Αυτό αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Καπούνη στο περιθώριο ενημέρωσης του Συνεταιρισμού αναφορικά με την εξέλιξη του ευρωπαϊκού προγράμματος «The Pleasure of PDO Products», που αφορά στην προώθηση των ΠΟΠ προϊόντων. «Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού στις 21 Μαρτίου θα ταξιδέψουμε στο Μόναχο και αμέσως μετά στο Βερολίνο. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε εισκόμιση γάλακτος και να ενισχύσουμε την παραγωγή μας, δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά έχει περιοριστεί η κατανάλωση το τελευταίο διάστημα», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης.
Εισαγωγή έως και 150 μοσχίδων για την ενίσχυση παραγωγών και ζώνης γάλακτος
Εν τω μεταξύ, στην εισαγωγή ολλανδικών μοσχίδων προχωράει ο συνεταιρισμός με σκοπό την ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου και την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής στο νησί. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η ΕΑΣ Νάξου συστήνει νέο τυροκομείο για την τυροκόμηση της γραβιέρας, όπου η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. «Επενδύοντας σε νέο τυροκομείο αυξημένης δυναμικότητας, δεν νοείται η πρώτη ύλη που εισκομίζουμε να είναι 30 τόνοι αγελαδινού γάλακτος και 8 τόνοι αιγοπρόβειου ημερησίως. Προ διετίας η εισκόμιση αγελαδινού ήταν στους 42 τόνους και στους 14 τόνους το αιγοπρόβειο. Μέσα από την κίνηση να φέρουμε ζώα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε κατά 5 τόνους ημερησίως τη ζώνη γάλακτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξήσουμε την ετήσια παραγωγή μας κατά 200 τόνους τυριού», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.
Παραχώρηση των ζώων στους παραγωγούς
Τα συγκεκριμένα ζώα θα δοθούν για χρονικό διάστημα πενταετίας στους εκάστοτε παραγωγούς. «Εφόσον κάποιος παραγωγός διατηρήσει σταθερές της ποσότητες του γάλακτος που εισφέρει, στο τέλος της πενταετίας θα λαμβάνει το ζώο δωρεάν». Υπολογίζεται ότι συνολικά θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα περί τις 150 μοσχίδες, ενώ η συνολική επένδυση από πλευράς του συνεταιρισμού ανέρχεται στις 300.000 ευρώ. Κατά τον Δ. Καπούνη εκτιμάται ότι από τον Οκτώβριο του 2021 και ύστερα, συρρικνώθηκε το ζωικό κεφάλαιο των παραγωγών που συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό κατά 500 μονάδες. Ταυτόχρονα, η ΕΑΣ Νάξου βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για τη δημιουργία στάβλου καθώς και μονάδας βιοαερίου για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση η Ένωση θα έχει στην κατοχή της το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα ανήκει στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους, µε προϋπόθεση την εισφορά ζωικού κεφαλαίου από πλευράς τους.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση για την κατασκευή του νέου τυροκομείο της ΕΑΣ Νάξου, τον Ιούνιο αναμένεται η αποπεράτωσή του, όπως αναφέρει ο κύριος Καπούνης. «Από την άλλη πλευρά, στο δεύτερο τυροκομείο που ετοιμάζουμε για την παραγωγή Αρσενικού Νάξου, η κατασκευή έχει διακοπεί μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη ακινήτου στην περιοχή που βρίσκεται η εγκατάσταση, ο οποίος έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες επικαλούμενος την όχληση που θα δέχεται από τη λειτουργία του».
Στον προγραμματισμό του συνεταιρισμού είναι προσεχώς η παραγωγή και τυποποίηση νωπής κομμένης πατάτας για τον κλάδο της εστίασης. «Είναι κάτι που σχεδιάζουμε με σκοπό να υλοποιηθεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση θα οριστικοποιηθεί τον Σεπτέμβριο». Να σημειωθεί ότι το 2023 η ΕΑΣ Νάξου έκλεισε με κύκλο εργασιών που ανήλθε στα 26,3 εκατομμύρια ευρώ.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή