του Γιάννη Πανάγου
Είναι αλήθεια ότι η βελτιωµένη τιµή του 1,56 ευρώ το κιλό που εξασφάλισε για το πρόβειο πριν από µερικές εβδοµάδες ένας άλλος κοντινός συνεταιρισµός οι «Φάρµες Λιβαδίου», µετά από συµφωνία µε την τυροκοµική επιχείρηση «Βασιλίτσα» της οικογένειας Νούσια, δηµιούργησε µια κάποια «αντισυσπείρωση» των γαλακτοβιοµήχανων και ένα «πάγωµα» στις διαπραγµατεύσεις για τη νέα σεζόν.
Την ίδια στιγµή, είναι γεγονός, ότι µια καθυστέρηση προκάλεσε και το νέο κύµα ζωονόσων και ειδικότερα ευλογιάς των µηρυκαστικών που ενέσκηψε στη χώρα και το οποίο έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές, µη εξαιρουµένης και τη Θεσσαλίας, όπου τελευταία καταγράφηκε ένα κρούσµα, στα Κανάλια, κοντά στη λίµνη Κάρλα.
Εικάζεται µάλιστα ότι το θέµα της ευλογιάς, όπως και της πανώλης που δείχνει βέβαια να υποχωρεί, ανάγκασε τους µεταποιητικές να επιλέξουν καθυστέρηση στις προκαταβολές που συνήθως δίνουν στους κτηνοτρόφους για τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο, µε την αιτιολογία ότι δεν θα µπορούσαν να δοθούν χρήµατα όταν µια νόσος βρίσκεται σε έξαρση και ενδέχεται, η µονάδα που θα λάβει την προκαταβολή, να χάσει τα ζώα της, εποµένως να µην έχει γάλα να παραδώσει.
Ωστόσο, η αγορά θα πρέπει να κινηθεί. Όσο κι αν υπάρχει ένα κλίµα αβεβαιότητας εξαιτίας των επιζωοτιών, οι µεταποιητικές µονάδες έχουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν την οµαλή ροή πρώτης ύλης για τη νέα σεζόν, ειδικά από τη στιγµή που δεν διαθέτουν αποθέµατα Φέτας ή αυτά είναι ελάχιστα και η ζήτηση για το προϊόν παραµένει ζωηρή, ιδιαίτερα στη διεθνή αγορά. Άλλωστε, µια καλή εικόνα των καλών διαθέσεων των ξένων αγοραστών, είχαν την ευκαιρία να εισπράξουν από κοντά, τυροκόµοι και γαλακτοβιοµήχανοι, κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης τροφίµων, Sial 2024, που έγινε τις τελευταίες ηµέρες στο Παρίσι και στην οποία συµµετείχε σχεδόν σύσσωµος ο κλάδος.
Να αναφερθεί επίσης εδώ ότι ένα επίπεδο τιµής πάνω από το 1,5 ευρώ για το ποιοτικό πρόβειο γάλα, είναι κάτι που θα µπορούσε να αποτελέσει «δίκαιη βάση» για τις συµφωνίες της περιόδου παραλαβών που ανοίγει αυτές τις µέρες, χωρίς να δηµιουργήσει προβλήµατα και στην πλευρά των µεταποιητικών επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποθέµατα που να δηµιουργούν βάρος στις εν λόγω επιχειρήσεις, επιφανείς εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η εκρηκτική άνοδος στις τιµές παραγωγού, ειδικά την περίοδο 2022-2023, έχει δηµιουργήσει πίεση στους ισολογισµούς των επιχειρήσεων που έχουν ως κύριο πεδίο δραστηριότητας την παραγωγή φέτας και καλό είναι αυτό να µην επαναληφθεί.