Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δεν πουλάς αυτό που αγαπάς, το εξελίσσεις και το παραδίδεις στις επόμενες γενιές

Το λανσάρισμα νέων προϊόντων όπως Μανούρι και Κεφίρ σε διάφορες γεύσεις και η επέκταση του δικτύου διανομής ώστε τα προϊόντα της Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας του Βόλου να βρίσκονται στα ράφια όλης της χώρας, αποτελούν κάποιους από τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης δια στόματος του προέδρου Στέφανου Διακόμη. Ο ίδιος απαντά σε όσους έβλεπαν στο τέλος του δρόμου την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΟΛ, με μια αύξηση του τζίρου κατά 20% το 2023 σε σχέση με την περασμένη χρονιά και έπεται συνέχεια.

Συνέντευξη στον Γιάννη Πανάγο

H ΕΒΟΛ είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Με όραμα και μεθοδικότητα εξελίχθηκε σε ένα υγιές παράδειγμα επιχειρηματικότητας, επιτελώντας παράλληλα ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο. Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει μεγάλο κομμάτι της ζωής μας με την τοπική γαλακτοβιομηχανία. Δεν πουλάς λοιπόν αυτό που αγαπάς αντιθέτως το υπηρετείς, το εξελίσσεις και το παραδίδεις στις επόμενες γενιές. Μοναδικό μέλημα της διοίκησης της ΕΒΟΛ είναι η διατήρηση της υγιούς ανάπτυξής της και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στην ειδική έκδοση «Τυροκόμος» ο Στέφανος Διακομής, σημερινός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Γαλακτοβιομηχανίας του Βόλου. Ένας άνθρωπος που έχει υπηρετήσει επί σειρά ετών τη μονάδα του Βόλου ασκώντας καθήκοντα διευθυντή ενώ από το 2014 συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο τόσο ως γραμματέας, όσο κι από τη θέση του αντιπροέδρου.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

 

Πόσα χρόνια βρίσκεστε στην υπηρεσία του Συνεταιρισμού, κύριε Διακομή, και τι σημαίνει να ηγείσαι μιας οργάνωσης με ιστορία σχεδόν 100 χρόνων;

Η σχέση μου με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (ΕΒΟΛ), που μέχρι το έτος 2014 αποτελούσε δευτεροβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και σήμερα Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, καθώς μετατράπηκε πλέον σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω. Επί μία εικοσαετία άσκησα καθήκοντα διευθυντή στη γαλακτοβιομηχανία, που το όνομα της έγινε συνώνυμο με τον τόπο μας. Από το 2014 συμμετέχω στο διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού,  το οποίο έχω υπηρετήσει τόσο από τη θέση του γραμματέα, όσο κι από τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ μετά την απώλεια του αείμνηστου Νικήτα Πρίντζου εκλέχθηκα Πρόεδρος. Το να ηγείσαι μιας οργάνωσης με την ιστορία της ΕΒΟΛ αποτελεί συγχρόνως πολύ μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλη ευθύνη. Γι’ αυτό και καθημερινά, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζομένους του Συνεταιρισμού, εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θα πρέπει να πούμε ότι στη Μαγνησία ιδρύθηκε επίσημα και ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα. 

Έχετε δίκαιο. Πράγματι απ’ ό,τι γνωρίζω ο πρώτος συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1900 στον Αλμυρό με την επωνυμία «Μετοχικός Γεωργικός Σύλλογος Αλμυρού». Γενικότερα όμως η Μαγνησία έχει αναδείξει πολλά συνεργατικά σχήματα με μεγάλη δυναμική και εξαιρετική αντοχή στο χρόνο, μερικά εκ των οποίων μάλιστα δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία και σήμερα. Το 1952 μπήκαν τα θεμέλια της ΕΒΟΛ. Δώστε μας δύο στοιχεία από τις συνθήκες εκείνης της εποχής. Το 1952 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, η οποία αποτελούσε το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των χωριών γύρω από το Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου, αποφάσισε να ιδρύσει τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, με σκοπό η εν λόγω Συνεταιριστική Οργάνωση να μπει δυναμικά και στην αγορά γάλακτος ξεκινώντας με την επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά. Η ΕΒΟΛ κατάφερε να εδραιωθεί στην τοπική αγορά αλλά και να αποκτήσει πιστό καταναλωτικό κοινό και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η κτηνοτροφία κατά το χρόνο ίδρυσής της εν αντιθέσει με σήμερα ανθούσε, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ασχολούνταν κατά πλειοψηφία με αυτήν, οπότε η ίδρυση της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ ήρθε να καλύψει μία ανάγκη της εποχής. Και όπως αποδείχθηκε ήταν η καλύτερη επιλογή. …

Ποιο είναι το μυστικό αντοχής της ΕΒΟΛ, αν δούμε ότι εκεί πριν το 1990 είχαμε κατάρρευση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα;

Η ΕΒΟΛ άντεξε και συνεχίζει να αντέχει, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, λόγω των εξαιρετικών της προϊόντων που μεγάλωσαν τέσσερις γενιές μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια µέσω της συνεχούς εφαρµογής προγραµµάτων εκσυγχρονισµού σε συνδυασµό µε τη φροντίδα, τη γνώση και το µεράκι του ανθρώπινου δυναµικού που διαθέτει, έχει επιτύχει την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και προδιαγραφών, που συνδυάζουν την παράδοση µε τους σύγχρονους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν στις βιοµηχανίες τροφίµων. Οφείλω ακόμα να σημειώσω ότι η ΕΒΟΛ είναι πρωτοπόρος και στον κλάδο παραγωγής πιστοποιηµένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος καθώς και τα παράγωγα αυτού, δεδομένου δε ότι είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία που κυκλοφόρησε στην αγορά το γίδινο βιολογικό φρέσκο γάλα, με τις λοιπές γαλακτοβιομηχανίες να ακολουθούν.

Είχα ακούσει πολλές φορές τον προκάτοχό σας, αείμνηστο Νικήτα Πρίντζο, να λέει ότι ο δανεισμός της ΕΒΟΛ είναι μηδέν. Συνεχίζεται αυτό;

Εδώ να αναφέρω ότι όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ότι ο συνεταιρισμός μας διαθέτει σημαντική ρευστότητα, με αποτέλεσμα οι δραστηριότητές του και οι επενδύσεις του, να στηρίζονται στα ιδία κεφάλαια, και να μην απαιτείται εξωτερική χρηματοδότηση. Με πολλή δουλειά ο Συνεταιρισμός μας κατάφερε να μην επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, να μην προσφύγει σε δανεισμό  και να συνεχίσει τη θετική του πορεία.

Μαθαίνουμε ότι τη χρονιά που πέρασε η ΕΒΟΛ είχε μια σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών της. Τι ήταν αυτό που κυρίως έφερε αυτή την ανάπτυξη μεγεθών;

Η χρονιά που αφήσαμε πίσω μας ήταν πολλαπλά δύσκολη. Οι απότομες αυξήσεις στα λειτουργικά και μεταφορικά κόστη, που επέφεραν τα δυσεπίλυτα προβλήματα που προέκυψαν στην εφοδιαστική αλυσίδα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του πληθωρισμού, οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή μας, καθώς και τα πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα που βιώσαμε μας έφεραν αντιμέτωπους με πολλά προβλήματα. Παρά ταύτα με ομαδική δουλειά κερδίσαμε όλες τις μάχες και καταφέραμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος ξεπέρασε τα 22.500.000,00 ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ανέρχονται σε ποσό μεγαλύτερο του 1.000.000,00 ευρώ. Να σημειώσω ότι η αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με την περσινή χρονιά ξεπέρασε το 20%. Σε αυτό συνετέλεσε και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια τόσο με τους παραγωγούς – μέλη μας, όσο φυσικά και με τους εργαζομένους του Συνεταιρισμού, οι οποίοι έχουν μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της ΕΒΟΛ.

Κι όλα αυτά με σημαντική υποστήριξη προς τους παραγωγούς μέλη του Συνεταιρισμού. Δώστε μας μια εικόνα αυτής της πολιτικής.

Οι παραγωγοί – μέλη του συνεταιρισμού (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) αποτελούν τους συνοδοιπόρους μας στο έργο της διοίκησης. Η σχέση μας όλα τα χρόνια είναι ανταποδοτική. Μας εμπιστεύονται την παραγωγή τους και εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε -και εκτιμώ ότι το πετυχαίνουμε- να εξασφαλίζουμε τις υψηλότερες δυνατές τιμές για τα προϊόντα τους και να αποδίδουμε την αξία τους άμεσα. Οι τιμές που πληρώνουμε στους παραγωγούς μας αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά και Πανελλαδικά. Να αναφέρω ένα παράδειγμα : Ο Συνεταιρισμός μας δραστηριοποιείται και στον τομέα των δημητριακών. Κατά το 2023 συγκεντρώσαμε 4.000 τόνους σκληρό σιτάρι, για το οποίο οι παραγωγοί πληρώθηκαν 0,39 ευρώ ανά κιλό. Η εν λόγω τιμή αποτελεί την υψηλότερη σε πανελλήνιο επίπεδο. Αρκεί να αναφέρω ότι ο μέσος όρος της τιμής πληρωμής προς τους παραγωγούς δεν ξεπέρασε τα 0,37 ευρώ ανά κιλό. Όπως προανέφερα άλλωστε, η μακροχρόνια αγαστή σχέση συνεργασίας με τους παραγωγούς μας είναι ένα από τα μυστικά της αντοχής της ΕΒΟΛ στο χρόνο.

Υπάρχουν κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον; Ας πούμε κάποιο νέο προϊόν.

Οι κωδικοί των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ ανέρχονται σε 65. Συνεχώς προωθούμε στην αγορά νέα προϊόντα και πρωταρχικός μας στόχος είναι η ακόµη µεγαλύτερη επέκταση του δικτύου διανοµής, προκειµένου τα προϊόντα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας του Βόλου να βρίσκονται στα ράφια όλης της χώρας. Την αμέσως επόμενη περίοδο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντας της ΕΒΟΛ, όπως Μανούρι και Κεφίρ σε διάφορες γεύσεις, καθώς και νέες συσκευασίες Φέτας σε μικρότερες ποσότητες.

Επιχειρηματικά υπάρχουν κάποιες σκέψεις για επέκταση του Συνεταιρισμού;  

Το επιχειρηματικό πνεύμα δεν εκλείπει από τη σημερινή διοίκηση. Άλλωστε μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραµµα επενδύσεων, µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης ύψους 2.250.000 ευρώ, επιδοτούµενο κατά 54%. Σε αυτό περιλαµβάνεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη στέγη του εργοστασίου της ΕΒΟΛ, δυναµικότητας 500KW µέσω netmetering, αυτοκίνητα διανοµής προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και µια σειρά µηχανηµάτων µε στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του εργοστασίου γάλακτος αλλά και τη µείωση του ενεργειακού κόστους.

Τι σας ανησυχεί από τη θέση που βρίσκεστε τα τελευταία χρόνια;

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ο αγροτικός κόσμος λειτουργεί σε συνθήκες ασφυξίας, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει επίσης να προστατευτούν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και οι καταναλωτές, από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις γαλακτομικών, καθώς και κτηνοτροφικών εν γένει προϊόντων. Όλα αυτά δημιουργούν κινδύνους εγκατάλειψης των επαγγελμάτων του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Η κεντρική διοίκηση οφείλει σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την παραμονή των παραγωγών στην ελληνική ύπαιθρο.

Μετά την απώλεια του Νικήτα Πρίντζου, κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι η ΕΒΟΛ θα ιδιωτικοποιηθεί. Τι απαντάτε;

Ευχαριστώ που μου δίνεται την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Η ΕΒΟΛ είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Με όραμα και μεθοδικότητα εξελίχθηκε σε ένα υγιές παράδειγμα επιχειρηματικότητας, επιτελώντας παράλληλα ένα σπουδαίο κοινωνικό έργο. Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει μεγάλο κομμάτι της ζωής μας με την τοπική γαλακτοβιομηχανία. Δεν πουλάς λοιπόν αυτό που αγαπάς αντιθέτως το υπηρετείς, το εξελίσσεις και το παραδίδεις στις επόμενες γενιές. Μοναδικό μέλημα της διοίκησης της ΕΒΟΛ είναι η διατήρηση της υγιούς ανάπτυξής της και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.

Δώστε μας δύο στοιχεία της δικής σας διαδρομής και του οράματός σας.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, η δική μου διαδρομή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕΒΟΛ, την οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω από διαφορετικές θέσεις, για αρκετά χρόνια. Σκοπός μου είναι η συνέχιση της θετικής πορείας του Συνεταιρισμού, η ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της γαλακτοβιομηχανίας. Μοναδικό μας μέλημα να παραδώσουμε έναν συνεταιρισμό πολύ καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τιμές που δε δύναται να αντανακλούν την πραγματική αξία της Φέτας στα ράφια λιανικής του εξωτερικού έρχονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο του δημόσιου...

REPORTS

Συρρίκνωση σημειώθηκε στο ζωικό κεφάλαιο στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, με τους χοίρους, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα να είναι λιγότερα το...

REPORTS

Η συνολική παγκόσμια παραγωγή ζωοτροφών παρέμεινε σταθερή το 2023 σε 1,29 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους (BMT), παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 2,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MMT)...

REPORTS

Με την ονομασία «1965» κυκλοφορεί η νέα γλυκιά Γραβιέρα του Τυροκομείου Αρβανίτη, σηματοδοτώντας την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η μονάδα τη λειτουργία της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...