Η περιγεννητική περίοδος στα ζώα είναι καθοριστική για τη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας τους. Η μεταβατική αυτή περίοδος για τις αγελάδες ξεκινά περίπου 21-30 ημέρες πριν τον τοκετό και διαρκεί έως και την 2η γαλακτική περίοδο, δηλαδή 60 με 90 ημέρες μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, συμβαίνουν σημαντικές φυσιολογικές και μεταβολικές αλλαγές που θέτουν τις αγελάδες ενώπιον περισσότερων αναγκών και κατ’ επέκταση αυξημένων προκλήσεων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι μείζονος σημασίας για την επιτυχή γαλακτοπαραγωγή και την υγεία τόσο των αγελάδων όσο και των μοσχαριών τους.
Τα προβιοτικά εντάσσονται στην κατηγορία των πρόσθετων ζωοτροφών και αποτελούνται από ζωντανούς μικροοργανισμούς, που όταν χορηγούνται σε κατάλληλες ποσότητες, προσφέρουν οφέλη στην υγεία του οργανισμού. Στην περίπτωση της βοοτροφίας, τα προβιοτικά υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν την υγεία και την παραγωγικότητα των ζώων, ιδιαίτερα σε περιόδους που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σε ενέργεια. Ενισχύοντας την μικροβιακή χλωρίδα της μεγάλης κοιλίας, αυξάνεται η πρόσληψη ξηράς ουσίας, βελτιστοποιούνται οι πεπτικές αποδόσεις και ο οργανισμός καθίσταται έτοιμος να επιστρέψει πιο γρήγορα στην προγεννητική του κατάσταση.
Την ίδια στιγμή, η βελτίωση της πρόσληψης τροφής συντελεί στην αποφυγή κοινών μεταβολικών ασθενειών, όπως η υπασβεστιαιμία, η υποκαλιαιμία, η υπομαγνησιαιμία και η κετοναιμία, οι οποίες εμφανίζονται λόγω υψηλού ενεργειακού ελλείμματος κατά την έναρξη της γαλουχίας. Συγκεκριμένα, η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε παθογόνα. Τα προβιοτικά βοηθούν στην ενίσχυση του εντερικού φραγμού, προστατεύοντας την αγελάδα από λοιμώξεις και συμβάλλοντας στην καλύτερη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, αφού ο ανταγωνισμός με τα παθογόνα για τις θέσεις πρόσδεσης στο πεπτικό σύστημα, περιορίζει τη δυνατότητα ανάπτυξής τους.
Με την ενσωμάτωση των προβιοτικών στο σιτηρέσιο των αγελάδων, υποστηρίζεται η υγεία του πεπτικού συστήματος, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών και της διαχείρισης του ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλοντας στη βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής, της αναπαραγωγής και της συνολικής ευημερίας των αγελάδων. Το γεγονός ότι η έρευνα για την ανάπτυξή των προβιοτικών στο University of Alberta’s Dairy Research and Technology Centre διήρκησε 10 χρόνια συσχετίζεται με την πολυπλοκότητα της δημιουργίας τόσο εξειδικευμένων και στοχευμένων λύσεων. Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης έρευνας μάλιστα είναι ότι το σκεύασμα που αναπτύχθηκε περιέχει 3 στελέχη βακτηρίων από τη φυσική μικροχλωρίδα του αναπαραγωγικού συστήματος των αγελάδων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό έναντι λοιμώξεων του αναπαραγωγικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, η χορήγηση των προβιοτικών στο σιτηρέσιο των ζώων συμβάλλει στους στόχους της βιώσιμης παραγωγής γάλακτος, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η χρήση αντιβιοτικών, των οποίων η εφαρμογή είναι περιορισμένη σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., αναδεικνύοντας τη σημασία εναλλακτικών μεθόδων στη βιώσιμη παραγωγή.
Πηγή: ualberta.ca