Κρίσιμοι είναι οι τελευταίοι μήνες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει την κτηνοτροφία σε μεγάλο βαθμό, λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού των αιγοπροβάτων εξαιτίας της πανώλης των προβάτων και ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών. Ό,τι χρήματα διέθεταν οι κτηνοτρόφοι δαπανήθηκαν στην προμήθεια νέων ζωοτροφών και πλέον, 5 μήνες μετά, έχουν ξεμείνει από ζωοτροφές και χρήματα για να αγοράσουν τροφή για τα ζώα τους.
Ό,τι απόθεμα υπήρχε σε ζωοτροφές εξαντλήθηκε, οι αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά ακόμη δεν έχουν καταβληθεί πλήρως και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, με το κόστος των ζωοτροφών να έχει αυξηθεί κι άλλο, σε ποσοστό 30%. Η αύξηση αυτή ήρθε να προστεθεί στις ήδη επιβαρυμένες τιμές κατά 70%, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα χρόνο το κόστος να έχει διπλασιαστεί. Ενδεικτικά, ο ένας τόνος καλαμπόκι από 180 ευρώ έφτασε να κοστίζει 420 ευρώ. Επόμενο είναι το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων να εκτινάσσεται στα ύψη, με τους κτηνοτρόφους να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των ζωοτροφών.
Σύμφωνα με εκτίμησή του Νίκου Δημόπουλου, εκπρόσωπο του συντονιστικού των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι ελάχιστα, ωστόσο, όπως είπε, «αν πληρωθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, το νούμερο θα εκτοξευτεί, γιατί τα ζώα και οι μέρες εγκλεισμού είναι πάρα πολλά».
Σε επιστολή που απέστειλε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναφέρεται το αίτημα για επανεξέταση της απόφασης για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς. Η επιστολή παρατίθεται παρακάτω:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Οι σημαντικές προσβολές σε πολλές περιφέρειες της χώρας του ζωικού κεφαλαίου από τις ασθένειες της Πανώλης και της Ευλογιάς αιγοπροβάτων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τον Ιούλιο, έχουν παράλληλη επίπτωση και στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών, αφού συνέπεσε με το μέγιστο της συγκομιδής τους, της αποθήκευσης και της διακίνησης.
Έτσι, έχει δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων μια αδυναμία:
- των κτηνοτρόφων που είχαν αποθηκεύσει ζωοτροφές και απώλεσαν το ζωικό κεφάλαιο και τώρα ούτε μπορούν να τις πωλήσουν, ούτε και να τις εξοφλήσουν στην αξία αγοράς από αυτούς που τις αγόρασαν.
- των παραγωγών κτηνοτροφικών φυτών και ζωοτροφών, είτε καρπού (αραβόσιτος), είτε σανού (μηδική) να μπορέσουν να διακινήσουν τις ήδη αποθηκευμένες ζωοτροφές, κατά την έναρξη των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αποθηκεύσουν τις νέες συγκομιδές.
Με βάση τις δύο παραπάνω βασικές κατηγορίες προβλημάτων και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΘΕΑΣ από τους συνεταιρισμούς μέλη της και σε συνέχεια της εγκυκλίου με τις οδηγίες που αφορούν τη διακίνηση ζωοτροφών, μετά από τα πολλαπλά κρούσματα ευλογιάς, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε συνεταιρισμούς, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους και σε ιδιώτες, οι οποίοι διαθέτουν αποθηκευμένες τις ζωοτροφές και δεν δύνανται να τις πουλήσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα ρευστότητας, δυσχεραίνοντας την κατάσταση, που λόγω των μεγάλων ποσοτήτων, κινδυνεύουν από οικονομική κατάρρευση.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που η κατάσταση επιβαρύνθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας, δημιουργείται εκ των πραγμάτων η ανάγκη εφαρμογής άμεσα, ενός πλαισίου προστασίας, για τη στήριξη των συνεταιρισμών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ιδιωτών, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων από τους περιορισμούς στην προμήθεια και διακίνηση ζωοτροφών.
Ενδεικτικά προτείνουμε αυτή η ενίσχυση να γίνει μέσω:
- οικονομικών ενισχύσεων από την καταγραφή των αποθεμάτων που συσσωρεύθηκαν
- άλλων μορφών οικονομικής στήριξης μέσω δανειοδότησης, έναντι των αποθηκευμένων ζωοτροφών.
Σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεων μας ξέρουμε ότι γνωρίζετε όλες τις πτυχές του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο τομέα των ζωοτροφών και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τη δύσκολη συγκυρία για:
- την ελεγχόμενη διακίνηση των ζωοτροφών όπου είναι δυνατόν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και προστασία του ζωικού κεφαλαίου
- την οικονομική στήριξη όσων εξ αιτίας των ζωονόσων δημιούργησαν αποθέματα, που αντικειμενικά δεν μπορούν να τα διαθέσουν γιατί π.χ. οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονταν δεν διαθέτουν πια ζωικό κεφάλαιο.
Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να σας παρέχουμε στον εν λόγω ζήτημα».