του Γιώργου Λαμπίρη
Φωτογραφλίες: Γεωργία Καραμαλή
Στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδιασµού, που έχει εκπονήσει η επιχείρηση, προβλέπεται και η επέκταση των ζωνών συλλογής γάλακτος στη ∆υτική Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία.
Όπως αναφέρει στην Agrenda ο Αλέξανδρος Μποτός, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της επιχείρησης το κυριότερο µέρος της επένδυσης των 10 εκατ. ευρώ αφορά τον διπλασιασµό της δυναµικότητας παστερίωσης µε ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, ο προϋπολογισµός για το οποίο ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριµένο έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραµµα «Καινοτοµία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», µέσω του οποίου επιδοτείται ποσό 4,1 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή θα αυξήσει τις ποσότητες γάλακτος που παστεριώνονται από τα 12.000 λίτρα ανά ώρα σε 24.000 λίτρα ανά ώρα. Σηµειώνεται ότι αυτή τη στιγµή εκτός από τα 12.000 λίτρα που είναι η δυναµικότητα παστερίωσης η Ρούσσας, έχει την δυνατότητα να παστεριώνει επιπλέον 10.000 λίτρα γάλακτος την ώρα σε εξωτερική µονάδα, η οποία θα αξιοποιηθεί για την ταχύτερη παστερίωση και εντατικοποίηση παραγωγής υποπροϊόντων.
Το συνολικό πρόγραµµα που υλοποιεί η Ρούσσας αφορά, σύµφωνα µε τον κ. Μποτό, την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων µε τη δηµιουργία νέων ροµποτικών ψυγείων, ωριµαντηρίων και αποθηκών για τα υλικά συσκευασίας, τον εκσυγχρονισµό του χηµείου και των χώρων ενδιαίτησης προσωπικού αλλά και την προσθήκη νέων δεξαµενών αποθήκευσης γάλακτος, τυρογάλακτος, απογάλακτος και δεξαµενών ωρίµανσης φέτας.
Φωτοβολταϊκά για εξοικονόµηση ενέργειας
Η Ρούσσας, ωστόσο, κάνει και κινήσεις µε σκοπό την εξοικονόµηση ενέργειας, δεδοµένου ότι προχωράει στην επέκταση και εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών στέγης, µε ισχύ 1,2 MW. Στον προγραµµατισµό της Ρούσσας είναι να περιορίσει µ’ αυτή της την κίνηση και το ενεργειακό της αποτύπωµα, εκπληρώνοντας τους στόχους βιώσιµης ανάπτυξης που έχει θέσει. Στους στόχους αυτούς εντάσσεται τόσο η µείωση της κατανάλωσης ρεύµατος κατά 2% ετησίως αλλά και της χρήσης νερού κατά 3% σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών είναι και η περαιτέρω ψηφιοποίηση των λειτουργιών της µε την εγκατάσταση νέου µηχανογραφικού συστήµατος ERP και WMS.
H εταιρεία που είναι αµιγώς εξαγωγική το 2021 είχε κύκλο εργασιών 37,22 εκατ. ευρώ µε αποτελέσµατα µετά από φόρους που ανήλθαν στις 942.000 ευρώ. Οι εξαγωγές της κατευθύνονται σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσµου και ειδικότερα στην Ευρώπη, η οποία απορροφά τις µεγαλύτερες ποσότητες των τυροκοµικών που παράγει η βιοµηχανία του Αλµυρού, ενώ ακολουθεί η Αµερική από πλευράς δυναµικής. Παρουσία διατηρεί επίσης στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, ενώ το τελευταίο διάστηµα έχει υλοποιήσει κινήσεις για την εισχώρηση των προϊόντων της στη Λατινική Αµερική και στη Νοτιοανατολική Ασία.
Πάνω από 180 κωδικοί προϊόντων, µεγαλύτερος παραγωγός βαρελίσιας φέτας
Τα κύρια παραγόµενα τυροκοµικά προϊόντα της Ρούσας είναι η φέτα ΠΟΠ, η βιολογική φέτα ΠΟΠ, το κατσικίσιο τυρί, το βιολογικό κατσικίσιο τυρί, το κασέρι ΠΟΠ, η κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, το κεφαλοτύρι, το µανούρι (ΠΟΠ), το στραγγιστό πρόβειο γιαούρτι, το γαλοτύρι ΠΟΠ. Μεταξύ των παραγόµενων κωδικών είναι τυριά όπως ανθότυρο, µυζήθρα, φέτα για επάλειψη και φρέσκα τυριά. Η γκάµα της περιλαµβάνει περισσότερους από 180 κωδικούς προϊόντων. Επίσης, ένα σηµαντικό µέρος του τζίρου της που υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 18% προέρχεται από τις πωλήσεις βιολογικής φέτας, ενώ η Ρούσσας αποτελεί τον µεγαλύτερο παραγωγό παραδοσιακής βαρελίσιας φέτας.