Του Γιάννη Πανάγου
Όπως έχει αναφερθεί κι άλλες φορές στο Agronews, οι συνθήκες που φαίνεται να επικρατούν αυτόν τον καιρό στη συγκεκριμένη αγορά είναι κάπως ιδιαίτερες, καθώς, το γάλα είναι λίγο για να καλύψει τη ζήτηση της βιομηχανίας και παρ’ όλα αυτά, οι πιέσεις που ασκούνται για μείωση της τιμής παραγωγού, είναι έντονες.
Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι απλά. Η πλευρά των τυροκόμων και ειδικότερα των παρασκευαστών φέτας, επικαλούνται τις δυσκολίες που συναντούν στη διάθεση της γνήσιας φέτας (ΠΟΠ) , καθώς η τιμή στο ράφι βγαίνει ψηλά, όπως και κάποιες, μικρές ίσως, περιπτώσεις αποθεμάτων που τους ανησυχούν.
Στις τάξεις των κτηνοτρόφων βέβαια, οι αγωνίες παραμένουν μεγάλες. Όχι μόνο γιατί τα κόστη των ζωοτροφών δεν έχουν υποχωρήσει ιδιαίτερα αλλά και γιατί, οι θεωρούμενες καλές τιμές της τελευταίες χρονιάς, βρήκαν τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ήρθαν επί της ουσίας για να κλείσουν «τρύπες» της προηγούμενης διαχείρισης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και κυρίως υπό το βάρος της έλλειψης που καταγράφεται στην εγχώρια παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος (σ’ αυτό συνέβαλαν και οι καύσωνες, όπως και οι πυρκαγιές του τελευταίου διμήνου), αυτό που φαίνεται να γίνεται στην πράξη, είναι μια σιωπηρή παράταση για έναν – δύο μήνες (δηλαδή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των ίδιων τιμών (πάνω κάτω) που ίσχυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Αυτή είναι η κατεύθυνση που φαίνεται να βγαίνει και από τη συνάντηση των κτηνοτρόφων στον Λαγκαδά. Να παραταθεί το ισχύον καθεστώς τιμών. Κανένας κτηνοτρόφος να μην υποκύψει για μείωση της τιμής, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, να μην μπουν στη διαδικασία οι παραγωγοί να εισπράξουν προκαταβολές χωρίς ξεκάθαρη εικόνα για την τιμή το αμέσως προσεχές διάστημα και να συντάσσονται πίσω από την πολιτική που ακολουθούν οι μεγάλοι συνεταιρισμοί του κλάδου.