Την εμφάνιση τριών επιβεβαιωμένων εστιών σε κοπάδια σε τρεις από τους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, και ειδικότερα στον οικισμό Ιάσμου του ομώνυμου Δήμου, στον οικισμό Κρωβύλης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, και στον οικισμό Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Κομοτηνής, επιβεβαίωσε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Νίκος Φωτεινιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
Με το που άνοιξε λίγο ο καιρός, εμφανίστηκαν ξανά τρία νέα κρούσματα στη Ροδόπη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί νέα κρούσματα σε άλλο σημείο της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Όπως τόνισε ο Προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, οδηγούνται στη θανάτωση 1000 περίπου ζώα.
Ανθεκτικότητα στον ιό
«Υπάρχει ανθεκτικότητα στον ιό, αλλά θεωρούμε ότι κτηνοτρόφοι κάνουν κάποιες μετακινήσεις χωρίς να τις γνωρίζουμε κι έτσι μεταδίδεται το νόσημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φωτεινιάς και τόνισε πως «δυστυχώς, όπως το βλέπω, οι κτηνοτρόφοι για άλλη μία φορά θα αντιμετωπίσουν μία δύσκολη κατάσταση ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, καθώς τα μέτρα απαγόρευσης θα υπάρχουν και σε αυτή την περίοδο».
Με δεδομένα τα νέα κρούσματα, τα αιγοπρόβατα για το Πάσχα πρέπει να σφαγιαστούν αποκλειστικά και μόνο εντός Ροδόπης, δηλαδή στα σφαγεία Κομοτηνής και Σαπών, τα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο φορτίο.
Στα μέτρα συγκαταλέγεται και η απόρριψη, αντί για διάθεση, των προϊόντων όπως έντερα και συκώτια των ζώων, που θα αποτελούσαν κομμάτι του τραπεζιού του Πάσχα. Αντ′ αυτού, όσα ζώα εκτρέφονται εντός ακτίνας 10 χιλιομέτρων από τις εστίες των κρουσμάτων κρίνονται ακατάλληλα για διάθεση.
Σε αυξημένη επιφυλακή για την νόσο της ευλογιάς παραμένει ο νομός Χαλκιδικής, όπου οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν τους εντατικούς ελέγχους στα σημεία υψηλού κινδύνου.
Μετά το τελευταίο κρούσμα στην Περιστερώνα Θεσσαλονίκης, κτηνοτρόφοι από δύο δήμους της Χαλκιδικής υποχρεώνονται να σφάζουν τα ζώα τους μόνο στα σφαγεία της Γαλάτιστας.
Πλήγμα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο
Συνολικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων και την πανώλη έχει θανατωθεί το 12% του ζωικού κεφαλαίου της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, ενώ τα νέα κρούσματα επίσης καθυστερούν τη διαδικασία ανασύστασης των πληγεισών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Όσο για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο επλήγη τους προηγούμενους μήνες από τη συγκεκριμένη ζωονόσο, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Θυμίζουμε ότι συνολικά 2024 και 2025 μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 80.000 αιγοπρόβατα σε περίπου 350 πληγείσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης έχουν πληγεί περίπου 70 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και θανατωθεί περίπου 18.000 αιγοπρόβατα.
Πληροφορίες από ertnews.gr και xronos.gr