Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Γαλακτοκομικά από τον παραγωγικό πλούτο της Μαγνησίας

Εργαζόµενος ως διευθυντής παραγωγής στη γαλακτοβιοµηχανία SHM Hellas Πήλιον της Μαγνησίας που στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τον γαλλικό κολοσσό, Lactalis, ο Γιάννης Σχισµένος είχε αποκοµίσει την εµπειρία εκείνη που αποτέλεσε το εχέγγυο για να κάνει το επόµενό του βήµα.

Ξεκίνησε διερευνητικά την προσπάθειά του για να δηµιουργήσει µία δική του επιχείρηση µε γαλακτοκοµικά προϊόντα, αρχικά µε καθαρά εµπορικό υπόβαθρο. Ακολούθως απέκτησε το δικό του κοπάδι προβάτων, από το οποίο προµηθευόταν τις ποσότητες γάλακτος που είχε ανάγκη, συστήνοντας παράλληλα µεταποιητική µονάδα στο Βελεστίνο µαζί µε τη σύζυγό του, Νίκη Τσαµπάζη.

«Η αρχή έγινε την 1η Αυγούστου του 2011. Προµηθευόµασταν από άλλους µεταποιητές το γιαούρτι τους, καθώς θέλαµε να δούµε πώς κινείται η αγορά και εάν θα µπορούσαµε στη συνέχεια να φτιάξουµε τη δική µας παραγωγική µονάδα. Τα δείγµατα ήταν ενθαρρυντικά και το 2013 επενδύσαµε στο δικό µας εργαστήριο. Ονοµάσαµε την επιχείρησή µας «Φάρµα Βελεστίνου», καθότι θέλαµε να αναδείξουµε τις δυνάµεις του τόπου µας, ο οποίος διαθέτει παραγωγικό πλούτο. Αποκτήσαµε δικό µας κοπάδι, ωστόσο οι ποσότητες δεν κάλυπταν πλήρως τις ανάγκες µας και στη συνέχεια στραφήκαµε στους παραγωγούς της περιοχής».

Η Φάρµα Βελεστίνου παράγει µία σειρά από επιλεγµένα προϊόντα όπως είναι το παραδοσιακό πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι, κατσικίσιο γιαούρτι, κεφίρ και επιδόρπια όπως η κρέµα βανίλια και σοκολάτα καθώς και ρυζόγαλο.

Στον παραγωγό 1,70 ευρώ για πρόβειο, 1,20 για κατσικίσιο και 0,65 ευρώ για αγελαδινό

Στο επόµενο διάστηµα, όπως λέει ο Γιάννης Σχισµένος, προγραµµατίζει τη σύσταση νέας µονάδας παραγωγής. Η επένδυση αυτή θα γίνει σε συνδυασµό µε την ένταξη σε αναπτυξιακό πρόγραµµα, ενώ ως προοπτική υφίσταται και η εµφιάλωση φρέσκου γάλακτος. Ταυτόχρονα στη Φάρµα Βελστίνου εξετάζονται δύο νέα προϊόντα µε γεύσεις, τα οποία θα κυκλοφορήσουν την άνοιξη του 2024. Η διανοµή των προϊόντων γίνεται έως τώρα στο νοµό Μαγνησίας και στην Εύβοια, ενώ στόχος είναι η επέκταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Η επέκτασή µας στην Αττική, δεν αποτελεί εύκολο εγχείρηµα. Όσες φορές επιδιώξαµε να κάνουµε µία τέτοια κίνηση, δεν βρήκαµε ανταπόκριση», επισηµαίνει ο παραγωγός.

Οι ποσότητες γάλακτος – αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο – που εισκοµίζει η Φάρµα στην περίοδο του καλοκαιριού ανέρχονται σε περίπου 450 κιλά ηµερησίως και σε περίπου 300 κιλά κατά τη διάρκεια του χειµώνα. Το µεγαλύτερο µέρος του γάλακτος που εισκοµίζει είναι πρόβειο, µε τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να αναφέρει ότι κύριο µέληµα αποτελεί η ενίσχυση της παραγωγικότητας των κτηνοτρόφων και η διατήρηση µίας καλής σχέσης συνεργασίας µαζί τους. Γι’ αυτό το λόγο οι τιµές που προσφέρει για το γάλα είναι υψηλότερες από τον µέσο όρο της αγοράς. Ειδικότερα, η τιµή που αγοράζει πρόβειο γάλα είναι 1,70 ευρώ το κιλό, την οποία όπως λέει «θα κρατήσουµε σταθερή έως το τέλος της χρονιάς, προκειµένου να ικανοποιήσουµε τους παραγωγούς µε τους οποίους συνεργαζόµαστε». Η τιµή αγοράς του αγελαδινού είναι 0,65 ευρώ και του κατσικίσιου 1,20 ευρώ το κιλό. «Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουµε να έχουµε ευχαριστηµένους κτηνοτρόφους, αλλά και καλή πρώτη ύλη, η οποία συµβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα των προϊόντων µας», λέει ο Γιάννης Σχισµένος. Η σηµαντικότερη δυσχέρεια που καλούνται να αντιµετωπίσουν είναι το κόστος ενέργειας, αναφέρει για να τονίσει ότι «µε τις κατάλληλες επενδύσεις προσπαθούµε να το αντιµετωπίσουµε». 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Έρευνες για παραβίαση μέτρων πρόληψης των ασθενειών καθώς και για χώρους υγειονομικής ταφής από τους Δήμους

REPORTS

Από σήμερα ξεκινά η τμηματική μεταφορά των προβάτων - Νέο κρούσμα στον Δήμο Ν. Πηλίου

SPECIALS

Ζωντανή απόδειξη της δυναµικής που µπορεί να αναπτύξει µία δεµένη οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί η εξέλιξη της «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ», η οποία µέσα σε 20 χρόνια...

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...