Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Δεν υπάρχει η “καλύτερη” ηλικία απογαλακτισμού των αμνοεριφίων

Η διαχείριση της μετάβασης από τον απογαλακτισμό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία διαχείρισης σε μια εκμετάλλευση. Μπορεί να υπάρξουν πολλές απώλειες αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το εισόδημα της εκμετάλλευσης έως και 60%.

Ο απογαλακτισμός ορίζεται ως η μετάβαση από τη σίτιση με γάλα στη σίτιση με ξηρά τροφή και στα αμνοερίφια συμβαίνει κατά μέσο όρο την 4η βδομάδα μετά τον τοκετό. Ωστόσο, ο “καλύτερος” χρόνος απογαλακτισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τα συστήματα διαχείρισης και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ήδη από το τέλος της 2ης βδομάδας της ζωής των αμνών συνίσταται η σταδιακή χορήγηση χονδροειδών ζωοτροφών καλής ποιότητας, όπως σανός αγρωστωδών (αχυρο) κατά προτίμηση μηδικής, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες λόγω κόστους. Επίσης, η χορήγηση συμπυκνωμένων ζωοτροφών σε μορφή pellet (2mm), με καθαρό πόσιμο νερό, θα πρέπει να διατίθεται στα αμνοερίφια από το τέλος της 2ης εβδομάδας της ζωής τους.

Ο απογαλακτισμός με περιορισμένη σίτιση συνήθως συμβαίνει μετά την 4η εβδομάδα, όπου εφαρμόζεται περιορισμένος θηλασμός για να ενθαρρύνεται η κατανάλωση ζωοτροφών. Η αύξηση της κατανάλωσης ξηρών ζωοτροφών διεγείρει τη μορφολογική ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας.

Πρόωρος απογαλακτισμός

Ο πρώιμος απογαλακτισμός συνήθως σημαίνει απογαλακτισμό οποιαδήποτε στιγμή μετά την ηλικία των 21 ημερών, αλλά συνήθως πριν από τις 90 ημέρες. Προϋπόθεση για την επιτυχία του πρώιμου απογαλακτισμού είναι οι χονδροειδείς ζωοτροφές ναι είναι καλής ποιότητας και το συμπυκνωμένο μείγμα να είναι απαραίτητα 200-250 γρ.

Συνιστάται τα αμνοερίφια να μην απογαλακτίζονται πριν να φτάσουν ένα σωματικό βάρος που ισούται 3-4 φορές το βάρος γέννησής τους, ή 12-13 κιλά σωματικού βάρους. Το βάρος απογαλακτισμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον μεταγενέστερο ρυθμό ανάπτυξης και πρέπει να θεωρείται ως σημαντικό κριτήριο για την απόφαση απογαλακτισμού.

Το σωματικό βάρος είναι πιο σημαντικός από την ηλικία απογαλακτισμού

Η επιτυχία του πρωίμου απογαλακτισμού εξαρτάται εν μέρει από την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η μεγάλη κοιλία στα αμνοερίφια. Ο ρυθμός ανάπτυξης των αμνοεριφίων τη περίοδο αυτή και η μετατρεψιμότητα της τροφής  απαντώνται με υψηλά ποσοστά. Για κάθε 1 – 2 κιλά τροφής που τρώνε βάζουν 1 κιλό ζώντος βάρους.

Αναμενόμενα οφέλη πρώιμου απογαλακτισμού

  • Τα αμνοερίφια βγαίνουν στην αγορά νωρίτερα, με υψηλότερες τιμές
  • Διεγείρεται την ανάπτυξη της μεγάλης κοιλίας
  • Μείωση άγχους απογαλακτισμού

Κατά τον απογαλακτισμό προτιμήστε να απομακρυνθούν οι μητέρες τους από τον χώρο απογαλακτισμού αντί για το αμνοερίφιο, επειδή είναι εξοικειωμένα με το περιβάλλον και ξέρουν που να βρουν τροφή και νερό.

Όψιμος απογαλακτισμός

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι παραγωγοί προτιμούν μια φυσική μέθοδο απογαλακτισμού όπου τα αμνοερίφια μένουν σε βοσκότοπους με τις μητέρες για μεγαλύτερο διάστημα. Ουσιαστικά, χωρίς παρέμβαση, ο απογαλακτισμός γίνεται φυσικά σε ηλικία περίπου 6 μηνών. Τα αμνοερίφια που γεννιούνται όψιμα, δηλαδή την άνοιξη συνήθως απογαλακτίζονται αργότερα από τα αμνοερίφια που γεννιούνται το χειμώνα και τα αμνοερίφια που γεννιούνται το φθινόπωρο. Περίπου 4 μήνες είναι μια τυπική όψιμη ηλικία απογαλακτισμού.

Τα πλεονεκτήματα του όψιμου απογαλακτισμού:

  • Λιγότερο άγχος για τα αιγοπρόβατα και τα αμνοερίφια
  • Μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης μαστίτιδας
  • Αξιοποίηση διαθέσιμης χορτονομή για αμνοερίφια, αν και υπάρχει ανταγωνισμός

Πέντε βασικά βήματα πριν και κατά τον απογαλακτιμσό

Η σωστή προετοιμασία απογαλακτισμού ελαχιστοποιεί το άγχος και δικαιολογεί μια ομαλή μετάβαση τόσο για τα αμνοερίφια όσο και για τις μητέρες τους.

  1. Συμπληρωματική χορήγηση στερεάς τροφής
  • Χονδροειδείς ζωοτροφές καλής ποιότητας και ένα συμπυκνωμένο μείγμα από τη 2η εβδομάδα μετά τον τοκετό απαραίτητα  και από την ηλικία των 20 ημερών 200-250 γρ. συμπληρωματικής χορήγησης στερεάς τροφής (creep) ανά αμνό ανά ημέρα. Στην ηλικία των 4 έως 6 εβδομάδων και άνω, οι χονδροειδείς τροφές γίνονται πιο εύγευστες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα αμνοερίφια μπορούν σταδιακά να μεταβούν σε ένα πλήρες pelleted σιτηρέσιο ή ένα σιτηρέσιο που περιέχει σπασμένο καλαμπόκι και συμπλήρωμα (16% -18% πρωτεΐνη). Τα σιτηρέσια πρέπει να παρασκευάζονται ώστε να περιέχουν 20% πρωτεΐνης.
  • Χρησιμοποιήστε σκεπασμένες ταΐστρες που ελαχιστοποιούν την πρόσβαση σε ενήλικα.
  1. Εμβολιασμοί
  • Βεβαιωθείτε ότι τα αμνοερίφια έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια πριν τον απογαλακτισμό
  1. Ομαδοποίηση 
  • Κρατήστε τα αμνοερίφια σε γνώριμες για αυτά ομάδες για να μειώσετε το άγχος
  • Ο διαχωρισμός των μητέρων από τα αμνοερίφια να γίνει όσο το δυνατόν σταδιακά.
  1. Έλεγχοι Υγείας 
  • Ελέγξτε τα αμνοερίφια για ασθένειες, σημάδια χωλότητας ή παρασίτων πριν από τον απογαλακτισμό και αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα υγείας άμεσα.
  1. Περιβάλλον απογαλακτισμού 
  • Βεβαιωθείτε ότι τα αμνοερίφια έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ποιοτική χορτονομή και στερεές ζωοτροφές σε μια ασφαλή και προστατευμένη περιοχή.
  • Αποφύγετε τον υπερπληθυσμό για να μειώσετε το άγχος και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
  • Ο κλωβός πρέπει να διατηρείται στεγνός και με ικανοποιητική ποσότητα στρωμνής.

Μέθοδοι απογαλακτισμού 

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του αμνοριφίου από την μητέρα, όπως είναι ο απότομος απογαλακτισμός. Αν και είναι απλό σαν μέθοδος, ο πλήρης διαχωρισμός των αμνοεριφίων και των μητέρων τους σε μια ημέρα μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος εάν δεν αντιμετωπιστεί προσεκτικά. Επίσης υπάρχει ο σταδιακός απογαλακτισμός, κατά τον οποίο μειώνεται ο χρόνος που περνούν τα αμνοερίφια με τις μητέρες σε βάθος ημερών ή βδομάδων. Αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο αγχωτική αλλά απαιτεί περισσότερη εργασία και πόρους. Τέλος, υπάρχει ο απογαλακτισμός φράχτη, όπου ναι μεν διαχωρίζονται τα αμνοερίφια από τις μητέρες, αλλά διασφαλίζετε ότι παραμένουν σε επαφή μέσω της όρασης ή/και του ήχου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Παρατείνεται η απαγόρευση των μετακινήσεων αιγοπροβάτων εκτός της απαγορευμένης ζώνης έως 31 Ιουλίου 2025, έπειτα την εμφάνιση έξι κρουσμάτων εντός δύο εβδομάδων.

FARMING

Η έναρξη της βόσκησης την εαρινή περίοδο απαιτεί προσοχή, καθώς η σωστή διαχείριση των παραμέτρων βόσκησης είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ακεραιότητας των...

REPORTS

Την λήψη μέτρων πρόληψης από τους κτηνοτρόφους, κυρίως αιγοπροβάτων, της Κεφαλονιάς συνιστά με ανακοίνωση της η Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς – Ιθάκης, προκειμένου να μην υπάρξουν...

FARMING

Το γάλα που προορίζεται για την παρασκευή τυριού πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή του. Κατά την παραλαβή του γάλακτος...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...