Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αποζημίωση από 45 έως 250 ευρώ το κεφάλι για θανάτωση αμνοεριφίων λόγω πανώλης

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που ανιχνεύθηκαν σε αιγοπρόβατα της περιοχής. Παράλληλα, με προηγούμενη ΚΥΑ του 2021, προκύπτουν τα ποσά αποζημιώσεων για όσους κτηνοτρόφους χάσουν αίγες και πρόβατα λόγω των μέτρων περιορισμού και εξάλειψης της πανώλης.

Παράλληλα, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης, όπως και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.

Τα ποσά αποζημίωσης για όσους κτηνοτρόφους χάσουν αιγοπρόβατα

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται (δηλαδή αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι ιδιοκτήτες τους) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας» (ΦΕΚ Β’ 5016/27-10-2021).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 975 της Agrenda

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, για τον υπολογισμό της καταβολής αποζημίωσης στον εκτροφέα λαμβάνεται υπόψη η μοναδιαία αξία ανά ζώο ή προϊόν, βάσει της ηλικίας του ζώου, των γενεαλογικών στοιχείων καθαροαιμίας που πιστοποιούνται από επίσημα έγγραφα, της παραγωγικής ικανότητας του ζώου, των τιμολογίων αγοράς – πώλησης ζώων κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που προηγούνται της επιβολής μέτρων θανάτωσης – σφαγής, τυχόν ελαττωμάτων του ζώου, τα οποία μειώνουν την πραγματική του εμπορική αξία. Η κλίμακα της ανώτατης μοναδιαίας αξίας ανά ζώο, με κριτήρια την ηλικία και την καθαροαιμία ή την παραγωγική κατεύθυνση καθορίζεται ακολούθως:

Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας

  1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
  2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 80 ευρώ,
  3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
  4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
  5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
  6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 250 ευρώ,
  7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6,
  8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.

Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών

  1. Αμνοί ή ερίφια έως 3 μηνών μέχρι 45 ευρώ,
  2. Αμνοί ή ερίφια από 3 μηνών και 1 ημέρα έως 6 μηνών μέχρι 55 ευρώ,
  3. Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι 100 ευρώ,
  4. Πρόβατα ή αίγες από 3 ετών και 1 ημέρα έως 5 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 3,
  5. Πρόβατα ή αίγες άνω των 5 ετών και 1 ημέρα μέχρι 60% της τιμής του σημείου 3,
  6. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι 150 ευρώ,
  7. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας από 3 ετών και 1 ημέρα έως 4 ετών μέχρι 80% της τιμής του σημείου 6.
  8. Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 4 ετών μέχρι 60% της τιμής του σημείου 6.

Όσον αφορά τα υγειονομικά μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη, απαιτείται:

  • Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
  • Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι

α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,

β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.

Τέλος, όπως αναφέρεται, απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης ενώ επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν βεβαίωσης αιτιολογίας θανάτου από ιδιώτη κτηνίατρο και σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.

Θανατώθηκαν 2.407 ζώα, ελέγχονται 110.000 αιγοπρόβατα

Ανησυχία επικρατεί στους κτηνοτρόφους για τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε αιγοπρόβατα και «απειλούν» τις κτηνοτροφικές μονάδες. Μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη θανατωθεί περισσότερα από 2.407 ζώα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ελεγχθούν τουλάχιστον 110.000 ζώα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Τρίκαλα, Λάρισα, Ελασσόνα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η περιφέρεια Θεσσαλίας τόνισαν χθες πως δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία του ανρθώπινου πληθυσμού, καθώς είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος, άρα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Σε αναμονή για τα αποτελέσματα των ελέγχων

Μετά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και τα χιλιάδες ζώα που έχουν θανατωθεί, αρμόδια κλιμάκια με κτηνιάτρους ήδη ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου – η οποία δεν μολύνει τον άνθρωπο.

Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από αύριο Δευτέρα, πλέον των 100 κτηνιάτρων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπίστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Σχετική τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ως ακολούθως:

“Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, με αφορμή τα κρούσματα Πανώλους των μικρών μηρυκαστικών που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλία, έχει την υποχρέωση, όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, να αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία. Δυστυχώς, έως τώρα απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων. Ελπίζουμε πλέον να γίνεται κατανοητό ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις και αποτελεσματικές ενέργειες, πριν να είναι πλέον αργά.

Τα κρούσματα της Πανώλους στην Θεσσαλία είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε: Ευλογιά των προβάτων στη Φθιώτιδα, Αφρικανική Πανώλη των χοίρων στην Βόρεια Ελλάδα,  Καταρροϊκός Πυρετός των προβάτων στο Βόρειο Αιγαίο, κλπ.

Νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης για τα οποία προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στη διάθεση των προϊόντων και καταλήγει στην θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής. Αντί αυτών οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι δραματικά υποστελεχωμένες.

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το κρούσμα οι κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας με αυταπάρνηση, επαγγελματισμό και ακούραστα, από το πρωί ως το βράδυ, διενεργούν κλινική επιτήρηση της νόσου στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, δειγματοληψίες, επιβλέπουν τη διαδικασία θανάτωσης και υγειονομικής ταφής των ζώων και διεκπεραιώνουν και όλες τις διοικητικές διαδικασίες σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΥΠΑΑΤ, που εφαρμόζουν.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπηρετούν συνολικά τριάντα ένας (31) κτηνίατροι στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, αριθμός ο οποίος αντικειμενικά και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεν μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις για επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Ως εκ τούτου οι θέσεις της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. για αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού δικαιώνονται για ακόμη μια φορά, με τραγικές συνέπειες για την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία της περιοχής. Με εκ των υστέρων ημίμετρα δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, τον έλεγχο και την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος.

Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί θα πράξουν για ακόμη μια φορά το καθήκον τους με αυταπάρνηση, όπως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν. Όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για την Ελληνική Κτηνοτροφία χωρίς ισχυρές και στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες”.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εστάλη τελικά την περασμένη εβδομάδα από τις Περιφέρειες στο Υπουργείο η πρώτη λίστα δικαιούχων κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους της πανώλης και της...

REPORTS

Οι εκμεταλλεύσεις της ΕΕ παρήγαγαν περίπου 160,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας να διοχετεύεται για την παραγωγή...

REPORTS

Η ευθύνη για την επέκταση των ζωονόσων δεν βαραίνει τους κτηνοτρόφους εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ενώ βάζει στη πλάστιγγα...

REPORTS

Μια σειρά από ελλιπείς κυβερνητικές πολιτικές θίγει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), καθώς οι επιζωοτίες που θερίζουν τα κοπάδια αιγοπροβάτων έχουν προκαλέσει σοβαρή μείωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...