Connect with us

Αναζήτηση

Χωρίς κατηγορία

Στα ύψη οι τιμές ζωοτροφών, αιτούνται ενίχυση οι κτηνοτρόφοι

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδεύουν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην χώρα, αφού η συνθήκη της πανδημίας και μια σειρά άλλων παραγόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στέλνουν στα ύψη την τιμή των ζωοτροφών εκτινάσσοντας το συνολικό κόστος παραγωγής. Πλέον οι κτηνοτρόφοι στοιχειοθετούν αίτημα τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ένα πακέτο οικονομικής στήριξης.

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδεύουν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην χώρα, αφού η συνθήκη της πανδημίας και μια σειρά άλλων παραγόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στέλνουν στα ύψη την τιμή των ζωοτροφών εκτινάσσοντας το συνολικό κόστος παραγωγής. Πλέον οι κτηνοτρόφοι στοιχειοθετούν αίτημα τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να εξασφαλιστεί ένα πακέτο οικονομικής στήριξης.

Με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) περιγράφουν μια αφόρητη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας. «Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, η τιμή παραγωγού στο κτηνοτροφικό καλαμπόκι έχει ανέβει στα 25 λεπτά το κιλό. Σε αυτές τις τιμές όμως, έρχονται να προστεθούν τα παιχνίδια μεσαζόντων που κάνουν την ζωή δύσκολη και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, αφού κερδοσκοπούν διπλά εις βάρος τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης παραγωγικής ομάδας, όπως αναφέρουν συνομιλητές της Agrenda.  Ανοδική μεταβολή σημειώνουν οι τιμές στο κτηνοτροφικό κριθάρι, το μαλακό σιτάρι και το τριφύλλι. Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πράξεις ανέβασαν την τιμή του κριθαριού ακόμα και στα 22 λεπτά το κιλό, όσο τα μαλακά σιτάρια φεύγουν από την αποθήκη παραγωγού με 20 και 21 λεπτά ανάλογα την περιοχή, ενώ το τριφύλλι κυμαίνεται πέριξ των 25 λεπτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ,  «έχουμε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά όλων των ειδών ζωοτροφών, αφού οι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, κάθε εναλλακτικό τρόπο διατροφής των ζώων, που  αναζητούν οι κτηνοτρόφοι».

Στρεβλώσεις παρατηρούνται φυσικά και στις παγκόσμιες αγορές, όπου η σόγια διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια αγροτικών προϊόντων σε ιστορικά υψηλές τιμές σταθερά άνω των 12 σεντς ανά μπούσελ. Πέραν της πανδημίας, τόσο η ξηρασία στην Λατινική Αμερική που αναμένεται πως θα κόψει σημαντικά τις παραγωγές σόγιας και καλαμποκιού που αναμένονται  σε μερικούς μήνες, όσο και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών από την Κίνα, ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές αγροτικών πρώτων υλών που αξιοποιούνται στις ζωοτροφές.

Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι βλέπουν μειώσεις στην τιμή παραγωγού στα περισσότερα είδη κρεάτων, όσο η αύξηση στο αιγοπρόβειο γάλα, μετά από πενταετή κρίση χαμηλών τιμών, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών.

Σε αυτό το ασφυκτικό λοιπόν περιβάλλον οι κτηνοτρόφοι ζητούν:

  • Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας, λόγω των επιπτώσεων του COVID- 19 στη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.
  • Την πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου, για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ και να αποφασιστεί από κοινού, η οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Επίσης προτείνουν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Κτηνοτρόφων ΑΜΘ: 
Θέμα : «Πρόταση πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων προς τον Υπουργό ΑΑΤ, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών»

 

 Κύριε υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και με βασική αιτία την αφόρητη οικονομική κατάσταση που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη στην κτηνοτροφία.

Το κόστος των ζωοτροφών, αποτελεί περισσότερο από το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι μία αύξηση της τάξης του 20 – 30% στα σιτηρά, στις πρωτεϊνούχες, αλλά και στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όταν αυτή δεν συνοδεύεται από την ανάλογη αύξηση στην τιμή πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων από τον παραγωγό .

Να επισημάνουμε ότι και στην περίοδο της πανδημίας, όπου υπήρχαν αυξήσεις στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων, που βλέπει ο καταναλωτής στο ράφι, δεν αντικατοπτρίζουν σχεδόν ποτέ, μια ανάλογη αύξηση στην τιμή  παραγωγού. Αντίθετα είδαμε την περίοδο αυτή, μειώσεις στην τιμή παραγωγού στα περισσότερα είδη κρεάτων. Η αύξηση στο αιγοπρόβειο γάλα, μετά από πενταετή κρίση χαμηλών τιμών, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών.

Βλέπουμε τις επιπτώσεις του COVID-19 στην αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, μέσω των στρεβλώσεων στην παγκόσμια αγορά, από τον πανικό που δημιουργούν οι ανάγκες για τροφή και ο αχαρτογράφητος δρόμος εξόδου από την κρίση της πανδημίας. Ταυτόχρονα έχουμε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά όλων των ειδών ζωοτροφών, αφού οι επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, κάθε εναλλακτικό τρόπο διατροφής των ζώων, που  αναζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Ο υποσιτισμός των ζώων θέτει σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την παραγωγή όλων των ειδών των αγροτικών ζώων.

Με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και της ελληνικής κτηνοτροφίας, που έχουν άμεση εξάρτηση από  τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου, και την κτηνοτροφική παραγωγή, προτείνουμε :

  • Την άμεση παρέμβαση σας για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας, λόγω των επιπτώσεων του COVID– 19 στη μεγάλη και παρατεταμένη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.
  • Την πρωτοβουλία σας, για να τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών γεωργίας της ΕΕ και να αποφασιστεί από κοινού, η οικονομική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Επίσης προτείνουμε με πρωτοβουλία σας να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και στήριξης της κτηνοτροφίας στην ΕΕ, όταν υπάρχουν ακραίες και παρατεταμένες ανατιμήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

 

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6972316281
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
  • ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6973305775

 

Πίνακας αποδεκτών

 

Υπουργός ΑΑΤ κ. Σ.Λιβανό

Υφυπουργός κ. Φ.Αραμπατζή

Υφυπουργός κ. Ι.Οικονόμου

Βουλευτές Α.Μ.Θ

Περιφερειάρχης  ΑΜΘ κ. Χ.Μέτιος

Αντιπεριφερειάρχης  Αγρ. Οικον. και Κτην. κ. Γ.Ζιμπίδης

Χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Α.Μ.Θ

Μ.Μ.Ε.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...