Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εκλεκτά τυριά με έμφαση στην παράδοση προσφέρει η οικογένεια του «Τυροκοµιό»

Το 1978, δηµιουργήθηκε µια πρότυπη µονάδα µεταποίησης του ντόπιου Ρεθυµνιώτικου γάλακτος σε γνήσια και αγνά τυροκοµικά προϊόντα. Ο Παντελής Τζουρµπάκης έχοντας στο πλευρό του τον γιo του Γιάννη, τυροκόµο και απόφοιτο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, αλλά και ολόκληρη την οικογένειά του συνεχίζει, την µακροχρόνια παρουσία και προσπάθειά του.

Το «Τυροκοµιό» βρίσκεται στο ορεινό χωρίο των Καρινών στο Ρέθυµνο σε υψόµετρο 550 µέτρα σε µία από τις πιο σηµαντικές κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης. Αυτό σηµαίνει ότι το «Τυροκοµιό» είναι χωροθετηµένο εντός της ζώνης παραγωγής και συλλογής του γάλακτος, γεγονός που συντελεί  στη διατήρηση της ποιότητας και της φρεσκάδας της πρώτης ύλης. Η µονάδα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και σύγχρονες τεχνολογικά υποδοµές και αφετέρου εφαρµόζονται σχολαστικά οι παραδοσιακές αρχές και πρακτικές της τυροκοµικής τέχνης. Αυτά τα δύο σε συνδυασµό µε την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης προσδίδουν µια µοναδική ταυτότητα στα προϊόντα.

Ξεφυλλίστε και διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την έκδοση The Top 50 του Τυροκόμου

 

Στο «Τυροκοµιό», κατά την παραγωγή των προϊόντων, εφαρµόζεται Σύστηµα ∆ιαχειρίσης Ασφάλειας Τροφίµων (HACCP) µε βαση του προτύπου ISO22000:18, το οποίο πιστοποιείται. ∆ιαπιστευµένο εργαστήριο ελέγχει την ποιότητα του γάλακτος και των τελικών προιόντων. Το γάλα καθηµερινώς πριν εισέλθει στη µονάδα ελέγχεται ως προς το Ph, τη θερµοκρασία, και την µη ύπαρξη αντιβιοτικών όπως ορίζουν οι κανόνες υγιεινής του προτύπου που τηρεί αυστηρά.

Το «Τυροκοµιό» παράγει µια µεγάλη ποικιλία  παραδοσιακών προϊόντων, Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Κατσικίσια Γραβιέρα, Ανθότυρο ξηρό, Φρέσκια και Ξινή Μυζήθρα, Γαλοµυζήθρα και Ξινόχοντρο. Αξίζει να σηµειωθεί η παραγωγή ηµίσκληρων τυριών σε µπαστούνι για τοστ. Είναι καινοτόµα προϊόντα που παράγονται από φρέσκο παστεριωµένο πρόβειο και γίδινο γάλα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και το σηµαντικότερο ότι είναι προϊόντα χωρίς συντηρητικά. Η υψηλή διατροφική τους αξία τα καθιστά ως ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της διατροφής των παιδιών.  Κατηγοριοποιούνται σε:

  • Ηµίσκληρο Τυρί Πλήρες: Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα. Έχει ιδιαίτερα ευχάριστη και χαρακτηριστική γεύση.
  • Ηµίσκληρο Τυρί από Ηµιαποβουτυρωµένο γάλα: Είναι τυρί χαµηλών λιπαρών. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα αφού προηγουµένως έχει υποστεί επεξεργασία αφαίρεσης λίπους.
  • Ηµίσκληρο Γίδινο Τυρί: Είναι τυρί µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τα χαµηλά λιπαρά του. Παράγεται αποκλειστικά από γίδινο γάλα µετά από ωρίµανση. Έχει ιδιαίτερη ευχάριστη και χαρακτηριστική γεύση.
  • Ηµίσκληρο Καπνιστό Τυρί: Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα, είναι ηµίσκληρο τυρί µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την καπνιστή γεύση του.

Παραδοσιακό Τυροζούλι

Συλλέγοντας το γάλα που επεξεργάζεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς της περιοχής σε ακτίνα που δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόµετρα από την έδρα του τυροκοµείου, παράγεται και το παραδοσιακό Τυροζούλι από αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο πήζει µε ξινό, µε ξύδι ή µε χυµό λεµονιού και κυκλοφορεί σε τρεις παραλλαγές: κλασικό, µε µπούκοβο και µε θυµάρι. «Το Τυροζούλι προέρχεται από µία παλιά συνταγή των παππούδων µας, από την οποία αντλήσαµε έµπνευση και τη µεταφέραµε στη δική µας παραγωγή, σε τρεις παραλλαγές γεύσεων, προσθέτοντας και µυρωδικά», εξηγεί ο Παντελής Τζουρµπάκης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Tον «κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις της συμφωνίας Mercosur στην ελληνική κτηνοτροφία και στην παραγωγή φέτας κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κάνοντας μάλιστα...

REPORTS

Με έµφαση στις εξαγωγές, τα προϊόντα της να διατίθενται ήδη στις ΗΠΑ και το Ηνωµένο Βασίλειο και στόχο την περαιτέρω διεύρυνση η συνεταιριστική βιοµηχανία...

REPORTS

Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Άρτεμις ΙΙ», που υπόσχεται να ορθώσει «ασπίδα» προστασίας των κτηνοτρόφων έναντι της νοθείας και της πρακτικής...

REPORTS

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...