Αυτό αναφέρεται στο μήνυμα του Συλλόγου Ουκρανικών Γεωργικών Επιχειρήσεων, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ukrainian News.
«Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, φθάνοντας τους 38.050 τόνους. Το όγκος των προμηθειών μειώθηκε σημαντικά ακόμα και σε σύγκριση με τα προπολεμικά δεδομένα – κατά την ίδια περίοδο το 2021, οι εισαγωγές ήταν υψηλότερες κατά 73,6% (66.800 τόνοι). Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές γαλακτοκομικών προϊόντων είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ολλανδία, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία», αναφέρεται στο μήνυμα.
Σύμφωνα με την αναφορά, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023, η εισαγωγή μη συμπυκνωμένου γάλακτος και κρέμας μειώθηκε κατά 54% φτάνοντας τους 3.500 τόνους, το τυρί μειώθηκε κατά 10% φτάνοντας τους 21.000 τόνους, το βουτυρόγαλα, πηγμένο γάλα, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι και το κεφίρ μειώθηκε κατά 8% φτάνοντας τους 5.940 τόνους και το βούτυρο μειώθηκε κατά 31% φτάνοντας τους 1.700 τόνους.
Ταυτόχρονα, η εισαγωγή παγωτού αυξήθηκε κατά 43% φτάνοντας τους 1.130 τόνους και η εισαγωγή ορού γάλακτος αυξήθηκε κατά 67% φτάνοντας τους 4.900 τόνους.
Σύμφωνα με την αναφορά, η μείωση των εισαγωγών δικαιολογείται από τη μείωση της κατανάλωσης λόγο της μετακίνησης του πληθυσμού στο εξωτερικό (εξαιτίας του πολέμου) και της σταδιακής ανάκαμψης της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας στις επιχειρήσεις.
«Παρόλο που το πρώτο οκτάμηνο ο όγκος παραγωγής γάλακτος ανέρχεται στους 5 εκατομμύρια τόνους, που είναι μόνο 5,6% λιγότερο από πέρυσι, η μείωση οφείλεται κυρίως στα νοικοκυριά, στα οποία το άρμεγμα είναι 12% λιγότερο (3,14 εκατομμύρια τόνοι) κυρίως λόγο της μείωσης του αριθμού των γαλακτοφόρων αγελάδων (-9,1%)», δήλωσε ο αναλυτής του συλλόγου, Maksym Hopka.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμπορικό ισοζύγιο των γαλακτοκομικών προϊόντων παραμένει αμετάβλητο.
«Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων το πρώτο οκτάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 70.200 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 9,7% σε σχέση την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, ο δείκτης αξίας μειώθηκε κατά 6,5% και ανήλθε στα 153,7 εκατ. δολάρια. Ο λόγος για τη μείωση των εισπράξεων αξίας είναι η χαμηλή παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα η οποία δημιουργεί πίεση στις τιμές», δήλωσε.
Όπως ανέφερε νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, Ukrainian News, τον Ιούνιο ο Καναδάς επέτρεψε την εξαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Πηγή: ukranews.com