω ασύρµατης σύνδεσης. Η συµβατότητά του δε, µε παλαιότερες εκδόσεις επιτρέπει την αναβάθµιση των Α5 σε A5 Next.

Επιπρόσθετα ο ροµποτικός βραχίονας, που διαθέτει εξελιγµένο λέιζερ και κάµερα συνδυάζοντας την ακρίβεια µε την όραση, προσφέρει ακόµη καλύτερη ορατότητα στις θηλές της αγελάδας, βελτιώνοντας την υγεία και την ευζωία των ζώων, ενώ το πρόσθετο αυτόµατο φίλτρο γάλακτος, στο Α5 Next, αυτοµατοποιεί την τελευταία χειροκίνητη και επαναλαµβανόµενη ρουτίνα στη διαδικασία αρµέγµατος. Επίσης, η αναγνώριση αγελάδων µέσω του Eartig ID αποτελεί πλέον µέρος του χαρτοφυλακίου του Astronaut A5 Next, για την υγεία των αγελάδων. «Από σήµερα, το Astronaut A5 Next είναι εµπορικά διαθέσιµο µέσω των Κέντρων Lely, ενώ για τον Καναδά και τις ΗΠΑ θα πάµε στο 2026, ώστε να προηγηθεί η τοπική επικύρωσή του», είπε ο κ. van Troost, προσθέτοντας πως το τέστ του νέου ροµποτικού έγινε σε 71 φάρµες, µε 180 ροµπότ, σε 8 χώρες.

Μια… Μax λύση για µεγάλες φάρµες

Με το βλέµµα στραµµένο στις φάρµες µεγάλης κλίµακας, εν τω µεταξύ, σχεδιάστηκε το Astronaut Max. Στοιχεία ανεξάρτητων ερευνών που γνωστοποίησε ο Mark Brummel, Managing Director Milking της Lely, προβλέπουν πως µέχρι το 2035 οι αγελαδοτροφικές φάρµες θα έχουν µειωθεί κατά 70% διεθνώς, και όσες αποµείνουν θα µεγαλώσουν για να µπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζωηρή ζήτηση για γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά.

Προς ώρας το Astronaut Max µπορεί να συνδέσει έως και 18 Astronaut σε ένα θάλαµο ελέγχου και ενδείκνυται για φάρµες µε 500–1100 ζώα ή µε 8 έως 18 ροµπότ. «Συγκεντρώνει τις διαδικασίες αρµέγµατος και καθαρισµού και την αποθήκευση αναλώσιµων καθαρισµού, αλλά και φροντίδας µαστού, µε το τελευταίο να συµβάλλει σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και στη µείωση των ωρών εργασίας», τόνισε, µεταξύ άλλων.

Μικρό σε µέγεθος, µεγάλο σε δυνατότητες

Η ανάγκη για βελτίωση της ψηφιακής ανθεκτικότητας και ασφάλειας  δεδοµένων στο αγρόκτηµα, ήταν το κίνητρο για την ανάπτυξη του Lely Hub. «Για τους αγελαδοτρόφους η φάρµα και το κοπάδι τους, είναι τα πιο πολύτιµα περιουσιακά στοιχεία και καθώς µε την πάροδο των ετών οι εκτροφές λειτουργούν µε τα δεδοµένα που συλλέγονται καθηµερινά, η ζηµιά που µπορεί να πάθουν είναι ανυπολόγιστη αν αυτά χαθούν είτε από διακοπή ηλεκτρικού ρεύµατος, είτε γιατί µπορεί να καταρρεύσει ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, ή ακόµη χειρότερα λόγω κυβερνοεπίθεσης», είπε ο κ. Van Troost και εξήγησε πως «το Lely Hub βελτιώνει την ασφάλεια δεδοµένων από τα ροµπότ Lely και την πλατφόρµα Horizon της Lely που διαχειρίζεται τα δεδοµένα από το στάβλο, καθώς παίζει ρόλο ασπίδας µεταξύ ροµπότ, υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου του αγρότη».

Οκτώβριο διαθέσιµο το Astronaut A5 Next

Από τα αποκαλυπτήρια των τριών καινοτόµων λύσεων της Lely δεν θα µπορούσε να λείπει το Lely Center Thessaloniki, που αντιπροσωπεύει τα ροµποτικά συστήµατα του ολλανδικού οµίλου στην ελληνική αγορά.

«Με τις τρεις νέες κυκλοφορίες το Lely Astronaut Max, το Lely Astronaut A5 Next, και το Lely Hub, ακούγοντας τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, των αγελάδων αλλά και των συνεργατών και τοπικών Lely Centers, η Lely έρχεται για υλοποιήσει την υπόσχεση της, να χτίσουµε µαζί το µέλλον της κτηνοτροφίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Lely Center Thessaloniki Νίκος Ηµερίδης, προσθέτοντας πως «το νέο ροµπότ θα είναι διαθέσιµο από τον ερχόµενο Οκτώβριο, αλλά το επίσης σηµαντικό είναι ότι από το δεύτερο εξάµηνο του 2026 όλα τα Astronaut A5 -έως το τέλος του 2025 εκτιµάται πως θα λειτουργούν 70 στην Ελλάδα, συν µια ροµποτική κουζίνα Vector και 2 ΧL φάρµες σε Ξάνθη και ∆ιδυµότειχο- θα µπορούν µε το upgrade kit να µετατραπούν σε Α5 Next, γεγονός που θα ωφελήσει την αγορά».

Για το Lely Astronaut Max ο κ. Ηµερίδης είπε ότι έρχεται να ενισχύσει τη θέση της Lely στις κτηνοτροφικές µονάδες µεγάλης κλίµακας, µε βασικό πυλώνα πάντα το free cow traffic. «Προσεγγίζει τις µεγάλες φάρµες µε ένα ξεχωριστό σύστηµα που συνδέει όλα τα ροµπότ της φάρµας µε τη συλλογή και συντήρηση του γάλακτος και µε το σύστηµα πλύσης όλου του δικτύου», είπε, ενώ εξήρε και την ισχύ σε επίπεδο θωράκισης των δεδοµένων µιας φάρµας, που δίνει το Lely Hub.

«Με τις τρεις νέες κυκλοφορίες η Lely δείχνει πως δεν ακολουθεί τις τάσεις αλλά είναι ένα βήµα µπροστά από το µέλλον για την κτηνοτροφία», τόνισε ο Γιώργος Κουιµτζής, διευθυντής πωλήσεων και marketing, στο Lely center Thessaloniki.

Έρχεται η κίτρινη επανάσταση

Με αφορµή το Lelys Future Farm Days, ανώτατα στελέχη του ολλανδικού οµίλου έδωσαν και µια πρόγευση για το τί φέρνει προσεχώς η… κίτρινη επανάσταση (yellow revolution). Λύσεις, δηλαδή, που είναι σε διαδικασία δοκιµών, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόµη σε ώριµο στάδιο για να καταστούν εµπορικά διαθέσιµες. Στην κατηγορία αυτή αναφέρθηκαν λεπτοµέρειες για το σύστηµα Zeta «ένα πρόσθετο ζεύγος µατιών» µε τεχνητή νοηµοσύνη µέσα στο στάβλο για την παρακολούθηση των ζώων όλο το 24ωρο χωρίς φυσική παρουσία ανθρώπου. Το σύστηµα βγαίνει σε δύο εκδοχές, το Zeta AI Calving που αποτελείται από ένα «µάτι» και το Zeta AE Barn που αφορά δίκτυο «µατιών». Το πρώτο ήδη δοκιµάζεται σε 25 φάρµες και αναµένεται να είναι διαθέσιµο το 2026, το δεύτερο θα πάει ένα χρόνο πιο πίσω.

Αντίστοιχα, για το Lely Juno Max, το οποίο βοηθά στο τάισµα των ζώων, αναφέρθηκε πως γίνονται τέστ σε 18 σε φάρµες σε Ολλανδία και Γερµανία, ενώ το Exos µια ροµποτική µηχανή κοπής χλόης, την οποία ταΐζει αµέσως µετά στις αγελάδες, δοκιµάζεται σε 17 φάρµες (16 στην Ολλανδία και 1 στη Γερµανία), οι δοκιµές θα επεκταθούν σε άλλες 7 φάρµες και το 2026 θα φτάσουν τις 50 φάρµες, εντάσσοντας περισσότερες από τη Γερµανία και ίσως και τη ∆ανία. Η συγκεκριµένη λύση, πάντως, προϋποθέτει γύρω από τη φάρµα να υπάρχουν τουλάχιστον 350 στρέµµατα µε χόρτα για να αξίζει τον κόπο να γίνει η επένδυση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.

BRANDING

Φτιαγμένο αποκλειστικά από 100% φρέσκο ελληνικό πρόβειο γάλα, το Αρκαδικόν Γιαούρτι Πρόβειο Πλήρες παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και ξεχωρίζει για την πλούσια, φυσική...

REPORTS

Με πρώτη ύλη από τις ορεινές εκμεταλλεύσεις των 1.100 κτηνοτρόφων-παραγωγών του, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων γράφει τη δική του ιστορία με αιχμή τη Φέτα ΠΟΠ.

REPORTS

Η φράση «τα πολλά χέρια είναι ευλογημένα», αποκτά κυριολεκτικά περιεχόμενο στην διαδικασία της κουράς των προβάτων, που είθισται να γίνεται στα τέλη της άνοιξης...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...