Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πιο εκλεκτό ορεκτικό είναι το Ξύγαλο το Στειακό

Μια οικογενειακή επιχείρηση που δηµιουργήθηκε από ανθρώπους µε µεγάλη αγάπη για την τυροκοµία είναι η εταιρεία Κουβαράκης & ΣΙΑ Ο.Ε µε έδρα το Χαµέζι Σητείας.

Με γνώµονα την υψηλή διατροφική αξία και το σεβασµό στην παράδοση παράγει, συσκευάζει και προσφέρει γαλακτοκοµικά και τυροκοµικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1977 όταν ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο κατάστηµα στο κέντρο της πόλης της Σητείας. Το 2004 την επιχείρηση αναλαµβάνουν οι τρεις γιοι του Ιωάννη Κουβαράκη, Παντελής, Κωνσταντίνος και Γεώργιος και η εταιρεία επεκτάθηκε και σε άλλα µέρη στην Ελλάδα. Στην γκάµα των προϊόντων του τυροκοµείου και κορωνίδα του αποτελεί το Ξύγαλο Σητείας ΠΟΠ, ένα προϊόν, που έλκει την ιστορία του από τα αρχαία χρόνια και το 2010 καταχωρήθηκε στο µητρώο των ΠΟΠ, ενώ ο καταναλωτής µπορεί να το βρει σε πολλά καταστήµατα τροφίµων στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μαζί µε το Ξύγαλο ΠΟΠ, το τυροκοµείο Κουβαράκη διαθέτει Στάκα Σητείας, Στακοβούτυρο Σητείας, Πλήρες Γιαούρτι Σητείας, Γιαούρτι Σητείας µε χαµηλά λιπαρά, Κεφαλοτύρι, Κεφαλογραβιέρα από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, µε ευχάριστη αλµυρή γεύση και πλούσιο άρωµα, Σκληρό επιτραπέζιο τυρί απο γίδινο ή αιγοπρόβειο γάλα,µε χαµηλά χαµηλά λιπαρά, Μυζήθρα Γλυκιά και Ξινή, Ξινόχοντρο και Λευκό τυρί άλµης.

Σηµειώνεται ότι το γάλα που χρησιµοποιείται για την παρασκευή των προϊόντων είναι από το Νοµό Λασιθίου και κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του ∆ήµου Σητείας.

Βραβείο γεύσης και ποιότητας

∆ροσερή, υπόξινη, ελαφρώς αλµυρή γεύση χαρακτηρίζουν το Ξύγαλο ΠΟΠ Σητείας του Τυροκοµείου Κουβαράκη, ένα µαλακό αλοιφώδες τυρί, που µάλιστα βραβεύθηκε µε Χρυσό Μετάλλιο ποιότητας στα Mediterranean Taste Awards™ τον  Ιούνιο 2020 στην Κρήτη. Το Ξύγαλο ΠΟΠ έχει πλούσια µικροχλωρίδα και χαµηλή λακτόζη ως συνέπεια της φυσικής ζύµωσης που κάνει µέσα στα ειδικά δοχεία όπου τοποθετείται το γάλα, το οποίο είναι αιγοπρόβειο,  πρόβειο ελαφρώς αποβουτυρωµένο ή και σκέτο γίδινο. Πρόκειται για ένα τυρί που χρησιµοποιείται σε πολλές συνταγές και συνοδεύει πολλά τρόφιµα.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...