Οι παραδόσεις γάλακτος στο Ηνωμένο Βασίλειο του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς (Απρίλιος-Ιούλιος) αυξήθηκαν κατά 5,242 εκατομμύρια λίτρα (0,5%) περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μετά το ξεκίνημα της άνοιξης, οι παραδόσεις γάλακτος για τον μήνα Ιούλιο μειώθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να μην υποστηρίξει τις τιμές λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία στην πλευρά της ζήτησης.
Η παραγωγή τυριού μειώθηκε κατά 6.000 τόνους (4,3%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,3% (1.300 τόνοι). Οι εξαγωγές παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με προηγούμενα έτη στους 44.000 τόνους. Η χαμηλότερη παραγωγή οδήγησε σε συνολική μείωση των διαθέσιμων προμηθειών κατά 2,4%.
Το βούτυρο συνέχισε επίσης την τάση της μείωσης των διαθέσιμων προμηθειών. Οι ισχυρές εξαγωγές, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες εισαγωγές, συνέβαλαν στη συνολική μείωση των προμηθειών. Το βούτυρο παρατηρήθηκε να έχει το υψηλότερο ρυθμό πτώσης των τιμών τον Αύγουστο στις χονδρικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας τις εξαγωγές προσιτές. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 27,2% (16.000 τόνοι) στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επομένως, εκτιμάται ότι οι διαθέσιμες προμήθειες ήταν χαμηλότερες κατά 8,4% (58.000 τόνοι).
Τα γαλακτοκομικά σε σκόνη ακολούθησαν το βούτυρο. Οι διαθέσιμες προμήθειες κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Ιουνίου 2023 μειώθηκαν κατά 56,0% (14.000 τόνοι) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω των ισχυρών εξαγωγών. Αν και η Κίνα παρέμεινε σε ηρεμία για κάποιο διάστημα, οι καλές εξαγωγές προήλθαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Η παραγωγή και οι εισαγωγές καταγράφηκαν χαμηλότερες κατά 10,9% και 3,2% αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.
Οι μελλοντικές παραδόσεις γάλακτος είναι πιθανό να μειωθούν εν μέσω περικοπών τιμών και μετά την περίοδο μέγιστης απόδοσης παραγωγής γάλακτος. Το σενάριο της ζήτησης φαίνεται αβέβαιο εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και του σκοτεινού μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι σχολιαστές της αγοράς θα περίμεναν να δουν κάποια αναζωογόνηση της ζήτησης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
*Η διαθεσιμότητα προϊόντων ορίζεται ως: παραγωγή + εισαγωγές – εξαγωγές
Πηγή: ahdb.org.uk