Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για πάχυνση και σφαγή σε όλη τη χώρα

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός Θεσσαλίας, απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου.

Επιπλέον σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται ότι η αντίδρασή της στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο, ενώ ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι ο εντοπισμός του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μεσινό του Δήμου Συκιώνος στην Κορινθία, καθώς και του κρούσματος στη Φαλάνη στη Λάρισα, επετεύχθησαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και τα κρούσματα εντοπίσθηκαν πριν ακόμα εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ύστερα από προληπτική έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, με βάση την διαδρομή που ακολούθησαν ζώα που εισήχθησαν από συγκεκριμένη χώρα.

Στην περιοχή του Μεσινού έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη, κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.

Το Σάββατο έγινε σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο στην Κόρινθο και την Κυριακή στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αντιπεριφερειών Δυτικής Ελλάδας, μιας και η ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ εισέρχεται και στην Αχαΐα, αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΤ και των δύο Περιφερειών.

Έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.

Η κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία  και συνεργασία με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων με στόχο την πλήρη ιχνηλάτηση και προέλευση του ιού.

Νίκος Χαρδαλιάς για την πανώλη των αιγοπροβάτων: «Σε απόλυτη επιφυλακή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Επί ποδός βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής μετά την επιβεβαίωση της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν συνεννόησης με τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, από την πρώτη στιγμή στην περιοχή έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας με στόχο την εκρίζωση της νόσου.

Όπως αποφασίστηκε, τα μέτρα επικεντρώνονται:

-Στον άμεσο εντοπισμό τυχόν πρωτογενών κρουσμάτων

-Στην άμεση θανάτωση, εντός 24 ωρών, των ζώων που νοσούν

-Στον άμεσο έλεγχο με πολλές κινητές μονάδες και με στοχευμένα δείγματα.

Παράλληλα, η ζώνη προστασίας ορίζεται στα 3 χιλιόμετρα και η ζώνη επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έχει απαγορευτεί η μετακίνηση ζώντων ζώων για αναπαραγωγή, σφαγή και προς τους θερινούς βοσκότοπους, σε όλη την Αττική.

Επισημαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, στην Περιφέρεια έχουν ήδη συγκροτηθεί τρία Τοπικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ), με όλους τους υπηρετούντες κτηνιάτρους της Περιφέρειας Αττικής να βρίσκονται επί ποδός.

Επιπροσθέτως, με τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν επιστρατευτεί δύο επιπλέον εργαστήρια για την ταχύτερη επεξεργασία των δειγμάτων.

Κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη Αττικής, στην περιοχή βρίσκεται το σύνολο των αρμόδιων υπαλλήλων της Περιφέρειας, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δήμητρα Αγγελάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Κλεάνθη Βαρελά, για επιτόπιους ελέγχους και άμεση συνεργασία με του κτηνοτρόφους.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές ημέρες -πριν από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος- το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων της Περιφέρειας είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και υπό την υποψία πιθανών άλλων κρουσμάτων, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 23 αποτεφρώσεις ζώων στη Δυτική Αττική, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, με την εν λόγω κτηνοτροφική μονάδα να έχει μπει σε καραντίνα.

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ζητά την άμεση συνεργασία των κτηνοτρόφων και των εμπόρων ζωοτροφών της Αττικής, τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε απευθείας και συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να δηλώνουν κάθε πιθανό κρούσμα.

Για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική οδηγία και η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως συμβαίνει με όλα τα λοιμώδη νοσήματα.

Επισημαίνει ότι, με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα – κρέας) διακινούνται προσώρας χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ειδικότερα, το γάλα διακινείται κανονικά, έπειτα από υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς και για 15 δευτερόλεπτα και το κρέας καταναλώνεται επίσης κανονικά, εφόσον περάσει από την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε πλήρη εγρήγορση και απόλυτη επιφυλακή. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, αναβαθμίσαμε άμεσα τα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας κατά γράμμα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο ώστε να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο το συντομότερο δυνατό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται με εξειδικευμένο προσωπικό στο πεδίο για διαρκείς και επιτόπιους ελέγχους. Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τον ιό. Και για τον λόγο αυτό, ζητούμε τη συνεργασία όλων και πρωτίστως των κτηνοτρόφων μας».

Νωρίτερα ο Τυροκόμος έγραφε:

Κρούσμα πανώλης στην ορεινή Κορινθία, στα 20 πλέον τα επιβεβαιωμένα

Σε είκοσι ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, καθώς επιβεβαιώθηκε ένα ακόμα μακριά από τη Θεσσαλία, σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία ενώ λίγες ώρες πριν είχε γίνει καταγραφή άλλου ενός κρούσματος στην Φαλάνη Λάρισας.

Συνολικά, δέκα (10) κρούσματα έχουν βεβαιωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, εννιά (9) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και ένα (1) στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Κρούσμα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών επιβεβαιώθηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στην ορεινή Κορινθία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρα με στόχο τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου σε λίγη ώρα πραγματοποιείται στα γραφεία της ΠΕ Κορινθίας, σύσκεψη υπό τον ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο και τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού, τον αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κορινθίας Αναστάσιο Γκιολή, τον Αντιπεριφερειάρχη  Αγροτικής Παραγωγής Σπύρο Ζαχαριά, τον αντιπεριφεριάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια, τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Αντώνη Ζαμπέλα, τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτη Χατζηνικολάου, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων Μαίρη Γιαννιού, ο διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών ΔΕ ΠΕΚΔΥ Κώστας Μήλιος και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας

Ανάλογη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και αύριο στην Πάτρα.

  • Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση της νόσου οδήγησε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις ιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών, στον εντοπισμό του κρούσματος της Κορινθίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι ιογενής μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα και ΔΕΝ μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Nωρίτερα ο Τυροκόμος έγραφε:

Στα 18 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης, 10 στα Τρίκαλα, 8 σε Λάρισα

Από την πρώτη μέρα εμφάνισης της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα (11 Ιουλίου) έως και χθες (24 Ιουλίου), έχουν επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα συνολικά. Δέκα (10) στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και οκτώ (8) στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Με επίκεντρο τις εκμεταλλεύσεις που βρέθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ορισθεί ζώνες προστασίας με ακτίνα 3 χλμ και ζώνες επιτήρησης με ακτίνα 10 χλμ. Στην ΠΕ Τρικάλων στην ζώνη προστασίας υπάρχουν 3.500 ζώα και έχουν ελεγχθεί και τα 3.500  και στη ζώνη επιτήρησης 18.000 ζώα και έχουν ελεγχθεί 16.000. Στην ΠΕ Λάρισας έχουν ορισθεί τρεις ζώνες προστασίας και τρεις ζώνες επιτήρησης. Στις ζώνες προστασίας υπάρχουν 80.700 ζώα και έχουν ελεγχθεί 70.600 ζώα. Στις ζώνες επιτήρησης υπάρχουν 198.500 ζώα και ελεγχθεί 92.300 Συνολικά στις δύο ΠΕ και σε όλες τις ζώνες υπάρχουν 300.700 ζώα εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 182.400.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ζώων και των ζωνών αυξάνεται κάθε φορά που επιβεβαιώνεται νέο κρούσμα Στα ζώα γίνεται κλινικός έλεγχος και λαμβάνονται  δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση από  ζώα που φέρουν συμπτώματα αλλά και από ασυμπτωματικά ζώα. Στα κτηνιατρικά εργαστήρια, έως και χθες έχουν αποσταλεί 1.775 δείγματα. Στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 38 συνεργεία αποτελούμενα από 90 κτηνιάτρους, οι οποίοι κάνουν κλινική εξέταση των ζώων και 10 συνεργεία του ΕΦΕΤ αποτελούμενα από 25 επιστήμονες, οι οποίοι ενημερώνουν και πιστοποιούν την τήρηση των μέτρων στα τυροκομεία της περιοχής.

Από το σύνολο των 90 τυροκομείων έχει γίνει ενημέρωση στα 70 και αύριο η ενημέρωση θα έχει ολοκληρωθεί και στα 90. Συνολικά απασχολούνται περισσότερα από 140 άτομα ( επιστήμονες και βοηθητικό προσωπικό στο πεδίο και στη διοικητική υποστήριξη και στα κτηνιατρικά εργαστήρια). Η επιχείρηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση έως ότου ελεγχθεί το σύνολο τω ζώων και επιτευχθεί η εκρίζωση της νόσου.

Δείτε ζωντανά τις ζώνες προστασίας και τις εστίες κρουσμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων θα σταθεί η Πολιτεία

Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να κλείσουμε τον κύκλο μετάδοσης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, περιορίζοντας αρχικώς τη νόσο και στη συνέχεια εκριζώνοντάς την οριστικά, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του πρωί Πέμπτης 25 Ιουλίου στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι, επειδή η επώαση του ιού χρειάζεται 22 ημέρες, είναι πιθανόν να μη είχε ακόμα εκδηλωθεί η νόσος στα ζώα που εισήχθησαν στη χώρα μας. Διευκρίνισε, πάντως ότι η επιδημιολογική έρευνα είναι σε εξέλιξη και, για το λόγο αυτό, συνέστησε να υπάρχει προσοχή στην αναφορά οιασδήποτε χώρας, ως υπεύθυνη για την εξαγωγή της νόσου στην Ελλάδα.  Σημείωσε, ωστόσο, ότι τόσο οι χώρες της ΕΕ, όσο και οι τρίτες χώρες από τις οποίες γίνονται εισαγωγές για να αναπληρωθούν οι απώλειες από το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στον Daniel, είναι υποχρεωμένες να τηρούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να εκδίδουν πιστοποιητικά υγείας στα ζώα

Ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί και πάλι στο πλευρό των κτηνοτρόφων στα κοπάδια των οποίων εκδηλώθηκε η νόσος, όπως έπραξε με το σύνολο των αγροτών στις περιπτώσεις του Daniel, Elias και Ιανού.

«Δεν προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποζημιώσεις. Αλλά ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής Πολιτείας και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα των αποζημιώσεων όλων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Αποδείχθηκε στις πολύ μεγάλες θεομηνίες που είχαμε στο παρελθόν με τον Ιανό με τον Ντάνιελ. Η κυβέρνηση έκανε υπερβάσεις και αυτό, προκειμένου να στηρίξει όλο τον παραγωγικό κόσμο και να του δώσει τη δυνατότητα της συνέχειας», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε εδώ, το έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση. Όταν βρέθηκα ο ίδιος την προηγούμενη Παρασκευή στη Λάρισα, όταν παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή της Ελασσόνας, κάναμε μια ευρεία σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και όλους τους αρμόδιους φορείς. Εκεί τόνισα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά στους κτηνοτρόφους ότι η πολιτεία θα είναι παρούσα να τους στηρίξει σε μια δύσκολη στιγμή».

Νωρίτερα ο Τυροκόμος έγραφε:

Διπλάσια τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, έφτασαν τα 16 σε λίγες ώρες

Σε 16 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, μετά την δήλωση επιπλέον 6 ακόμα στην ΠΕ Λάρισας στις 24 Ιουλίου. Το σύνολο των κρουσμάτων εντοπίζεται εντός τα πρώτης ζώνης προστασίας.

Eπείγουσα προκαταρκτική εξέταση φέρεται να παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας για τις εξελίξεις με τα 16 (μέχρι στιγμής) επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία.

Συγκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ο εισαγγελέας παρενέβη ζητώντας την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έφερε τα μολυσμένα ζώα στη χώρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση τον τελευταίο Τυροκόμο

Σε 16 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, μετά την δήλωση επιπλέον 6 ακόμα στην ΠΕ Λάρισας στις 24 Ιουλίου. Το σύνολο των κρουσμάτων εντοπίζεται εντός τα πρώτης ζώνης προστασίας.

Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στη ζώνη προστασίας (3 χλμ) και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ολοκληρωθεί και από το πρωί της Τετάρτης βρίσκονται στο πεδίο περισσότεροι από 110 κτηνίατροι, με 39 συνεργεία διενεργώντας ελέγχους.

Μέχρι τις 23 Ιουλίου έχουν σταλεί 1.371 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 5.000 αιγοπρόβατα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν σε μια μονάδα επιβεβαιωθεί κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, με βάση τους κανόνες της ΕΕ όλα τα ζώα της μονάδας θανατώνονται και ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και απολύμανση της μονάδας.

Την Τετάρτη έφτασε στην περιοχή κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας). Κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί επίσης η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σφαγεία.

Όσον αφορά τους ελέγχους στη δεύτερη ζώνη προστασίας (3-10 χλμ), αυτοί θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου σε Ελασσόνα και Συκούριο ώστε να υπάρξει τελική ενημέρωση για το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει στην κτηνοτροφία της Θεσσαλίας.

Έκτακτα μέτρα για τις ζωοτροφές

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έλαβε έκτακτα μέτρα και για τις ζωοτροφές. Στο πλαίσιο αυτό ισχύουν τα εξής:

  • Ζωοτροφές φυτικής προέλευσης (σύνθετες ζωοτροφές ή πρώτες ύλες ζωοτροφών, π.χ. άχυρα, μηδική) που προορίζονται για χρήση σε μικρά μηρυκαστικά, δεν επιτρέπεται να διακινηθούν εκτός της ζώνης προστασίας εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη προστασίας ή εκτός της ζώνης επιτήρησης εφ’ όσον έχουν παραχθεί στη ζώνη επιτήρησης.
  • Επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για μικρά μηρυκαστικά και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης διακινούν τις ζωοτροφές αποκλειστικά και μόνο στις ζώνες προστασίας ή επιτήρησης αντίστοιχα, και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα.
  • Επισημαίνεται ιδιαίτερα η ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων βιασφάλειας κατά τη διακίνηση ζωοτροφών (απολύμανση μεταφορικών μέσων, χρήση φόρμας μια χρήσης και ποδοναρίων από τους μεταφορείς που θα αφήνεται για καταστροφή στην κτηνoτροφική εγκατάσταση, κλπ.).
  • Οι επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών και οι ενδιάμεσοι ζωοτροφών που προορίζονται για όλα τα είδη ζώων πλην των μικρών μηρυκαστικών και έχουν τις εγκαταστάσεις τους στις ζώνες προστασίας/επιτήρησης διακινούν τις εν λόγω ζωοτροφές και εκτός της ζώνης επιτήρησης με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας που προβλέπονται και ότι στις εκτροφές που παραδίνονται οι ζωοτροφές δε διατηρούνται μικρά μηρυκαστικά.
  • Ζωοτροφές που έχουν παραχθεί εκτός των ζωνών επιτήρησης μπορούν να διακινηθούν εντός των ζωνών επιτήρησης εφ’ όσον κατά η διακίνησή τους εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα βιασφάλειας προβλέπονται.

Έρχεται το rapid test για ζωονόσους

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έρχεται rapid test για την πανώλη αιγοπροβάτων που ευθύνεται για την θάνατωση χιλιάδων ζώων τις τελευταίες 10 μέρες.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, αναπτύσσεται συνεργασία με την Λαρισινή εταιρεία Prognosis Biotech με σκοπό τη δημιουργία ενός rapid test για την πανώλη και άλλα νοσήματα των αιγοπροβάτων το οποίο αναμένεται να παραδοθεί πολύ σύντομα στην Περιφέρεια. Η ανάπτυξη του rapid test εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλά στη μάχη που δίνει η Θεσσαλία για την προστασία του ζωικού της κεφαλαίου.

Nωρίτερα ο Τυροκόμος έγραφε:

Ωστόσο, αύριο αναμένεται να δηλωθούν στην ΕΕ ακόμη έξι κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Λαρίσης, όλα εντός των ζωνών προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών τα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα είναι 10. Τα εννέα εξ αυτών στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στη ζώνη προστασίας (των 3 χλμ) και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ολοκληρωθεί και από σήμερα, από το πρωί, βρίσκονται στο πεδίο περισσότεροι από 100 κτηνίατροι, με 34 συνεργεία διενεργώντας ελέγχους.

Αύριο τα συνεργεία θα είναι 39 και οι κτηνίατροι που θα επιχειρήσουν θα ξεπεράσουν τους 110.

Έως σήμερα έχουν σταλεί 1.371 δείγματα στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αθηνών για έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι όταν σε μια μονάδα επιβεβαιωθεί κρούσμα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, με βάση τους κανόνες της ΕΕ όλα τα ζώα της μονάδας θανατώνονται και ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και απολύμανση της μονάδας.

Μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και στις δύο ζώνες επιτήρησης (των 10χλμ). Συνολικά και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν ελεγχθεί γύρω στα 124.000 ζώα (14.000 στην ΠΕ Τρικάλων και άνω των 110.000 στην ΠΕ Λάρισας).

Αύριο θα φτάσει στην περιοχή κλιμάκιο της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης ζωονόσων της ΕΕ, η EUVet, συνοδευόμενο από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Nωρίτερα ο Τυροκόμος έγραφε:

Επτά οι επιβεβαιωμένες εστίες πανώλης στη Θεσσαλία, κρούσμα σε μονάδα της Ρουμανίας

Σε επτά τον αριθμό ανέρχονται οι επιβεβαιωμένες εστίες πανώλης αιγοπροβάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκ των οποίων 6 αφορούν αφορούν εκτροφές στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, στο Δήμο Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και μία (1) εστία αφορά εκτροφή στη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς, στο Δήμο Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στις 22 Ιουλίου, όλα τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται από κανονισμούς της Κομισιόν και την Εθνική Νομοθεσία εφαρμόζονται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. Τρικάλων και Π.Ε. Λάρισας και η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τρεις ζώνες προστασίας

Από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή έχουν οριοθετηθεί οι παρακάτω ζώνες:

  • 1)Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 χιλιομέτρων γύρω από κάθε μολυσμένη εκτροφή
  • 2)Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10 χιλιομέτρων γύρω από κάθε μολυσμένη εκτροφή
  • 3)Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων και τον δήμο Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών.

Αλλαγές στις εν λόγω Απαγορευμένες Ζώνες καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν την ημερομηνία λήξης των μέτρων θα δοθούν έγκαιρα με νέα εγκύκλιο κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υποψίες για εισόδου του παθογόνου από τη Ρουμανία

Κατόπιν επιβεβαίωσης παρουσίας του ιού της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών σε εκτροφή με 51.119 πρόβατα στην περιοχή Tulcea της Ρουμανίας, η οποία αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών με σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Χώρας έχουν κληθεί να προβούν άμεσα σε κλινικούς ελέγχους ζώων με χώρα προέλευσης τη Ρουμανία και ημερομηνία εισαγωγής την 01/06/2024 και έπειτα στις περιοχές δικαιοδοσίας τους. Τα ζώα, με χώρα προέλευσης τη Ρουμανία, πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα στην εγκατάσταση προορισμού τουλάχιστον για περίοδο 21 ημερών πριν τη μετακίνησή τους.

Επισημαίνεται ότι μόνο κατόπιν κλινικής εξέτασης των εν λόγω ζώων εντός περιόδου 24 ωρών πριν από το χρόνο μετακίνησης, εγκρίνεται η μετακίνησή τους.

Ομάδα κρούσης 100 κτηνιάτρων

Το πρωί της Δευτέρας, περισσότεροι από 100 κτηνίατροι από όλοι τη χώρα ξεκίνησαν ελέγχους στις 400 κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας, με τον συντονισμό της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν θανατωθεί περισσότερα από 2.407 ζώα, ενώ μέχρι το πέρας της εβδομάδας θα ελεγχθούν τουλάχιστον 110.000 ζώα.

Η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής έχει ως εξής:

«Λήψη μέτρων λόγω επιβεβαίωσης εστιών Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Σχετ. 1)Η με αριθ. πρωτ.501/19876/16.02.2016 εγκύκλιος της υπηρεσίας μας.

Σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί επτά (7) εστίες Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Εικόνα 1). Έξι (6) εστίες αφορούν εκτροφές στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, στο Δήμο Μετεώρων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και μία (1) εστία αφορά εκτροφή στη Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς, στο Δήμο Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2020/687 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και το υπ’ αριθμ 1747/386028/14.12.23/Β΄7121/18.12.2023 «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του Π.Δ. 138/1995 Α΄ 88.» εφαρμόζονται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. Τρικάλων και Π.Ε. Λάρισας. Η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατόπιν των ανωτέρω οριοθετήθηκαν από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή οι παρακάτω ζώνες: 

  • 1)Ζώνη Προστασίας ακτίνας 3 Km γύρω από κάθε μολυσμένη εκτροφή
  • 2)Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 10Km γύρω από κάθε μολυσμένη εκτροφή
  • 3)Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη η οποία περιλαμβάνει τους Δήμους Τρικκαίων και Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων και τον δήμο Δεσκάτης της Π.Ε. Γρεβενών. 

Αλλαγές στις εν λόγω Απαγορευμένες Ζώνες καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν την ημερομηνία λήξης των μέτρων θα δοθούν με νέα εγκύκλιο της υπηρεσίας μας κατόπιν διαβούλευσης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες για το νόσημα υπάρχουν στην με αριθ. πρωτ.501/19876/16.02.2016 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας, η οποία είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

https://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Aigoprobata/aigoprobata_panolh180216.pdf

Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος και τονίζεται ότι απαιτείται η συνεργασία και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων αρχών και φορέων.

Επιπλέον, κατόπιν επιβεβαίωσης παρουσίας του ιού της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών σε εκτροφή με 51.119 πρόβατα στην περιοχή Tulcea της Ρουμανίας, η οποία αποτελεί σταθμό πάχυνσης αμνών με σκοπό τις εξαγωγές και το ενδοκοινοτικό εμπόριο, παρακαλούμε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Χώρας να προβούν άμεσα σε κλινικούς ελέγχους ζώων με χώρα προέλευσης τη Ρουμανία και ημερομηνία εισαγωγής την 01/06/2024 και έπειτα στις περιοχές δικαιοδοσίας τους. Τα ζώα, με χώρα προέλευσης τη Ρουμανία, πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα στην εγκατάσταση προορισμού τουλάχιστον για περίοδο 21 ημερών πριν τη μετακίνησή τους. 

Επισημαίνεται ότι μόνο κατόπιν κλινικής εξέτασης των εν λόγω ζώων εντός περιόδου 24 ωρών πριν από το χρόνο μετακίνησης, εγκρίνεται η μετακίνησή τους».

 

Σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Χρήστου Κέλλα έχει ως ακολούθως:

Κέλλας: Σαρωτικοί έλεγχοι στα εκτροφεία της Λάρισας για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κρίση

“Διαδοχικές συσκέψεις με κτηνιάτρους, τυροκόμους, εκπροσώπους σφαγείων, εκπροσώπους επιχειρήσεων ζωοτροφών, αρμόδιους φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στη Λάρισα και στην Ελασσόνα, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανώλης μικρών μυρηκαστικών.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας, και ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείριση στη χώρα με 100 κτηνιάτρους από το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς κτηνιάτρους, που βρίσκονται στο πεδίο για τη λήψη δειγμάτων στις ζώνες προστασίας και τις ζώνες επιτήρησης στις περιοχές που βρέθηκαν τα κρούσματα.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων και στην Π.Ε. Λάρισας, ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι «ζητούμε την ειλικρινή συνεργασία όλων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου και να ξεφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την κρίση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα που λήφθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν αρνητικά, ενώ συνεχίζεται ο εντατικός έλεγχος όλων των μονάδων με δειγματοληψίες παντού. «Οι κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας σαρώνουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής και πραγματοποιείται ο επιδημιολογικός έλεγχος», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μεταδίδεται μόνο από αμνοερίφια σε αμνοερίφια».

Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επεσήμανε: «Καταβάλουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να τελειώσει η κρίση της πανώλης των αιγοπροβάτων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη διάθεση να την αντιμετωπίσουμε, καθώς επενδύουμε στην ελληνική κτηνοτροφία και στους Έλληνες παραγωγούς».

Σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει ως ακολούθως:

“Θέμα: Είσοδος Πανώλης των Αιγοπροβάτων στη Χώρα – Απαράδεκτη Αδράνεια και Ανευθυνότητα της Κυβέρνησης

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εκφράζει την έντονη οργή του για την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, αποτέλεσμα του αίσχους του λαθρεμπορίου ζώων για το οποίο ακόμα δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη και δεν έχουμε ακόμα κάποια σχετική ενημέρωση από την δικαιοσύνη. Είναι εξοργιστικό πώς αυτά τα ζώα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους. Πού ήταν οι υπεύθυνοι; Πώς επιτρέπεται να πωλούνται ζώα κρεατοπαραγωγής που υποτίθεται εισήχθησαν για σφαγή να καταλήξουν ως ζωντανά ζώα γαλακτοπαραγωγής σε εκμεταλλεύσεις ανά την χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο παρακάμπτοντας κάθε κανόνα ασφαλείας κάτι που μας δικαιώνει όταν ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα και για τις ελληνοποιήσεις και για εισαγωγές ζώων αμφιβόλου ποιότητας από άλλες χώρες.

Επιδοτήσεις κομμένες και μειωμένες στους ανθρώπους της παραγωγής ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επιτήδειοι λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καμία ενημέρωση για την κατανομή των επιδοτήσεων, αποζημιώσεις για πλημμύρες και φωτιές ακόμα στον αέρα, ΟΣΔΕ «αμφίβολο», έλεγχος διακίνησης προϊόντων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων κτηνιατρείων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων εργαστηρίων ελλιπής, αγροτική πολιτική με όραμα και σχεδιασμό ανύπαρκτη, κανένας πραγματικός διάλογος με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των πολιτών μας. Η κυβέρνηση δείχνει με τις πράξεις της ότι δεν νοιάζεται για τον κλάδο που παράγει την τροφή μας, την βασική ανάγκη για την επιβίωση των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για αυτή την καταστροφική κατάσταση. Η αδράνεια και η ανικανότητα ορισμένων υπαλλήλων, της έχουν οδηγήσει σε αυτήν την καταστροφή. Η αργοπορία στην εξέταση των αρχικών δειγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Για όλα αυτά, δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι, αλλά το διαλυμένο και ανίκανο κράτος που αφήνει ανεξέλεγκτους επιτήδειους να δρουν όπως θέλουν με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή του κλάδου αλλά και του εθνικού μας προϊόντος την ΦΕΤΑ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απαιτεί άμεση δράση από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία του κλάδου μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά.

Η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πρέπει να τελειώσουν εδώ, σε αντίθετη περίπτωση μας οδηγείτε σε γενικό ξεσηκωμό, με ότι αντίκτυπο θα έχει αυτό για την κυβέρνηση αλλά και την αυτάρκεια των τροφίμων της χώρας μας, αφού θα μας απομακρύνετε από την παραγωγή και τα αποτελέσματα των αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων τροφίμων τα βλέπουμε ήδη.

Αιτήματα προς την Κυβέρνηση

  1. Δίκαιες Αποζημιώσεις για Θανατωθέντα Ζώα αλλά και νεκρά ζώα λόγω του ιού:
    • Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο.
  2. Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν υπολογίσει αυτές τις τροφές και τώρα εξαναγκάζονται να τις προμηθευτούν.
  3. Άμεση στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων
    • Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας με κτηνιάτρους με βάση το οργανόγραμμα το οποίο υπάρχει, καθώς αυτήν την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της έλλειψης προσωπικού για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Σχεδόν το 10% των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας μας δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό.
    • Άμεση στελέχωση όλων των κρατικών εργαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και των απαραίτητων υλών που χρειάζονται για διεκπεραίωση αναλύσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα.
  4. Αποζημιώσεις για Απολυμάνσεις:
    • Ζητάμε αποζημιώσεις για τις απολυμάνσεις που θα πρέπει να κάνουμε στα κοπάδια μας με ειδικά σκευάσματα, τα οποία θα στοιχίσουν ως και 2 ευρώ ανά ζώο για κάθε μήνα απολύμανσης. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη άμεσα.
  5. Οι περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης
    • Οι περιφέρειες της χώρας να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των βυτίων γάλακτος και των φορτηγών ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται σε περιορισμό.
  6. Παραδειγματικές Κυρώσεις:
    • Καλούμε την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσες και σκληρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχει επέμβει ακόμα εισαγγελέας και να μην έχει ασκηθεί δίωξη στους λαθρεμπόρους. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια εγκλήματα.

Με αγανάκτηση, διότι τα μέτρα που αιτούμαστε έπρεπε να είχαν παρθεί ΕΧΘΕΣ 

Το κείμενο συνυπογράφουν  και οι Οργανώσεις:

  • Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων ΠΕΚ
  • Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων  ΑΜΘ.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προοριζόταν για εκτροφή και στα 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονταν για σφαγή,...

REPORTS

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.

REPORTS

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που...

SPECIALS

Σε ενδιαφέρουσα φάση δείχνει να εισέρχεται ο κλάδος των τυροκοµικών στην Ελλάδα, παρά το έλλειµµα ολοκληρωµένης στρατηγικής επί του θέµατος και τις αγωνίες οικονοµικής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...