Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kεντρικό θέμα συζήτησης η κτηνοτροφία στα Ιωάννινα και στο Μέτσοβο την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Εκδηλώσεις για την κρίση στην αιγοπροβατοτροφία στα Ιωάννινα και την μετακινούμενη κτηνοτροφία και τη βιοποικιλότητα στο Μέτσοβο την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκδηλώσεις με βασικό θέμα την κτηνοτροφία. Η μία στα Ιωάννινα έχει ως θέμα «Κτηνιατρική Επικαιρότητα – Οι απειλές της αιγοπροβατοτροφίας, Οι εξελίξεις των ζώων συντροφιάς» και η άλλη στο Μέτσοβο αφορά την μετακινούμενη κτηνοτροφία και η βιοποικιλότητα.

Πιο Συγκεκριμένα, η ημερίδα στα Ιωάννινα διοργανώνεται από το Παράρτημα Ηπείρου – Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΣΚ). εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 10:00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, εντός του Κάστρου Ιωαννίνων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν τα ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με ιδιαίτερη αναφορά στην αιγοπροβατοτροφία. Η αιγοπροβατοτροφία, εκτός από τα χρόνια προβλήματα που τη ταλαιπωρούν, το καλοκαίρι βρέθηκε αντιμέτωπη με την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών και τώρα αντιμετωπίζει την Ευλογιά, δύο σοβαρές ασθένειες που έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της χώρας. Αυτές οι ασθένειες έχουν επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των παραγωγών, ενώ παράλληλα η αρμόδια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις.

Εκτός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, θα συζητηθεί και η εφαρμογή του Νόμου 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος αφορά τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος ψηφίστηκε πριν από 3 χρόνια, η εφαρμογή του παραμένει προβληματική.

Αναφορικά με την ημερίδα στο Μέτσοβο, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Μετσόβου υπό την αιγίδα του Δήμου την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 11:00 π.μ..

Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των μονοπατιών της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και τη σύνδεσή τους με την προστασία και καταγραφή της βιοποικιλότητας, μέσα από καινοτόμες δράσεις και επιστημονικές συνεργασίες.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Μετσόβου και με τη συμμετοχή του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της εταιρείας CAIUS, θα παρουσιαστούν σύγχρονες προσεγγίσεις που ενώνουν την παράδοση με την τεχνολογία, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Ομιλητές θα είναι η καθηγήτρια του Τμήματος ΒΕΤ Βασιλική Κατή με θέμα «Έρευνα και δράσεις για τη βιοποικιλότητα: γιατί με αφορά; Μια ηθική και αναπτυξιακή προσέγγιση», η Παναγιώτα Κουτσούκου από την Κοιν.Σ.Επ. Οικομουσείο Ζαγορίου με θέμα «Ανάδειξη κτηνοτροφικών μονοπατιών μέσω της καταγραφής της βιοποικιλότητας» και ο Γιώργος Μενδρινός από την εταιρεία CAIUS με θέμα «Εύρεση ιδανικών βοσκότοπων μέσω τεχνητής νοημοσύνης».

Η δήμαρχος Μετσόβου, Μαρία Χριστίνα Αβέρωφ, θα χαιρετίσει την εκδήλωση, και στο τέλος οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...