Παρά την απουσία κρουσμάτων πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου συνεχίζουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από τις ζωονόσους, είτε από εισαγόμενα αιγοπρόβατα είτε από μολυσμένες ζωοτροφές.
Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι του Λασιθίου έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών ζωοτροφών και των μειωμένων επιδοτήσεων. Επιπλέον, η ανομβρία και η μειωμένη χορτονομή των ορεινών βοσκοτόπων έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Παρά τις δυσκολίες, η Κρήτη δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με ζωονόσους και τα κοπάδια παραμένουν υγιή, ενώ υπάρχει επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων για την τοπική αγορά.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος, σε συνέντευξή του στο neakriti, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και την είσοδο της Ουκρανίας στην Ε.Ε., πώς αυτά ενδέχεται να μειώσουν τις, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία εικονικών κτηνοτρόφων στο σύστημα επιδοτήσεων, οι οποίοι επωφελούνται χωρίς να έχουν πραγματικές εκτροφές.
Στο ρεπορτάζ του neakriti, με τον κ. Μπρόκο, τονίστηκε το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου σχετικά με την αυξημένη τιμή του τριφυλλιού, το οποίο έχει φτάσει στα 70 λεπτά το κιλό, ποσό ίσο με την τιμή του γάλακτος, ενώ τα φυράματα, τα μείγματα και τα καλαμπόκια παραμένουν στα περυσινά επίπεδα τιμών. Σε συνάρτηση με την αύξηση των τιμών των καυσίμων και την ξηρασία των τελευταίων μηνών, οι κτηνοτρόφοι δουλεύουν χωρίς κέρδος, αφού το κόστος εκτροφής ενός αρνιού αυξάνεται, ενώ η τιμή πώλησης του μειώνεται, ιδιαίτερα λόγω του “καλαθιού των Χριστουγέννων”.
Ο κ. Μπρόκος επισήμανε πως «Οι επιδοτήσεις που δίδονται, δεν δίδονται όπως θα έπρεπε και έχω μεγάλη ανησυχία για την επόμενη προγραμματική περίοδο με την νέα ΚΑΠ και την είσοδο της Ουκρανίας στην Ε.Ε., που θα είναι η αφορμή για να μειωθούν δραματικά οι επιδοτήσεις που παίρνουμε τώρα». Συμπληρωματικά, διευκρίνισε ότι «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρας χρειάζεται να κάνει συμμαχίες με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έτσι ώστε η Ελλάδα να βρεθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο οργανωμένη να διεκδικεί. Γιατί αν μειωθούν, όπως ακούγεται, οι πόροι και οι επιδοτήσεις στο -50%, τότε δεν θα μιλούμε για Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία».
Η ζήτηση για ελληνικά αρνιά και κατσίκια είναι αυξημένη στην Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, λόγω της έλλειψης ζώων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μόνο οι Βαλκανικές χώρες έχουν κάποιες μικρές ποσότητες, για εισαγωγές. Σε επίπεδο χώρας, αν και υπάρχει μειωμένη παραγωγή, λόγω της απώλειας ζωικού κεφαλαίου, κοντά στα 200.000 αιγοπρόβατα, εξαιτίας λόγω των ζωονόσων, η Κρήτη αναμένεται να έχει επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων για τις γιορτές, καθώς δεν υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα και τα κοπάδια της περιοχής παρέμειναν υγιή.
Πηγή: neakriti.gr