Το φαινόμενο της μαστίτιδας είναι μια ανησυχητική και κυρίως μεταδοτική λοίμωξη που εξαπλώνεται γρήγορα μέσα σε κοπάδι των αιγοπροβάτων. Οι λοιμώξεις προέρχονται κατά κύριο λόγο από άλλα μολυσμένα ζώα του κοπαδιού και μεταδίδονται κατά τη διάρκεια του αρμέγματος, μέσω της αρμεκτικής συσκευής και της ρουτίνας αρμέγματος.
Κρίσιμα σημεία ελέγχου μαστίτιδας
- Αρμεκτικό μηχάνημα
Η σωστή ρύθμιση και χρήση της αρμεκτικής συσκευής είναι καθοριστική. Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν:
- Κατάλληλο επίπεδο κενού στο άκρο της θηλής (ιδανικά >35-37 Kpa).
- Αποφυγή υπερβολικού αρμέγματος, που μπορεί να τραυματίσει τη θηλή και να διευκολύνει τη μόλυνση.
- Καλή ρύθμιση των αυτόματων μηχανισμών απομάκρυνσης (όπου υπάρχουν).
- Σε φάρμες χωρίς αυτοματισμούς, η ρουτίνα αρμέγματος πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική διάρκεια άρμεξης.
- Ρουτίνα Αρμέγματος
Η ρουτίνα πρέπει να διασφαλίζει:
- Καθαριότητα και απολύμανση πριν και μετά το άρμεγμα.
- Χρήση καθαρού εξοπλισμού.
- Σταθερότητα και ηρεμία στο περιβάλλον του αρμέγματος για τη μείωση του στρες των ζώων.
Παθογόνα που Ευθύνονται για τη Μαστίτιδα
Ο Staphylococcus aureus και οι κοαγκουλάση αρνητικοί σταφυλόκοκκοι αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες μαστίτιδας στα αιγοπρόβατα. Τα χρόνια μολυσμένα ζώα είναι βασική πηγή διατήρησης και εξάπλωσης των μικροοργανισμών.
Τρόποι διαχείρισης και εφαρμογής ορθών πρακτικών
Η σωστή διαχείριση της μαστίτιδας προϋποθέτει την εφαρμογή ορθών πρακτικών, όπως η απομάκρυνση των χρόνιων φορέων από το κοπάδι, η τακτική κλινική και εργαστηριακή εξέταση των ζώων για έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων, καθώς και η αυστηρή τήρηση μέτρων βιοασφάλειας κατά το άρμεγμα, ώστε να περιορίζεται η μετάδοση παθογόνων.
Για ένα πιο υγιές κοπάδι και γάλα υψηλής ποιότητας, η πρόληψη είναι πάντα πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία. Ο εμβολιασμός κατά του Staphylococcus aureus και των coagulase αρνητικών σταφυλόκοκκων αποτελεί ισχυρό εργαλείο πρόληψης καθώς μειώνει την απέκκριση βακτηρίων από τα μολυσμένα ζώα, ελαχιστοποιεί τη διάδοση της μόλυνσης στο κοπάδι και συμβάλλει στη μείωση των νέων περιστατικών και στη θνησιμότητα.
Διαβάστε αναλυτικά τα στάδια ελέγχου μαστίτιδας ΕΔΩ και
Δείτε ΕΔΩ την έρευνα του FAO σχετικά με την επίδραση της μαστίτιδας σε συστήματα γαλακτοπαραγωγής μικρής Κλίμακας