Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλάζουν οι… παρέες στο πρόβειο γάλα, ξανά με 1,56 Νούσιας – φάρμες Λιβαδίου

Ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις κυοφορούνται φέτος στις συνεργασίες που σχετίζονται με το πρόβειο γάλα και ειδικότερα για το προϊόν που κατευθύνεται στην παρασκευή φέτας (ΠΟΠ), με όλες τις ενδείξεις να θέλουν την τιμή παραγωγού να βλέπει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και καλύτερα επίπεδα απ’ αυτά που έδωσαν τον τόνο κατά την προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο.

του Γιάννη Πανάγου

Με δεδομένη τη σταθερή ζήτηση για τη φέτα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού, αυτό που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις μεταξύ τυροκοκομικών επιχειρήσεων και κτηνοτρόφων, είναι η μικρή μείωση της προσφοράς, ειδικά μετά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας των ζωονόσων και κυρίως εξαιτίας της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Το τόνο της αγοράς φαίνεται να δίνουν για άλλη μια φορά οι συμφωνίες των συνεταιριστικών οργανώσεων της Θεσσαλίας, με τον «Γαλα Ελαςς» και τις «Φάρμες Λιβαδίου» να αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα με σκοπό την οριστικοποίηση των συμφωνιών που θα ισχύσουν για τη νέα χρονιά.

Οι πληροφορίες θέλουν τις Φάρμες Λιβαδίου, δηλαδή τον μεγάλο γαλακτοκομικό συνεταιρισμό του Ολύμπου, να βρίσκεται πολύ κοντά στην ανανέωση της συμφωνίας με τον τυροκόμο Νούσια της τυροκομικής επιχείρησης «Βασιλίτσα», ο οποίος αναμένεται να παραλάβει σημαντική επί πλέον ποσότητα από αυτή που είχε συμφωνηθεί για την περίοδο 2023-2024. Πιο συγκεκριμένα, στους 1.500 τόνους που παρέλαβε πέρσι προστίθενται φέτος άλλοι 2.500, από το μερίδιο που κατείχε (συνολικά 4.000 τόνους) ο ελασσονίτης τυροκόμος Μπίζιος. Η τιμή στην οποία έκλεισε η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η ίδια με πέρσι, δηλαδή 1,56 λεπτά το κιλό, τιμή η οποία τον προηγούμενο χρόνο μάλλον ήταν από τις υψηλότερες που είχαν συμφωνηθεί και πληρώθηκαν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, μια ποσότητα της τάξεως των 1.500 τόνων περίπου θα διατηρήσει και η τυροκομική επιχείρηση Μπίζιου, η οποία θα πρέπει να προσεγγίσει βεβαίως την τιμή που προσφέρει ήδη ο Νούσιας. Κοντά σ’ αυτά τα επίπεδα καλείται να κινηθεί επίσης και ο Έξαρχος (περιοχή Ελασσόνας), ο οποίος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διατηρεί μια πολύ συναλλακτική σχέση με τον συνεταιρισμό και τον περασμένο χρόνο παρέλαβε περί τους 4.000 τόνους γάλα.

Εκεί που γίνεται μάχη πάντως, είναι λίγο χαμηλότερα από το Λιβάδι, στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, όπου, ο τοπικός συνταιρισμός Γαλα Ελαςς δείχνει αποφασισμένος να αλλάξει… παρτενέρ και ήδη βρίσκεται πολύ κοντά στις συζητήσεις που έχει ανοίξει με τον ηγέτη του κλάδου, τον ΟΛΥΜΠΟ και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη. Το γάλα του συνεταιρισμού παραλάμβανε μέχρι σήμερα σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν κι εδώ ο Μπίζιος.

Η ενημέρωση που υπάρχει λέει ότι η διοίκηση του συνεταιρισμού δεν είναι ικανοποιημένη από το πως κύλησε η συμφωνία κατά τη διάρκεια της χρονιάς και έχει πάρει την απόφαση να αναζητήσει νέο ή νέους συνεργάτες. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο ΟΛΥΜΠΟΣ αυτή τη φορά δείχνει… ζεστός και διατεθειμένος να παρακολουθήσει τα φετινά τεκταινόμενα στη ζώνη γάλακτος, πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με τον Γαλα Ελαςς, η οποία θα είναι καταλυτική για το σύνολο των πράξεων που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τιμή παραγωγού από 1,42 έως 1,44 ευρώ το κιλό και ειδικό πριμ συγκέντρωσης 4 λεπτά το κιλό που πιστώνεται στο συνεταιρισμό, έκλεισε όλο...

REPORTS

Αποσαφηνίζεται το επόµενο διάστηµα το επίπεδο γύρω από το οποίο αναµένεται να κινηθούν κατά τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο οι τιµές στο πρόβειο γάλα, µε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...