Αναλυτικότερα, ο έλεγχος της πρώτης ζώνης των τριών χιλιομέτρων απόστασης από το σημείο εμφάνισης των κρουσμάτων ολοκληρώθηκε με τον έλεγχο 62 εκτροφών ενώ από τις 5 Αυγούστου ξεκινά ο έλεγχος των εκτροφών στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων, προκειμένου να καλυφθούν πλήρως όσα προβλέπει το πρωτόκολλο στις περιπτώσεις εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων.
Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, υπό τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την πορεία ελέγχων που διενεργούν τα αρμόδια κλιμάκια στην περιοχή των δύο κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που είχαν επιβεβαιωθεί στην Κρήτη.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι επίσης όλες οι παράλληλες ενέργειες που προβλέπονται για την απολύμανση και την προστασία των υπόλοιπων περιοχών, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν.
Παράλληλα, νέο κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε στο νομό Καρδίτσας και ειδικότερα στο χωριό Σταυρός. Ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος ήρθε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ιχνηλάτισης κοπαδιού από τη Λάρισα που είχε εντοπιστεί με πανώλη και δεν πρόκειται για νέα εστία.
Το νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά στον Σταυρό του Δήμου, ενώ η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες του νομού ότι στις 02/08/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση κρούσματος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας, κ. Σεβαστή Ασλανίδου, θα ακολουθηθεί ότι προβλέπει το πρωτόκολλο με πρώτο βήμα την δημιουργία δύο κυκλικών ζωνών επιτήρησης τριών και δέκα χιλιομέτρων.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι η πανώλη των μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν νοσεί. Πρόκειται δηλαδή για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης, που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων.
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, μετά την πρόσφατη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων από την εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν στην προσπάθεια περιορισμού και εξάλειψης του ιού της πανώλης στα αιγοπρόβατα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, αρνητικό ήταν το δεύτερο δείγμα για ιό της πανώλης στη Ροδόπη και συγκεκριμένα από εκτροφή στο Δήμο Κομοτηναίων, ενώ, αντιθέτως, θετικό ήταν το δείγμα από εκτροφή της Δράμας και συγκεκριμένα από το Δήμο Δοξάτου, σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Όσον αφορά τα νησιά του Ιονίου απαγορεύτηκε με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κων/νου Τσιριγώτη, μέχρι νεωτέρας η είσοδος σε πλοία προς όλα τα νησιά του Ιονίου οποιουδήποτε φορτίου αιγοπροβάτων προς αυτά. Η απόφαση πάρθηκε μετά και την εργαστηριακή επιβεβαίωση κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα.