Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Σύμβολο της κρητικής διατροφής το εκλεκτό Ξύγαλο ΠΟΠ του Τυροκομείου Κουβαράκη

Μια ιστορία επιτυχίας ξεκινά κάπου στο 1979 όταν για πρώτη φορά ο Ιωάννης Κουβαράκης παρήγαγε το παραδοσιακό Ξύγαλο της Κρήτης και το έκανε γνωστό μέσω της μικρής επιχείρησης γαλακτοκομικών και τυροκομικών που λειτουργούσε στη Σητεία.

Το έτος 2007 η επιχείρηση Κουβαράκης Παντελής & Σία ΟΕ (Παντελής, Κωνσταντίνος και Γεώργιος Κουβαράκης) έκανε πρόταση για να γίνει το προϊόν ΠΟΠ και πραγματοποιήθηκε η σχετική μελέτη. Τρία χρόνια μετά, το 2010, έγινε δεκτή η πρόταση και το Ξύγαλο εγγράφηκε στα μητρώα ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου η επίσημη πλέον ονομασία είναι Ξύγαλο ή Ξίγαλο Σητείας ΠΟΠ.

Πρωτεΐνες και λιπαρά σε απόλυτη αρμονία

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τυρί. Αλοιφώδες, κάπως κοκκώδες, με απόχρωση του λευκού χρώματος στην όψη και ελαφριά αλμυρή και  υπόξινη γεύση. Παράγεται από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή και μείξη αυτών με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά του να βρίσκονται σε απόλυτη  αρμονία.

Το Ξύγαλο ΠΟΠ είναι ένα τυρί ωρίμανσης. Αφήνεται σε φυσική ζύμωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ενώ συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι ένα προϊόν χαμηλό σε λακτόζη και εύπεπτο. Καταναλώνεται μόνο του ή γίνεται ιδανικό συνοδευτικό πολλών άλλων τροφίμων (ψωμί, παξιμάδι, πατάτες, διάφορα κρέατα, ντολμαδάκια, σαλάτες κ.ά.). Ένα από τα πιο καταξιωμένα ΠΟ0Π προϊόντα της Κρητικής Ελληνικής διατροφής.

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ ολοκλήρωσε πρόσφατα μια επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στη γραμμή εμφιάλωσης γάλακτος της, η δυναμικότητα της οποίας ανέρχεται στις 8.000 συσκευασίες...

REPORTS

Η Fonterra αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του φετινού έτους, αν και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις προοπτικές...

REPORTS

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban μπλόκαρε την εξαγορά της εταιρείας Alfoldi Tej Kft από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

REPORTS

Η Lactalis είναι η κορυφαία εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων για το 2025 από άποψη αξίας σύμφωνα με την έκθεση «Global Dairy Top 20» της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...