Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αίτημα αιχμής κτηνοτρόφων ο άμεσος εμβολιασμός αιγοπροβάτων για ευλογιά

Σύσσωμος ο κτηνοτροφικός κόσμος μέσω του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζητάει την άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, με το καίριο αίτημα του εμβολιασμού των αιγοπροβάτων κατά της ευλογιάς.

Με επιστολή του ο ΣΕΚ κάνει λόγο για ολιγωρία της πολιτείας σε κρίσιμες αποφάσεις, φέρνοντας την ελληνική κτηνοτροφία αντιμέτωπη με την όλο και μεγαλύτερη απειλή του ιού της ευλογιάς, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων. Όπως, τονίζει ο ΣΕΚ η ανάγκη του εμβολιασμού είναι άμεση, αναφέροντας, μάλιστα, ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το εμβόλιο κατά της οζώδους δερματίτιδας, που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με αυτόν της ευλογιάς, παρέχει προστασία χωρίς να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ποιότητα των προϊόντων.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΕΚ έχει ως εξής:

Εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και σύσσωμου του κτηνοτροφικού κόσμου, σάς απευθύνουμε αίτημα άμεσης συνάντησης για την επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν τα αιγοπρόβατα κατά της Ευλογιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την απειλή αυτού του ιού να διογκώνεται και την πολιτεία να καθυστερεί επικίνδυνα στις αποφάσεις της, αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.

Η επείγουσα ανάγκη για εμβολιασμό: Ο ιός της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, για τον οποίο χρησιμοποιείται εδώ και 8 χρόνια ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Όπως καταδεικνύουν μελέτες, όπως αυτή της κ. Αγιαννιωτάκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η χρήση του εμβολίου της Οζώδους Δερματίτιδας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγεία των ζώων μας και τη σταθερότητα των εξαγωγών. Το εμβόλιο αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ή την εμπορευσιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως δεν θα επηρεάσει και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας, στοιχείο που καταρρίπτει κάθε ανησυχία για την ασφάλεια των προϊόντων μας.

Η τεκμηρίωση από την επιστήμη: Μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου MDPI (2023) επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την Οζώδη Δερματίτιδα προσφέρει διασταυρούμενη προστασία και κατά της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, διασφαλίζοντας την υγεία τους και αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού στις εκτροφές μας. Αυτή η προστασία είναι κρίσιμη για τον έλεγχο των μεταδοτικών νοσημάτων και την προστασία των ζώων μας από μια θανατηφόρα νόσο. Το ίδιο εμβόλιο προσφέρει προστασία στα αιγοπρόβατα, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής του.

Η αιγοπροβατοτροφία μας βρίσκεται σε κίνδυνο: Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Η ολιγωρία της πολιτείας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την υγεία των ζώων μας. Οι κτηνοτρόφοι είναι εξοργισμένοι από την απουσία μέτρων και την αδιαφορία, ενώ η απειλή εξαπλώνεται. Ζητούμε την άμεση σύγκλιση της επιτροπής που έχουμε προτείνει ώστε να συζητήσουμε για την εφαρμογή του εμβολιασμού, το οποίο θεωρούμε μια από τις κυριότερες λύσεις ώστε να προστατεύσουμε τα ζώα μας και το μέλλον της κτηνοτροφίας μας.

Η ανοχή μας εξαντλείται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Σάς καλούμε σε συνάντηση και σε άμεσες αποφάσεις για τη σωτηρία της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Τα εμβόλια θα επηρέαζαν τα προϊόντα ΠΟΠ δηλώνει ο Τσιάρας

Από πλευράς του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε σχετική ερώτηση για τα εμβόλια απάντησε πως η λύση αυτή δεν έχει επιλεγεί καθώς για μια περίοδο 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα για κτηνοτροφικά παράγωγα, γεγονός που θα επηρέαζε προϊόντα ΠΟΠ, όπως η φέτα.

Σε εφαρμογή μέχρι 8 Νοεμβρίου τα νέα μέτρα κατά της ευλογιάς

Παρά τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για εμβολιασμό, τα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εστιάζουν σε περιορισμούς μετακινήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

Μετά την εφαρμογή των δεκαήμερων περιοριστικών μέτρων με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων και με δεδομένα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά την επικράτεια, κατόπιν εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ισχύουν από 1/11/2024 έως 8/11/2024,τα εξής μέτρα:

  1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.
  2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
  3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    1. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
    2. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
    3. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
    4. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Για τις μετακινήσεις προς σφαγή τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου.

Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Στις 08/11/2024 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Παράταση των μέτρων για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων Ευλογιάς των προβάτων και Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και...

REPORTS

Για μείωση της τιμής και της ζήτησης του γάλακτος σε περίπτωση εμβολιασμού των αιγοπροβάτων για ευλογιά προειδοποίει ο Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών...

REPORTS

Μια σειρά από ελλιπείς κυβερνητικές πολιτικές θίγει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), καθώς οι επιζωοτίες που θερίζουν τα κοπάδια αιγοπροβάτων έχουν προκαλέσει σοβαρή μείωση...

REPORTS

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε εκ νέου τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας, ύστερα από την εξάπλωση των κρουσμάτων αφενός της ευλογιάς των προβάτων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...