Εκεί, στο χωριό που φέρει την ονοµασία του βουνού, ο συνονόµατος παππούς του Γιώργου Ρόζη έκανε τα πρώτα του επιχειρηµατικά βήµατα δηµιουργώντας τις βάσεις της σηµερινής µονάδας. Η τυροκόµηση στα ορεινά της Αργολίδας ήταν άλλωστε µονόδροµος, αφού οι κάτοικοι του χωριού, που πλέον δεν υπερβαίνουν τους 700, ασχολούνταν ανέκαθεν κυρίως µε την κτηνοτροφία όσο η φυτική παραγωγή ερχόταν δεύτερη και περιοριζόταν στην παραγωγή καπνού και τη συγκοµιδή εποχιακών αρωµατικών φυτών.
Ο Γιώργος Ρόζης, επικεφαλής σήµερα της επιχείρησης, έµαθε τη δουλειά από µικρός πλάι στους µεγάλους της οικογένειας, και πλέον µπορεί και προσδίδει στη διαδικασία της τυροκόµησης στοιχεία γαστρονοµικής αντίληψης µε έντεχνο τρόπο. Κάθε µέρα στο τυροκοµείο που χτίστηκε το 2005 και εκσυγχρονίστηκε το 2010, ο ίδιος ακολουθεί µια διαφορετική «διαδροµή» προσδίδοντας εκλεπτυσµένη γεύση στο τελικό προϊόν.
Η βασίλισσα Γραβιέρα
Η «βασίλισσα» του τυροκοµείου, όπως την αποκαλούνε, είναι η κλασική Γραβιέρα Ρόζη. Επίσης ξεχωρίζει η βραβευµένη Μυζήθρα Γραβιέρας αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ελαφρώς αλατισµένη µε πλούσια γεύση και µαλακή υφή.
Μαζί όµως µε την απλή εκδοχή Γραβιέρας, ο έµπειρος τυροκόµος έχει δηµιουργήσει ξεχωριστές delicatessen ετικέτες αρωµατισµένες µε βότανα της ελληνικής φύσης και όχι µόνο, που διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά της απλής εκδοχής.
Μια δεκαετία πειραµατισµών
«Είχαµε ξεκινήσει να βγάζουµε Γραβιέρα µε γεύσεις πειραµατικά και άρεσε στον κόσµο. Οπότε σκεφτήκαµε να δώσουµε ένα διαφορετικό άρωµα, πάντα από αγνά βιολογικά προϊόντα» σηµειώνει ο ίδιος, έχοντας µετά από µια δεκαετία πειραµατισµών κατακτήσει βραβεία και σταθερή παρουσία στα ράφια µεγάλων αλυσίδων λιανικής και στα καταστήµατα όλων των αεροδροµίων της χώρας. Όπως εξηγεί ο κ. Ρόζης, η εξαγωγή είναι προς το παρόν εκτός σχεδίων, αφού η παραγωγική διαδικασία επιτρέπει περιορισµένες ποσότητες. Ας σηµειωθεί ότι Καθηµερινοί έλεγχοι βασισµένοι στο σύστηµα διαχείρισης ασφάλειας τροφίµων κατά ISO 22000:2005 HACCP, διασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων.